Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de maximale snelheid een belangrijke factor is op het prestatievermogen. Trainingsvormen als heuvelsprints, explosieve loop oefeningen en een gecombineerde training van kracht opgevolgd door sprinttraining dragen bij aan het verbeteren van de maximale snelheid.
Iedereen zou het graag wel willen, tijdens een bepaalde training of wedstrijd sneller zijn dan je tegenstander. Snelheid is iets wat goed te trainen is, maar je moet goed weten welke soort snelheid je wilt verbeteren en hoe je dat het beste kan doen.
Er zijn twee trainingen die uitstekend werken om explosiviteit te vergroten. Dat zijn plyometrische oefeningen en olympische lifts. Voor beide oefeningen kun je apparatuur gebruiken om de explosieve training zwaarder en effectiever te maken.
De gemiddelde loopsnelheid is ongeveer 5 km/h, terwijl de gemiddelde rensnelheid bij atleten ligt op ongeveer 14,5 km/h. Maximumsnelheden kunnen bij de absolute topatleten zelfs oplopen tot bijna 40 km/h!
Acht weken sprinttraining verbetert je spiermassa, spierkracht en maximaal zuurstofverbruik, aldus nieuw onderzoek. De reden dat dit type training veranderingen in spiermassa veroorzaakt, is omdat sprinten de aanmaak van spiervezels op gang brengt, met name de snelle spiervezels.
Je bent ongetwijfeld tips over de juiste techniek tegengekomen, als: loop rechtop met een licht voorovergebogen romp; beweeg de armen van achter naar voren; land veerkrachtig op je voorvoet; strek je heup bij de afzet. Al deze aanwijzingen kunnen je het gevoel geven een sterkere loper te zijn.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Om sneller te rennen voor een 5km afstand heb je een combinatie nodig van een goede looptechniek, uithoudingsvermogen, snelheid en zowel lichamelijke- als mentale kracht. Het is daarom belangrijk om aandacht te geven aan elk onderdeel, om de 5km sneller te rennen.
Ga voor korte intensieve trainingen
Denk aan korte sprints van ongeveer 15 seconden, waarbij je 80 - 90% van je maximale snelheid probeert te halen. Begin eerst met 4 van deze herhalingen per trainingen bouw dat langzaam uit tot 10 herhalingen.
"Sprinten verhoogt de testosteron, groeihormonen, en schildklier-hormoonproductie in vergelijking met cardio op een constant tempo," zegt hij. De eerste twee hormonen hebben een krachtig effect op vetverlies en het opbouwen van spieren, wat een grote reden is waarom sprinten veel beter is voor je lichaamssamenstelling.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat fietsen en wielrennen een prima alternatief kunnen vormen voor hardlopers wanneer een hardlooptraining niet realiseerbaar is. Daarnaast is ook gebleken dat fietsen een meerwaarde kan zijn voor het prestatievermogen van de hardloper.
Je kunt spiermassa opbouwen met hardlopen, maar slechts in beperkte mate. Massale spieropbouw door hardlopen alleen is niet mogelijk. Een van de redenen hiervoor is het soort belasting. Wanneer je loopt, worden de spiervezels in je benen in de lengterichting uitgerekt en niet belast zoals bij een squat.
Wanneer je nog vrijwel geen ervaring hebt met dunken is het verstandig om het jezelf eerst wat makkelijker te maken. Oefen met een kleine bal (tennisbal/handbal/volleybal) en speel op een lagere basket. Dunk in het begin met een hand. Dit is wat minder spectaculair, maar wel beter voor het aanleren van de techniek.
Voor sprongkracht zijn sterke bovenbenen (quadriceps) en kuitspieren van belang. Een goede manier om de bovenbenen te trainen is met de squat, zie voorbeeld. De kuiten zijn goed te trainen met de calf raises, zie voorbeeld.
Vrijwel het hele bovenlichaam wordt aangesproken: de core, schouders, armen en rugspieren gebruik je om goed te kunnen springen. Ook maak je gretig gebruik van je beenspieren tijdens het springen. De hamstrings en bovenbenen worden ingezet om te kunnen bouncen.
Mbappé bereikte in zijn sprint een topsnelheid van 37 kilometer per uur. Zijn snelste sprint ooit in een wedstrijd was in 2019 toen hij het met Paris Saint-Germain opnam tegen zijn oude werkgever AS Monaco.
Usain Bolt loopt de honderd meter in 9,58 seconden. Dat komt neer op ongeveer 38 km/u, met een topsnelheid van ruim 44 km/u.