Rauwe zalm kun je eten mits deze vers is en van een betrouwbare leverancier komt. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de zalm niet eerst is ingevroren maar echt vers is.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
Rauwe zalm is bijvoorbeeld een perfecte begeleider van kwaliteits sushi. Sterker nog: naast dat het lekker is, is het ook nog eens heel gezond.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
Zeevoedsel dat je uitstekend rauw kunt eten is bijvoorbeeld zalm, tonijn, makreel, horsmakreel, griet, haring, surfmosselen en St.Jacob's schelpen. Vooral de meeste vette vis, zoals zalm, maar ook de vette variant tonijn en makreel, zijn rauw erg lekker en bevredigend.
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.
Listeria in vis
Kwetsbare groepen zoals senioren kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel. Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden.
Zorg dat je de vis niet te lang bakt! Daar wordt wilde zalm snel droog van. De zalm is het lekkerste als je deze rare tot medium rare eet.
Rauwe vis en ook ongekookte schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën, waarvan listeria of de salmonella bekende zijn. Beide bacteriën vormen onder andere voor zwangere vrouwen een risico; reden deze gedurende negen maanden aan de kant te schuiven.
Wanneer kun je zalm wel rauw eten? Als je rauwe zalm wilt eten, zorg dan dat het vers is. Verse vis stinkt niet. Het heeft natuurlijk wel een visgeur, maar ruikt fris.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Zalmfilet zonder huid bereiden
Je kunt de vis zelfs rauw eten. In de zomer op de barbecue is de zalm echt een feestje. In folie kun je er heerlijke ingrediënten aan toevoegen om zo lekkere pakketjes te maken. Maar de zalm kun je ook heel goed stomen en in de pasta verwerken.
Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën. De kans dat de listeria-bacterie in verse of warm gerookte vis voorkomt, is kleiner. Maar het veiligst is om ook verse of warm gerookte vis niet onverhit te eten.
Sashimi is een Japans gerecht van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden worden. Deze premium verse zalm sashimi wordt gesneden uit het mooiste deel van de rug van de zalm.
Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarde van de vis, en dus ook niet op de gezondheid. Wat wel van belang is voor de voedingswaarde van zalm, en andere soorten vis, is de concentratie van omega 3-vetzuren.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Door het verschil in voeding, is wilde zalm veel minder vet dan kweekzalm en daardoor bevat wilde zalm ook significant minder calorieën. Het verschil is ook echt wel groot te noemen.
Je kunt warm gerookte zalm zowel warm als koud eten. Het is daarom geschikt als voor- en hoofdgerecht. Bij de borrel op een toastje, of in een heerlijke ovenschotel. Superlekker!
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Rauwe vis, want hij kan besmet zijn met bacteriën en je baby ziek maken. Rauwe voedingsmiddelen mijd je beter altijd. Vissticks of andere gepaneerde diepvriesvis zijn bewerkte producten die te veel zout bevatten en veel vet opslorpen tijdens het bakken. Ze zijn niet de gezondste keuze.
Is sashimi gezond? Jazeker!Sashimi is een rijke bron van eiwitten en levert alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor bijvoorbeeld spiergroei en herstel. Het bevat tevens weinig calorieën en vet, waardoor het een goede keuze is voor mensen die proberen af te vallen.
Pas op met rauwe vis
Zo is het belangrijk om vis goed te verhitten. Rauwe of onvoldoende verhitte vis, schaal- of schelpdieren kunnen bacteriën of virussen bevatten waar je erg ziek van kunt worden.