Het doden van een schaap gebeurt met behulp van elektriciteit. De slachter beschikt daarvoor over een soort tang die aan weerzijden op de kop wordt geklemd. Daardoor worden de hersenen uitgeschakeld en is het schaap in wezen hersendood en kan geslacht worden.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Na zo'n drie tot vier maanden bij hun moeder, worden de lammetjes bij leeftijdsgenoten in groepen gezet. Als ze vier tot twaalf maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.
Dan heb je een zogeheten leplam, potlam, of paplam. Je merkt dit eigenlijk al vrij snel na de geboorte. Grijp niet te gauw in, want het kan gebeuren dat de moeder het lam alsnog accepteert.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
een emmer met een lege zak om de kip in te leggen zodra ie onthoofd is, en een scherpe bijl. als ze dan rustig ligt met de kop op de balk in 1x hard maar doelbewust slag in/op de nek. met mijn bijltje is de nek gelijk door, dus het dier gelijk uit z'n lijden.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Bij Schapenboerderij Texel kun je het hele jaar door lammetjes knuffelen. Een unieke ervaring voor alle leeftijden, die je absoluut niet mag overslaan bij een bezoekje aan ons schapeneiland! Bovendien vinden onze pasgeboren lammetjes het heerlijk om door jou geknuffeld te worden.
De lammeren die zo'n 3 maanden oud zijn en 30 tot 36 kilo wegen, leveren per stuk zo'n 90 tot 108 euro op. Weidelammeren die wat ouder zijn leveren ook 100 euro op.
Onder gunstige omstandigheden is dit na 9 tot 10 maanden.
Lamsvlees en schapenvlees is vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd. Vlees van een ouder dier heet schapenvlees.
Ooien met een slachtgewicht tot 20 kilo brengen 112,50 tot 142,50 euro op. Rammen tot 22 kilo gaan voor 127,50 tot 152,50 euro weg en voor rammen zwaarder dan 25 kilo wordt 142,50 tot 162,50 euro betaald. De prijzen gelden op de verzamelplaats in Leeuwarden.
Wereldwijd herdenken moslims dat de profeet Ibrahim bereid was zijn zoon Ismaël aan God te offeren. Uiteindelijk mocht Ibrahim van God een lam offeren en deelde hij samen met zijn zoon het vlees uit aan de armen. Daarom wordt er elk Offerfeest een dier op traditionele wijze geslacht, wat in Nederland gevoelig ligt.
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.
Religieus levende Joden eten alleen vlees van zoogdieren en gevogelte die zijn geslacht door middel van een halssnede en verbloeding. Verdoving of bedwelming is hierbij niet toegestaan. Dit noemt men sjechita.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Veel: Een lam heeft per dag ongeveer 100 ml biest per kg lichaamsgewicht nodig. Een lam van 3,5 kg dus ongeveer 350 ml biest. Ook de tweede dag krijgt het lam nog biest. Daarna heeft het minder nut om het lam nog biest te geven.
Een lammetje heeft na de geboorte 10% van zijn lichaamsgewicht in colostrum nodig. Een lammetje van 5 kilo moet tijdens de eerste 24 uur van zijn leven dus 500 ml colostrum drinken. Als een lammetje door zijn moeder verstoten is of geen moeder meer heeft, geef hem dan zo snel mogelijk colostrumvervanger.
Onder ongunstige omstandigheden kan het nog langer duren. Het is daarom raadzaam ramlammeren vanaf drie maanden van hun moeders te scheiden. Het spenen is vanaf dat moment sowieso aan te bevelen, omdat de kwaliteit van de melk terugloopt. De ooi krijgt vervolgens de gelegenheid te herstellen.
Een lammetjesdag kan het best omschreven worden als kraamvisite voor lammetjes, die boerderijen geven voor hun pasgeboren lammetjes. Op deze dag ga je met je kinderen als het ware bij de nieuwe lammetjes op visite en doen jullie mee aan verschillende activiteiten. Deze zijn onder andere: Het knuffelen van lammetjes.
Texel is de gemeente met het grootste aantal schapen, ongeveer 24.000.
Halal vlees is er in verschillende soorten te vinden. Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Voorwaarden zijn dat de kip onverdoofd wordt geslacht en dat er een imam bij moet zijn. Een grote kippenslachter zegt daarom gecertificeerde slachters in dienst te hebben, die de imam kunnen vervangen. Wakker Dier bevestigt dat de meeste kip halal is.