Votator = ...n olie en vetten, water en geur- en smaakstoffen, de zogenaamde emulsie, omgevormd tot margarine of halvarine.
Boter is een vaste water in olie (W/O) emulsie en room is een vloeibare olie in water (O/W) emulsie. Er moet van een vloeibare emulsie een vaste emulsie gemaakt worden. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat de olie-in-water-emulsie een water-in-olie-emulsie wordt.
Er zijn twee soorten emulsies: olie-in-water (O / W) type, waarbij olie de gedispergeerde (druppeltjes) fase vormt en water de continue fase; en water-in-olie (W / O) type, waarbij water de gedispergeerde (druppeltjes) fase vormt en olie de continue fase vormt.
In die toestand noemen we het mayonaise. Mayonaise is een voorbeeld van een emulsie. Er zijn vele voorbeelden van voedselemulsies. Melk, vele soorten saus, margarine, consumptie-ijs, ja zelfs knakworsten kunnen beschouwd worden als een emulsie.
Mayonaise is een voorbeeld van een emulsiesaus. Een emulsie is een mengsel dat bestaat uit niet-mengbare vloeistoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel en homogeen mengsel vormen, zoals water en olie.
Een emulsie bestaat uit twee vloeistoffen die niet in elkaar kunnen oplossen. De kleur is dus troebel of gekleurd. Een bekend voorbeeld is olie en water. Je zal zien dat de olie op het water zal drijven.
Mayonaise is een emulsie van oliedruppels in water , een zogenaamde olie-in-water (O/W) emulsie. Dergelijke emulsies worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een gedispergeerde fase van olie en op olie gebaseerde ingrediënten, een emulgator of combinatie van emulgatoren, en een continue fase van water en op water gebaseerde ingrediënten.
De textuur van melk of yoghurt – eigenlijk een 'kunstig' samengestelde emulsie van water, eiwit en vet – heb je nodig om de droge muesligraantjes 'in te bedden', maar voelt na het eten wat hinderlijk als de restanten nog aan je slijmvliezen plakken.
De winnaar van de test is de Bona Halfvol. Dit is een halvarine zonder extra toevoegingen. Bona kreeg van de testers gemiddeld het hoogste cijfer.
Slagroom is een emulsie en bestaat uit verschillende stoffen, waaronder water, vetten en eiwitten. Vetten lossen niet goed op in water. De eiwitten zijn de emulgator die ervoor zorgt dat de vetten toch oplossen. Door het schudden gaan de vetten en eiwitten uit de vloeibare slagroom samenklonteren.
Een emulsie is een mengsel van 2 vloeistoffen en een suspensie is een mengsel van een vaste stof in een vloeistof. Koffie is daarom een suspensie en geen emulsie (of oplossing).
Een emulsie is een mengsel van twee of meer vloeistoffen die gewoonlijk niet mengbaar zijn, maar die onder specifieke transformatieprocessen een macroscopisch homogeen aspect en een microscopisch heterogeen aspect aannemen . In een emulsie is de ene vloeistof in de andere verspreid.
De emulsies worden gestabiliseerd door de aanwezigheid van verschillende soorten chemische stoffen die een specifieke werking op de oplosbaarheid hebben, emulgatoren genaamd. Enkele typische voorbeelden van olie-in-water emulsies zijn melk, boor-en snijoliën, …
Volledig antwoord: Boter is een water-in-olie-emulsie die ontstaat door een omkering van de room, waarbij de melkproteïnen de emulgatoren zijn. In dit type emulsie bevindt water zich in de gedispergeerde fase en olie in het dispersiemedium. Zo worden boter, koude room etc. ook wel olie-emulsies genoemd.
Margarine is goedkoper dan roomboter, bevat minder verzadigde vetten en is 1 op 1 te vervangen voor roomboter in de meeste recepten. Het gebruik van margarine heeft wel effect op de smaak en textuur van het eindresultaat.
Fysiek gezien is het een vloeistof - het stroomt om zijn container te vullen. Juister gezegd, het is een colloïde - specifiek een emulsie van vet en water.
Toch hoor ik steeds vaker dat aan halvarine en margarine zo wordt gesleuteld dat ze veel slechte stoffen bevatten. Wat is hiervan waar? Antwoord: Om halvarine smeerbaar te maken, werden de vetten vroeger gedeeltelijk gehard, waarbij het ongezonde transvet ontstaat. Tegenwoordig is dit niet meer het geval.
U kunt het risico op een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen door gewone boter te vervangen door voedingsmiddelen die minder verzadigd vet bevatten of waarvan is aangetoond dat ze minder invloed hebben op het risico op hartziekten, zoals: boter van grasgevoerde koeien .
Margarine bevat meer onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten vechten juist tegen het slechte cholesterol en helpen ons lichaam met het opruimen hiervan. Boter is een zuivelproduct dat meestal van koeienmelk wordt gemaakt.
Standyoghurt heeft een karakteristieke dikke textuur en is een natuurlijke emulsie die ontstaat door het verzuren van de melk in verpakkingen zonder verder roeren. Dat wil zeggen door de fermentatie van lactose tot melkzuur door geschikte bacterieculturen, waardoor de pH-waarde daalt.
Vinaigrette is in vaktermen een onstabiele emulsie: twee vloeistoffen die 'niet gelijkmatig met elkaar gemengd kunnen worden', en die uiteindelijk opnieuw zullen ontbinden tot hun originele vorm. Je kunt dat proces vertragen door een emulgator toe te voegen, die werkt als bindmiddel tussen de twee ingrediënten.
Een voorbeeld van een emulsie is mayonaise: hierin is plantaardige olie in water en azijn geëmulgeerd door gebruik te maken van de natuurlijke emulgator eigeel.
Een emulgator is een natuurlijke of chemisch bereide stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel. Een voorbeeld van een emulgator is lecithine (E322), dat meestal uit sojabonen wordt gemaakt, maar ook wel uit zonnebloemolie.
Het is het meest gebruikte zuur bij het conserveren van mayonaise omdat het een antiseptische waarde heeft en ook helpt om bederf en ranzigheid te voorkomen (21). Azijn wordt meestal samen met andere zuren zoals melkzuur toegevoegd om de pH van de mayonaise laag te houden (tussen 3,3 en 3,8).
Door de emulgator krachtig te mengen met het water en vet/olie, kan een stabiele emulsie worden gemaakt . Veelgebruikte emulgatoren zijn eidooier of mosterd. Emulsies zijn dikker dan het water of vet/olie dat ze bevatten, wat een nuttige eigenschap is voor sommige voedingsmiddelen.