Hoewel pinda's van nature wat suiker bevatten, is het ingrediënt pinda volgens het Voedingscentrum hartig. Daarom scharen wij pindakaas, vooral de variant zonder toegevoegd suiker, onder de hartige belegsoorten."
Wat is hartig eten? Hartig eten zijn gerechten die een wat pittige en vooral krachtige smaak hebben. Dit eten heeft dus eerder een zoute- dan een zoete smaak. Hartige gerechten zoals vlees, vis of kaas zijn dan ook de absolute tegenhanger van zoete gerechten of beleg zoals taart, honing, jam of stroop.
'De klassieke pindakaas is hartig'
Er zijn wel soorten pindakaas die gezoet zijn, of waar een zoete smaak aan zit. "Dat is een ander verhaal. De klassieke pindakaas is in principe hartig."
Ingrediënten: PINDA 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout. Allergieinformatie: Bevat: pinda's (aardnoten).
Wat zijn alternatieven voor pindakaas
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
Pindakaas komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het peanut butter heet. Toen peanut butter overwaaide naar Nederland mocht het hier geen 'pindaboter' heten. Vanwege de regels in Nederland, mogen alleen producten met tenminste 80 procent melkvet de naam 'boter' gebruiken.
Chocolade is heerlijk in hartige gerechten. Je komt het wel vaker tegen, maar vrijwel altijd in gerechten die graag iets zoets verdragen. Want zo kennen wij chocolade nu eenmaal: als iets zoets. Daarmee ontzeggen we onszelf een scala aan geneugten.
Hartig broodbeleg. Voorbeelden van hartig beleg zijn kaas, vlees, ei, vis en vegetarisch broodbeleg. Zij zijn een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen (vooral van de B-groep) en mineralen zoals calcium, zink en ijzer. Afhankelijk van de soort kan hartig beleg ook veel vet, verzadigde vetten en zout bevatten.
Hartig is een term voor gerechten met een zoute, pittige of krachtige smaak. Het woord heeft in de eerste plaats betrekking op zaken die zout of zoutig zijn, zoals hartige versnaperingen en een hartige bouillon.
Een achttiende-eeuwse schrijver noemt kaas 'een gezond en hartig voedsel'. Ontbreekt nu aan hetgeen men nuttigt het zout, dan is het smakeloos en laf. Vandaar dat hartig is gaan betekenen: enigermate gezouten, pittig. Ook figuurlijk wordt het woord in de laatstgenoemde zin gebezigd.
Umami is een van oorsprong Japans woord dat heerlijkheid of hartig betekent; het is één van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Het gebruik van zout verminderen
Gebruik verse, onbewerkte producten. Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid natrium. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol. Zo is vitamine B3 belangrijk voor je stofwisseling als het gaat om koolhydraten, vetten, eiwitten, enzymen en de energieproductie in je cellen.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat.
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.