Flevoland als kleinste provincie heeft er 39, Zuid-Holland met zijn 3,3 miljoen inwoners 55, het maximum.
De dunst bevolkte provincie is Drenthe, gevolgd door Friesland en Zeeland. Dit blijkt uit cijfers van de CBS. In 1995 telde Groningen 238 inwoners per vierkante kilometer en nu is dat 251 inwoners per vierkante kilometer.
De bevolkingsdichtheid is het hoogst in West-Nederland en het laagst in Noord-Nederland. De provincie met de hoogste bevolkingsdichtheid is Zuid-Holland, waar gemiddeld 1374 personen wonen per vierkante kilometer. Ook in Noord-Holland zijn er meer dan 1000 inwoners per vierkante kilometer.
De provincie Zuid-Holland heeft met 3.753.944 het hoogste aantal inwoners van alle provincies in Nederland.
Zuid-Holland is de rijkste provincie van Nederland. De Zuid-Hollanders hebben een bijna even grote omzet als Oman: 178 miljard dollar. Waar deze golfstaat geld verdient met olie, wordt het grootste deel van de Zuid-Hollandse omzet in de Rotterdamse haven verdiend.
Het vermogen van de provincies is ondergebracht op bankrekeningen en in obligaties. Dat geld hebben ze verdiend aan de verkoop van energiebedrijven de afgelopen tien jaar. In 2005 hadden de provincies samen 4 miljard aan spaargeld, inmiddels is dat dus 11 miljard meer.
1: Ruigoord
Ruigoord is namelijk het enige Nederlandse dorp zonder inwoners.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Noord-Brabant verkozen tot mooiste provincie van Nederland - Meierijstad.
Zeeland armste provincie van Nederland.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Relatief groeide Beemster in 2021 het snelst, met 58,7 mensen per duizend inwoners. Op de tweede en derde plaats stonden Zoeterwoude en Heumen. In absolute zin groeien de grote steden het sterkst. In 2021 kreeg Amsterdam er 9 295 inwoners bij, 's-Gravenhage 5 097 en Rotterdam 3 837.
Aan het hoofd van een provincie staat in België een gouverneur en in Nederland de provinciale staten. In Nederland zit de commissaris van de Koning de vergadering voor.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Winsum is dit jaar door de ANWB uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. "Een prachtdorp" noemt de jury het, en daarmee wint de Groningse plaats van de andere kanshebbers Urk (Flevoland), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Hollum (Friesland).
Beek bleek enkele jaren geleden het oudste dorp van Nederland te zijn. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten kwam naar voren dat Beek al ruim 7.000 jaar bewoond is.
Buurten met geen of nauwelijks Marokkanen zijn Molenlaankwartier, Hillegersberg-Zuid en Strand en Duin. De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent).
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
De hoogste plek is voorbehouden aan Bloemendaal in Noord-Holland met in 2018 een gemiddeld gestandaardiseerd inkomen van 51,7 duizend euro. De rijkste gemeenten liggen vooral in het westen van het land.
De grootverdieners in Nederland zijn medisch specialisten, huisartsen en directeurs en leidinggevenden. De vermelde salarissen zijn de maximale bruto-maandlonen, op basis van 30 jaar ervaring.
Bloemendaal was in 2019 de rijkste gemeente van Nederland, met een doorsnee vermogen van 381.000 euro. Dat is bijna acht keer zoveel als het landelijke gemiddelde van bijna 50.000 euro. Bloemendaal staat al jaren aan kop als rijkste gemeente van Nederland.
Gemeenten en provincies hebben eigen inkomsten en krijgen geld van de Rijksoverheid. De eigen inkomsten komen uit belastingen en bezittingen, zoals een gemeentelijk havenbedrijf. Via het gemeentefonds, provinciefonds en speciale uitkeringen krijgen gemeenten en provincies geld van de rijksoverheid.