Ook heeft het langdurige desemproces een positief effect op het binnenkrijgen van mineralen, vitaminen en andere bioactieve stoffen. Denk hierbij aan vitamine B1, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en fenolen. Zuurdesembrood is dus zeker gezond.
Van zuurdesembrood wordt gezegd dat het extra gezond is, omdat het op een natuurlijke manier fermenteert. Hierdoor komen er stoffen vrij die voor het lichaam ook nog eens makkelijker op te nemen zijn. Maar of zuurdesembrood hierdoor echt gezonder voor je is, is niet aangetoond.
Als we uitsluitend de voedingswaarde van de desembroden met soortgelijke broden mét gist vergelijken, zijn er nauwelijks verschillen. Beide broden leveren min of meer dezelfde calorieën, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Wat wel bepalend blijft, is de keuze voor wit, bruin of volkoren.
Zuurdesembrood is langer houdbaar dan gewoon brood. Dit is wederom te danken aan de zuurgraad. Goede bacteriën blijven in stand en bacteriën die zorgen voor schimmel op je boterham blijven langer weg. Desembrood blijft het langst goed als je het in een theedoek wikkelt en in een brooddoos legt.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Witbrood is het minst gezond, maar prima voor de afwisseling
Witbrood is van alle broodsoorten de minst gezonde keuze. "De vezels zijn bij dit brood uit het meel gezeefd en er blijft alleen bloem over", legt Esther van Ruijven, kinderdiëtist en medepraktijkeigenaar van voedingsadviesbureau Voeding In Evenwicht, uit.
De in het desem van nature aanwezige bacteriën en gisten, zorgen ervoor dat het brood rijst, maar dit duurt veel langer dan wanneer gist als rijsmiddel wordt toegepast. Desembrood maken is dus bewerkelijker en veel tijdrovender dan wanneer met gist gewerkt wordt.
Al ons desembrood krijgt ruim de tijd om te rijzen, tot wel 20 uur. Tijdens deze rijstijden ontwikkeld het deeg zeer veel smaak en een mooie 'spekkige' structuur. Voordeel van zo'n lang fermentatieproces is dat het brood licht verteerbaar is.
Desem en zuurdesem zijn hetzelfde, namelijk een bereide grondstof die wordt toegevoegd aan deeg. Het ontstaat uit een mengsel van water en tarwemeel dat bij een bepaalde temperatuur na een bepaalde tijd gaat gisten en het deeg verzuurt.
Ons speltbrood bevat iets meer eiwit dan onze tarwebroden. Ook bevat spelt net wat grotere hoeveelheden B-vitamines. Deze vitamines zijn goed voor huid en haar en zorgen ervoor dat ons zenuwstelsel goed blijft werken. Ons tarwebrood bevat weer iets meer voedingsvezels en iets minder vet dan ons speltbrood.
Dit betekent dat zuurdesembrood kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en het risico op diabetes te verminderen. Zuurdesembrood wordt gemaakt met volle granen, die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vezels.
Wat is zuurdesembrood precies? Zuurdesembrood wordt gemaakt met meel, water, rijsmiddel en zout.Bij het maken van zuurdesembrood wordt geen gist, maar moederdeeg gebruikt om het deeg te laten rijzen.
Zuurdesembrood is niet gezonder dan gewoon brood, maar het heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van normaal brood. De voordelen zijn: Het bevat iets meer vitamine B. Het zorg voor een betere opnamen van mineralen.
Top het broodje af met frambozen en blaadjes munt. Bereidingswijze desembrood met parmaham, mozzarella en aardbeien Besmeer het desembrood met roomboter en beleg met parmaham. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd doormidden. Top het desembrood af met de mozzarellabolletjes, aardbeien en basilicumblaadjes.
Om je zuurdesembrood vers te houden, wikkel je het in een doek of papieren zak en bewaar je het op een koele, droge plaats. Vermijd het bewaren van zuurdesembrood in plastic, omdat dit ervoor kan zorgen dat het brood vochtig wordt en sneller bederft.
Zuurdesembrood zelf maken
Zuurdesembrood wordt gemaakt met een zuurdesem starter. Zuurdesem starter wordt gemaakt van roggemeel en wat water, dat zich in een paar dagen ontwikkelt tot verzuurd deeg. In die dagen ontstaan er diverse bacteriën en gisten in het deeg die een frisse, zurige geur verspreiden.
De melkzuurbacteriën in het desem zijn neven van de bacteriën die van melk kaas en yoghurt maken, en geven desembrood een licht zure smaak.
Zuurdesem is als rijsmiddel minder actief dan verse gist of gist uit een zakje, dus duurt het langer om het deeg te laten rijzen. Het uiteindelijke brood heeft vaak meer smaak en 'karakter' dan gistbrood. Duits zuurdesembrood is vaak uitgesproken zuur van smaak, maar de lichtzure smaak hoeft zeker niet te overheersen.
Om zo'n brood te bakken, voegt de bakker een beetje zuurdesembeslag toe aan het brooddeeg, in plaats van gist dus, maar ook met als functie het deeg te laten rijzen tot een mooi brood. Desembroden zijn vaak wel wat steviger en compacter, omdat gist meer volume geeft.
Brood rijst meestal door middel van (bakkers)gist. Het gebruik van bacteriën in plaats van gist, resulteert in een zuurdesembrood. En dat blijkt een stuk beter verteerbaar te zijn dan een gistbrood.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.