Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Vanaf dag 23 kan een echo gemaakt worden van de buik waarbij een dracht vastgesteld kan worden. Met een echo kan niet betrouwbaar geteld worden hoeveel kittens er in de buik zitten. Dit kan wel geschat worden met een röntgenfoto. Een röntgenfoto kan pas vanaf dag 42 en raden wij niet aan.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Uw taak tijdens de bevalling
Sommige katten worden liever alleen gelaten tijdens de bevalling, ze zullen zich dan ook echt verstoppen. Andere katten vinden het wel fijn als de eigenaar bij hun blijft. Het is dan belangrijk dat u vertrouwen geeft: dus raak niet in paniek, maar blijf rustig en vooral geduldig.
De nageboorte komt meestal binnen 15 minuten, als deze niet al gelijktijdig met het kitten geboren is. De lengte van deze fase varieert van enkele seconden tot 3 uur. In zeldzame gevallen kan er nog veel langer tussen de geboorte van twee kittens zitten.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
Bij een niet vorderende bevalling kan het nuttig zijn om het aantal kittens te weten. Er kan door middel van een röntgenfoto of echo een inschatting gemaakt worden van het aantal kittens dat in de buik zit. Echo verdient hierbij de voorkeur omdat op deze manier de beste inschatting kan worden gemaakt.
Neem contact op met je dierenarts als je niet zeker weet of de bevalling is begonnen en houd je kat goed in de gaten tijdens haar laatste weken en dagen van de bevalling om er zeker van te zijn dat je weet wanneer en waar ze haar kittens zal baren.
Vaak werpt een poes meerdere kittens. De duur tussen de geboorte van de eerste en de tweede kitten duurt meestal drie kwartier tot een uur. Meestal perst je poes dan ook niet. Als de geboorte van de tweede kitten langer dan twee uur duurt, dan is het verstandig om er een dierenarts bij te halen.
Wist u dat kittens uit hetzelfde nest verschillende vaders kunnen hebben? Dit kan verklaren waarom broertjes en zusjes verschillende vachtsoorten en -patronen hebben.
Als je een nestje kittens wilt fokken zul je dus eerst bij jezelf ten rade moeten gaan of je plek hebt voor de kittens. Het gemiddeld aantal kittens dat een zwangere poes krijgt ligt tussen de drie en de zes kittens en de meeste mensen zullen zelf geen zes kittens in huis willen houden.
Een poes kan meerdere nestjes in een jaar krijgen. Dat zijn een hele hoop kittens en niet iedereen zit daarop te wachten. Veel mensen laten de poes steraliseren. Dat is een behandeling bij de dierenarts die ervoor zorgt dat een poes geen nestjes meer kan krijgen.
Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Duur van de bevalling
De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit.
Hygiëne. Om de kans op infecties zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk het nest (werpkist) goed schoon te houden. Moederpoezen zullen vaak de ontlasting van de kittens opeten, zodat het nest schoon blijft. Maak ook zelf het nest minimaal eenmaal daags schoon.
De eerste fase is de ontsluitingsfase, hierbij wordt het geboortekanaal voorbereidt op passage van de kittens. Hierbij zijn er al wel weeën, maar de poes perst nog niet, kan onrustig zijn en hijgen. Deze fase duurt meestal 6-12 uur, maar kan bij een eerste nestje ook wel langer duren.
De poes is bereid tot meerdere paringen met een of verschillende katers. Door Olaf Libert een Zweedse onderzoeker is vastgesteld dat katten tien tot twintig keer per dag paren en soms wel vier tot zes dagen. Na elke paring wassen beide katten zich, dit heeft een rustgevend effect.
Anders dan bij mensen heeft een poes niet één baarmoeder, maar twee tubes (waar bij ons de eileiders zitten) waar de kittens in groeien. Waar deze onderaan samenkomen zit de baarmoedermond. Deze wordt afgebonden. Het gedeelte dat wordt verwijderd heeft dus de vorm van een omgekeerde wichelroede.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.