Een begrafenisstoet bestaat uit de rouwauto en één of meerdere volgauto's. Dit kunnen traditionele rouwauto's zijn maar ook eigen auto's van nabestaanden. Om deze auto's te herkennen worden de auto's van de rouwstoet voorzien van officiële vlaggen aan de linker- en rechterzijde van de auto.
Een rouwstoet heeft in Nederland een speciaal herkenningsteken waaraan alle verkeersdeelnemers een rouwstoet kunnen herkennen. Het gaat om een zwarte vlag met witte reflecterende strepen. De vlaggen moeten aan de linker- en rechterkant van de begrafenisauto's en particuliere volgauto's bevestigd worden.
Rouwstoet heeft voorrang
Als weggebruiker moet u op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto's van een rouwstoet. Het maakt niet uit van welke kant de rouwstoet komt, of de rouwstoet rechtdoor gaat of afslaat (deze regel geldt niet bij zwaailichten en sirenes).
De officiële rouwstoetvlaggen moeten bevestigd worden aan de linkerzijde en rechterzijde van de voertuigen.
Uit respect voor de overledene en de nabestaanden doorbreek je een rouwstoet nooit. Je herkent het rouwvervoer dat de overledene naar zijn laatste rustplaats overbrengt doorgaans aan de twee zwarte vlaggen voorop.
We hebben zwarte vlaggen en wimpels in diverse maten. Deze zwarte vlaggen zijn vooral geschikt als rouwvlaggen en rouwwimpels tijdens de rouwperiode en de begrafenis.
Een rouwstoet rijdt doorgaans langzamer in het verkeer. Zo rijdt u binnen de bebouwde kom meestal 40 km/h, buiten de bebouwde kom is dit 60-70 km/h en op de snelweg 90 km/h. Bochten en drempels worden zachter genomen.
Sinds 1 juli 2010 mag een rouwstoet niet meer worden doorsneden. De regeling geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen, dus zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden. Weggebruikers op een gelijkwaardige kruising moeten dus voorrang verlenen aan de volgauto's van een rouwstoet.
Tegenwoordig is de richting van de kist bij het vervoer of het dragen nog altijd met het voeteneinde naar voren. De oorsprong hiervoor ligt in het verleden; in bepaalde streken werd gedacht dat de geest alleen maar vooruit kon zien. Met de voeten vooruit zou hij nooit de weg terug kunnen vinden.
Als de rouwauto volledig zwarte vlaghoezen voert, is er geen overledene in het voertuig. Als de zwarte hoezen van de vlaggen afgehaald zijn en u een vlag met witte strepen ziet, dan wordt er op dat moment een overledene overgebracht.
Als er geen nabestaanden zijn, dan betaalt de gemeente de begrafenis of crematie. De gemeente kan kosten op uw erfenis verhalen. Voor meer informatie over betalen van de uitvaart door de gemeente kunt u contact opnemen met uw gemeente.
De nabestaanden kunnen je de toegang dus weigeren. Begrafenissen zijn in principe openbaar toegankelijk. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met een van de nabestaanden, al dan niet via de uitvaartverzorger als je geen uitnodiging hebt ontvangen én je wel graag aanwezig wilt zijn.
U mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren.En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen.
Een uitvaartspreker is iemand die een toespraak houdt bij een afscheid. De toespraak gaat over het leven van de overledene en de betekenis die hij of zij voor anderen had. Er worden herinneringen opgehaald en anekdotes verteld.
Vaak wordt gevraagd naar het verschil tussen een uitvaart en begrafenis of een crematie en uitvaart. Een begrafenis is, zoals hierboven beschreven, onderdeel van een uitvaart. Hetzelfde geldt voor een crematie. Dit maakt een uitvaart dus veel breder dan de lijkbezorging alleen.
Dan gelden er alleen speciale voorrangsregels als de voertuigen van de uitvaartstoet een speciale vlag dragen. Net als bij de militaire colonne gelden hier ook weer de normale verkeersregels voor het voorste voertuig. U mag de uitvaartstoet dus niet meer doorkruisen als die al aan het oversteken is.
Het is zeker geen kwestie van weken of maanden. Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken.
Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt.
"Verschillende mensen zijn betrokken bij het ophalen van een overledene, het verzorgen en het cremeren. We willen uiteraard niet dat al die personen met een dood lichaam worden geconfronteerd. Een kist helpt op die manier ook om de nodige emotionele afstand te bewaren en alles sereen te laten verlopen."
Hoewel het gebruikelijk is dat een uitvaartondernemer een overledene naar de juiste plek vervoert, is het in Nederland ook toegestaan om als nabestaande uw dierbare te vervoeren. Dit kunt u doen met een auto naar keuze.
Het voorlopen voor de rouwauto is een traditie die door veel uitvaartverzorgers in ere wordt gehouden. De uitvaartverzorger loopt dan als de overledene opgehaald wordt en als deze aankomt op de uitvaartlocatie voor de rouwauto uit. Het voorlopen is een teken van respect naar de overledene.
Een uitvaartstoet ook wel rouwstoet genoemd is een stoet gevormd door rouwende mensen. Deze uitvaartstoet brengen een overledene naar zijn laatste rustplaats. De uitvaartstoet bestaat uit een lijkwagen met daarachter rijdende volgauto's.
Voor een rouwstoet gelden er alleen bijzondere voorrangsregels als de auto's een speciale vlag dragen. Daarbij geldt, net als bij de militaire colonne, dat voor het voorste voertuig de normale voorrangsregels gelden. Wie eenmaal een kruising aan het oversteken is, mag de uitvaartstoet niet meer doorkruisen.
Bestuurders op de onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op de verharde weg, ook als die bestuurders van links komen. Op een gelijkwaardig kruispunt staat niets aangegeven. Hier gelden de gewone verkeersregels: Bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders van rechts.