Ook op je rekenmachine kun je machten invoeren. Dit gaat met toets waar de letters xy of x^y opstaan of het symbool ^ . Je tikt eerst het grondgetal in. Dan de xy, x^y of ^ toets en daarna de macht.
Met behulp van je rekenmachine kun je machten gemakkelijk berekenen. Je gebruikt hier de ^-toets voor. Als het grondtal negatief is dan moet je haakjes gebruiken bij het intikken van de som. De haakjes hebben invloed op de uitkomst, zo is -1^6 = -1 en (-1)^6 = 1.
Hoe kan ik het kwadraat, de derde of de vierde macht van een getal berekenen? Daarvoor gebruikt u de toetsen [×][=]. Als u bijvoorbeeld het kwadraat van 2,5 wilt berekenen, drukt u op 2.5 [×] [×] [=].
Wanneer je een getal vermenigvuldigt met zichzelf omschrijf je dat als het kwadraat van dat getal. Er is een speciale notatie voor kwadraten. De notatie van het kwadraat van 4, bijvoorbeeld, is 42. Voor het kwadrateren van negatieve getallen zijn aparte regels van toepassing.
Een kwadraat is de tweede macht en betekent dat de waarde met zichzelf wordt vermenigvuldigd. Voorbeeld: 4⋅4=42=16 en spreken we uit als 'vier kwadraat'.
Sneltoetsen: Superscript of subscript toepassen
Voor superscript drukt u tegelijkertijd op Ctrl, Shift en het plusteken (+). Voor subscript drukt u tegelijkertijd op Ctrl en het gelijkteken (=).
Machten worden gebruikt om berekeningen snel uit te voeren of formules korter te schrijven. Bij machtsverheffen gaat het om een herhaalde vermenigvuldiging. Zo kun je de berekening 7 × 7 × 7 × 7 × 7 korter schrijven als 7⁵ (zeven tot de macht vijf). Het getal zeven is het grondgetal en 'tot de macht vijf' de exponent.
Het kwadraat van een getal is een andere naam voor een getal tot de macht twee. Je krijgt het kwadraat door het getal met zichzelf te vermenigvuldigen. Als je alleen naar de gehele getallen kijkt dan krijg je het volgende rijtje kwadraten: 0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100, 121, 144, 169, 196, 225, 256, ...
Hoe dan ook: op veel rekenmachines wordt het machtsverheffen aangegeven met het accent circonflexe (^). Ook op computers gaat het zo. Wil je bijv. 3 tot de 5 hebben, dan tik je in 3^5 en het resultaat zou dan 243 moeten zijn.
CASIO fx-82NL is de vervanger van onze oude rekenmachines
De voornaamste reden: de fx-82NL is specifiek ontwikkeld voor het Nederlands voortgezet onderwijs.
Open de rekenmachine op de computer: Windows 10: klik op de startknop > Rekenmachine. Windows 11: klik op de startknop > Alle apps > Rekenmachine.
Machten zijn een vorm van rekensommen die te maken hebben met vermenigvuldigen. Je vermenigvuldigt het getal een aantal keer met zichzelf. Een voorbeeld daarvan is dus dat 52 hetzelfde is als 5 x 5 = 25. Het getal 2 wordt hier dan ook wel de exponent genoemd.
(alt⌥ + cmd⌘ + T) Bij MS-Word kan het via `Insert → Symbol → Advanced Symbol` of `Invoegen → Symbolen → Meer symbolen`.
Bij een macht van een macht vermenigvuldig je de exponenten: (xa)b = xab. Bij het vermenigvuldigen van machten tel je de exponenten bij elkaar op: xa · xb = xa+b. Bij het optellen van machten geldt: 2xa + 4xa = 6xa. Let op!
De bekendste macht is een kwadraat (tot de macht 2). Bijvoorbeeld 52 is 5 x 5 = 25 (de macht is dan dus 2). We zeggen dan dus dat vijf in het kwadraat 25 is. Als de macht bijvoorbeeld 3 is, dan krijg je 5 x 5 x 5 = 125.
Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen.
Het meest bekende machtsverband is de macht 2, ook wel kwadraat genoemd: 22 = 2 × 2 = 4. Je kan ook verder gaan door dit nogmaals met 2 te vermenigvuldigen, dan krijg je dus twee tot de macht drie, in getallen: 23 = 2 × 2 × 2 = 8.
Streepje naar rechts (accent aigu)
Druk tegelijkertijd de linker Alt (⌥) en de letter E in, dit zorgt voor een streepje naar rechts op de eerstvolgende letter. Alt+E en daarna a maakt á. Alt+E en daarna e maakt é etc.
Een vierkante meter (symbool m²) is een oppervlaktemaat in het SI-stelsel. Een vierkante meter is gelijk aan de oppervlakte van een vierkant met zijden van 1 meter.
Antwoord. Correcte weergaven zijn 1ste, 2de, 3de en 1e, 2e, 3e.
Het kwadraat is de uitkomst van een vermenigvuldiging van een getal met zichzelf. Bijvoorbeeld 6 x 6 = 36, 9 x 9 = 81 4 x 4 = 16. Een getal met zichzelf vermenigvuldigen noem je 'kwadrateren'.
Bij een 'normale' wortel reken je eigenlijk terug vanuit het kwadraat: 122= 144, dus √144=12. Bij een hogeremachtswortel werkt het eigenlijk hetzelfde, maar dan met een macht: 43= 64, dus 3√64 = 4.
Vierkantswortels vereenvoudigen
Kijk maar: 6 = 2 × 3, dus √6 = √2 × √3. Houd dus ook altijd de algemene voorrangsregels in de wiskunde in het achterhoofd.