Ja, er zijn maden en spinnen te zien, maar volgens experts zijn ze onschadelijk en onvermijdelijk. “Als je verse groenten en fruit eet, eet je insecten,” aldus entomoloog Greg Loeb. “Er leven nu eenmaal organismen op je fruit. Geen zorgen, het maakt je niet ziek en je fruit gewoon wassen is echt genoeg.”
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Aardbeien schoonmaken
Was de aardbeien voorzichtig in een kommetje onder stromend water. Ze raken namelijk snel doortrokken met water. Houd de aardbeien niet direct onder de stromende kraan, daarmee kun je ze kneuzen. Verwijder na het wassen pas de kroontjes.
Hoewel sommige mensen geen wormpjes constateren, komen bij de meeste aardbeien wel degelijk beestjes tevoorschijn.
De hamvraag: zijn deze beestjes schadelijk of giftig? Neen. De beestjes gaan in je maag meteen dood. De soort komt officieel voor in ons land, maar gezien we in Europa hogere standaarden qua 'contaminatie' op nahouden in de VS, is de kans in Europa veel kleiner dat de beestjes hun weg vinden in rood zacht fruit.
De aardbeien kwamen uit de supermarkten, AH, Aldi, Coop, Jumbo en Lidl in verschillende gemeenten. In de vijftien monsters zijn dertien verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Gemiddeld bevat een monster 3,5 verschillende residuen. Het zijn vooral schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
In de videos wordt geadviseerd je aardbeien (en andere bosvruchten) niet alleen maar af te spoelen met water, maar ze te wassen in zout water, eventueel met een scheutje azijn.
Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten? "Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
Voorbeelden zijn aardbeien, frambozen en bessen. Er wordt aangeraden om alle fruit grondig te wassen en te drogen met een propere handdoek. Indien mogelijk, kan het fruit geschild worden. Zo worden alle microben verwijderd.
Vaak zijn die eerste aardbeien groot en goed van smaak. Naarmate er meer aardbeien aan een plant komen, moeten de suikers over meer aardbeien worden verdeeld. Dat resulteert in minder zoete aardbeien die ook wat minder groot zijn. De nakomertjes zijn het zoetst.
Om je aardbeien te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Zo voorkom je dat de aardbeien op de natte bodem liggen en dat er zand opspat. Daardoor gaan ze niet rotten en worden ze niet aangetast door schimmel.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
In je chocolade zitten gemalen larven van de cacaomot
'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot. Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larves van de cacaomot in.
De schijnaardbei is gelukkig niet giftig, de enige schade die je oploopt is teleurstelling. Het verschil zie je vooral in de vrucht die bij deze plant omhoog staat en niet zoals de echte aardbei hangt.
Daar werkt Wieke van der Vossen als expert voedselveiligheid. 'Het beste kun je ze toch even wassen onder de stromende kraan, met koud of lauw water, dat maakt niet uit. Maar wel pas vlak voordat je ze gaat gebruiken. '
De grootste voedselvergiftiging ooit in Duitsland is te wijten aan aardbeien uit de diepvries. Dit heeft de Federale Voedsel- en Warenautoriteit bevestigd. Sinds eind september hadden 11.000 kinderen diarree gekregen.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.