Stille Zaterdag: Jezus in zijn graf Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht.
Stille Zaterdag of Paaszaterdag is de zaterdag tussen Goede Vrijdag en Pasen in. Het is de dag tussen de dood en nieuw leven. Voor Joden was de zaterdag de Sabbathdag, een rustdag. In het bijbelverhaal is dit de dag waarop het dode lichaam van Jezus in het graf ligt.
Op Goede Vrijdag is Jezus gekruisigd. Hij is nu van het kruis gehaald en zijn moeder Maria heeft hem met haar vrienden naar zijn laatste rustplaats gebracht. Het graf is afgesloten met een grote, zware steen. Hier rust hij nu en daarom en heet deze dag Stille Zaterdag.
De Goede Week (ook wel Stille Week, Heilige Week, Grote Week of lijdensweek genoemd en in het Latijn: Hebdomas Sancta of Hebdomas Maior) is in het christendom de naam voor de week waarin de gebeurtenissen worden herdacht rondom het lijden, sterven en verrijzen van Jezus.
Witte kleren
Witte Donderdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Deze donderdag heet zo omdat in de kerk en de kerkdienst de kleur wit wordt gebruikt. Degene die de dienst leidt, draagt bijvoorbeeld witte kleren. Zoals een wit kazuifel, een speciaal gewaad voor in de kerk.
Stille Zaterdag: Jezus in zijn graf
Dit is de laatste vastendag voordat het paasfeest begint. Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht.
De gelovigen gaan door met de vasten. De reden hiervoor is dat de Goddelijke Liturgie op Heilige en Grote Zaterdag de verkondiging voorstelt, van Jezus' overwinning op de dood, aan hen in de Hades. De Opstanding is nog niet verkondigd aan de mensen op de aarde (dit zal plaatsvinden tijdens het Paasvigilie).
In deze week herdenken christenen het lijden en sterven van Jezus vanaf de intocht in Jeruzalem tot paasmorgen. De week begint met Palmzondag, de zondag voor Pasen. Op deze dag wordt stilgestaan bij het verhaal van de aankomst van Jezus in Jeruzalem, waar hij door een enthousiaste menigte wordt onthaald.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Op Witte Donderdag begint het Triduum Sacrum dat verder bestaat uit Goede Vrijdag en Stille Zaterdag die tijdens de paaswake overgaat in het paasfeest.
Witte Donderdag gaat vooraf aan de vrijdag waarop Jezus aan het kruis sterft, de zogeheten Goede Vrijdag. Op Witte Donderdag gaf Jezus zijn leerlingen de opdracht om de Joodse paasmaaltijd, het Pascha, voor te bereiden. Toen het avond was lag Jezus met zijn leerlingen aan. Het zou zijn Laatste Avondmaal worden.
Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus. Jezus werd volgens de Bijbel veroordeeld tot de kruisdood door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus, op aandrang van het sanhedrin. Deze straf werd voltrokken op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.
De dag wordt Goede Vrijdag genoemd omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd om de mensheid te redden, is de gedachte. Gelovigen die deze dag vieren, offeren zelf ook iets op om Jezus te herdenken: zij vasten deze dag, of eten geen vlees.
Met Pasen stond hij op uit zijn graf. Met Hemelvaartsdag steeg hij op naar God in de hemel. Maar hij beloofde zijn volgelingen niet in de steek te laten. Met Pinksteren kregen die volgelingen de hulp die ze nodig hadden om Jezus' verhaal te verspreiden.
Zij zijn ervan overtuigd dat Jezus Christus gekruisigd werd op vrijdag 3 april in het jaar 33. Tot die conclusie kwamen ze door de bodem van en de aardlagen onder de Dode Zee in verband te brengen met de evangelietekst van Mattheus 27. Daarin staat namelijk dat de kruisiging van Jezus gepaard ging met een aardbeving.
De zaterdag voorafgaande aan Pasen en de laatste vastendag (tot 12.00 uur 's middags). De dag heet Stille zaterdag omdat dan de kerkklokken niet geluid worden. Volgens de volksoverlevering waren de kerkklokken dan op weg naar Rome om de paaseieren te halen.
De zondag beleven als de Joodse sabbat betekent dat christenen geen slaafse arbeid mogen verrichten, waardoor ze kunnen uitrusten en zich vrij kunnen maken voor hun familie en het culturele leven. Ook dienen ze zich te onthouden van bezigheden die een beletsel vormen voor de verplichte deelname aan de zondagsliturgie.
De sjabbat (Hebreeuws: שַׁבָּת), ook sabbat, sjabbes of sjabbos (Asjkenazische / Jiddische uitspraak), is de wekelijkse rustdag in het jodendom. Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond.
Op Goede Vrijdag staat de kerkdienst in het teken van dit verhaal. Omdat het zo verdrietig is, blijven het kerkorgel en de kerkklokken meestal stil. In veel kerken en concertzalen zingen volwassenen en kinderen de Mattheüspassie. Dit muziekstuk gaat over het lijden Jezus.
Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven. Kuikentjes zijn geel omdat ze dezelfde kleur hebben als de dooier die hen in het ei tot voedsel heeft gediend. Geel is een paaskleur bij uitstek.
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
[44] Het bevreemdde Pilatus dat hij al dood zou zijn en hij riep de centurio bij zich, aan wie hij vroeg of Jezus al gestorven was, [45] en toen de centurio dat bevestigd had, gaf hij het lijk aan Josef. [46] Josef kocht een stuk linnen, haalde Jezus van het kruis en wikkelde hem in het linnen.
Heel veel mensen houden zich hier nog steeds aan. De katholieke kerk zei de mensen geen vlees te eten van warmbloedige dieren. Aangezien vissen koudbloedig zijn, mag het wel gegeten worden op goede vrijdag. De gedachte erachter is dat Jezus gestorven is op een vrijdag voor de zonden van de mens.