Wanneer men arduin wil reinigen kan men een oplossing maken van water en een zachte zeep. Hiermee kan het arduin worden ingewreven waarna men eventueel vast vuil kan verwijderen met een hogedrukreiniger. Men dient er dan wel op te letten dat de druk niet te hoog wordt gezet.
Wil je je arduinen muur, vloer of werkblad in die periode toch reinigen, dan doe je dat met een kleine hoeveelheid zuiver water en dep je de steen meteen daarna weer goed droog. Gebruik in deze fase zeker geen schoonmaakmiddel, want zo veroorzaak je gegarandeerd lelijke vlekken.
Natuursteen schoonmaken op je terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorgdragen voor reiniging.
U kunt uw Belgisch hardstenen vloer naast professioneel reinigen ook door ons laten polijsten. Hierdoor worden de krassen voorzichtig verwijderd. Belgisch hardsteen polijsten gebeurt met een speciale schuurmachine. Hierdoor verliest uw vloer zijn doffe glans en krijgt de vloer zijn oude glans weer terug.
Nu gaan we naar blauwe steen in de volksmond ook beter gekend als arduin, met zijn vele varianten o.a. uit België, China en Vietnam. Dit kalksteen kan niet tegen zuren of azijn, omdat ze vlekken achterlaten en het natuursteen beschadigen. Zelfs glas kan kringen achterlaten en water kan residu op de steen achterlaten.
Verdun een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol of bleekmiddel met water. Let er wel op dat je de juiste verhouding gebruikt, want een foutief gebruik van deze producten kan ergere vlekken veroorzaken. Spoel af met (schoon) water. Neem contact op als de vlek toch zichtbaar blijft.
Het nat reinigen van natuursteen
Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of edelzeep HMK P324 in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen.
Het impregneren van een Belgisch hardsteen vloer kan op twee manieren. Kleurloos (Moeller S234, vlekstop) of kleurverdiepend (Moeller S242, kleurverdiepende impregneer). Beide impregneermiddelen zijn speciaal gemaakt om uw natuursteen vuil, vet en waterafstotend te maken.
Hardsteen olie geeft een mooie donkere kleur
De olie zorgt ervoor dat het oppervlak een paar tinten donkerder wordt. Dit geeft als voordeel dat het ook een camouflerende werking heeft op de hardsteen.
Wij helpen u graag verder bij het uitkiezen van een geschikt impregneermiddel voor uw vloer. "Hoe vaak natuursteen impregneren?" Wanneer u het natuursteen binnen heeft is het raadzaam om dit een keer in de 5 jaar te impregneren.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Blauwe steen (arduin) is wellicht de bekendste natuursteen, gekenmerkt door zijn blauwgrijze kleur. Door zijn unieke eigenschappen en de vele mogelijke bewerkingen wordt deze natuursteen veelvuldig gebruikt, in elk type woning, zowel binnen- als buitenshuis.
Vrijwel alle natuursteen vloeren en vloeren van ouderwetse plavuizen of estriken maakt u het beste schoon met Lijnoliezeep. Zeker als de vloer ook voorzien is van een (lijn-)olie afwerking is onderhouden met Lijnoliezeep een uitstekende keuze.
Wanneer de vetvlek op uw blauwe hardsteen niet verdwijnt, dan kan u de steen voorzichtig schuren met heel fijn schuurpapier. Bevochtig de vlek voordat u gaat schuren. Na enkele cirkelvormige bewegingen kunt u het afspoelen met schoon water.
Zamarra: Natuursteen is erg gevoelig voor zuren (zoals azijn) en ook voor sterke schoonmaakmiddelen als Dasty. Dit geeft doffe etsplekken. U kunt deze plekken behandelen met een plukje staalwol en daarna polijsten met een polijstmiddel voor natuursteen.
Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten.
Natuursteen schoonmaken met soda kun je beter niet doen!
Natuursteen schoonmaken met soda is iets wat je beter niet kunt doen. Soda is een bijtend schoonmaakmiddel en dat kan ervoor zorgen dat de natuurstenen er anders uit gaan zien.
Je kiest het best een waterwerend voegsel dat specifiek voor natuursteen is gemaakt. Doe je dat niet, dan kan er verkleuring ontstaan. Verder is ook de kleur van het voegsel cruciaal. Zo kies je voor lichte natuursteen beter geen te donker voegsel, omdat dit de schoonheid van je vloer teniet zal doen.
Ruwol Gekookte Lijnolie wordt voor verscheidene doeleinden gebruikt, zoals voor de bescherming van hout, in conditie houden van kwasten, impregneren van stuivende betonvloeren, impregneren van ongeglazuurde vloer- en wandtegels, onderhoud van natuursteen en terracottapotten en bescherming van metaal tegen roest.
Hardsteen olie is een product dat hardsteen onderhoudt en beschermt. Het beschermt de hardsteen tegen vlekken en verontreiniging. Ook verdiept het de kleur van de hardsteen waardoor deze een mooi donker gezoet effect krijgt.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Zelf doen – Gebruik sterke diepte reiniger voor uw natuursteen. is doorgaans de enige manier om oude waslagen te verwijderen. Breng het product aan op een doek en dep het op de steen. Wacht tot het behandelde gedeelte van de vloer droog is. Maak het natuursteen daarna nog even nat met gewoon water.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.