Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen over een laag energieverbruik. Maar ook over: gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie.
Een duurzaam huis is een woning die weinig effect heeft op het milieu. Of nou ja, liever gezegd: een positief effect op het milieu. Dit kan door je huis goed te isoleren, waardoor je minder hoeft te stoken en daardoor minder schadelijke stoffen uitstoot.
Het huis van de toekomst wordt dus opgetrokken uit duurzame materialen. Naast hout kun je dan ook denken aan bamboe. Of schapenwol (als isolatiemateriaal) of het recyclen van materialen als aluminium, plastic of zelfs betonpuin waar dankzij een Nederlandse innovatie CO2-neutraal cement van kan worden gemaakt..
Als je een huis met dit energielabel wil verduurzamen dan begin je met isoleren (van het dak, de muren en/of de vloer). Dit brengt vaak een behoorlijke verbouwing met zich mee en daarom is het aantrekkelijk om direct ook een warmtepomp te plaatsen en/of andere systemen om je oude huis zo energieneutraal te maken.
Welk energielabel je huis heeft, hangt af van hoe energiezuinig – of energieslurpend – jouw woning is. De labelklassen gaan van A++++ (meest energiezuinig) tot en met G. Via zoekjeenergielabel.nl vind je welk energielabel jouw huis heeft. Heb je nog geen energielabel, dan kan een energieadviseur dit voor je maken.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. Nieuws en cijfers staan in het dossier duurzaamheid.
Wat zijn producten die duurzaam zijn? We noemen producten duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier waardoor natuur en milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal of zonder grondstof uitputtende mechanische processen.
Vloerverwarming is duurzaam doordat de warmteafgifte een groot oppervlak bestrijkt; namelijk je hele vloer. Hierdoor kan er met een lagere temperatuur verwarmd worden, wat minder energie kost, dus duurzamer is. Er zijn twee soorten vloerverwarming waar je tussen kunt: watergedragen of elektrisch.
Beginnen met verduurzamen van je huis
Weet je niet waar je moet beginnen, houd je dan aan deze logische volgorde (Trias Energetica): Beperk je energieverbruik door te besparen en te isoleren (vloer-, muur- en dakisolatie) en kleine verbetermaatregelen (b.v. tocht bestrijden, leidingisolatie).
Een duurzaam interieur kun je creëren door gebruik te maken van eerlijke materialen. Wat verstaan wij onder eerlijke materialen? Een eerlijk interieur bestaat uit natuurlijke of gerecyclede materialen en stoffen zoals bijvoorbeeld hout, vilt, riet, bamboe, katoen, rotan, wol, jute, hennep of gerecycled plastic of glas.
Energie is duurzaam wanneer het opgewekt wordt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en herbruikbaar zijn. Duurzame energie wordt steeds belangrijker omdat de fossiele brandstoffen op aarde steeds meer opraken.
Duurzaamheid is een breed begrip. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. Duurzame ontwikkeling betekent de aarde zo gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.
Het Rijk werkt aan een duurzame bedrijfsvoering: groen, circulair, sociaal en innovatief. En dat is hard nodig. Diverse voorbeelden van extreme hitte tot hevige watersnood laten zien dat klimaatverandering geen toekomstig probleem is, maar nu plaatsvindt.
BEN staat voor 'bijna-energieneutraal'. Bouwen volgens de BEN-principes is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
Typische voorbeelden van stroomvreters in het huishouden zijn de diepvries, het elektrisch fornuis of oude verwarmingspompen.
Kernbeginselen. Passiefhuizen zijn comfortabel en hebben nauwelijks verwarming nodig door (1) optimaal gebruik te maken van de zon, (2) een compacte en goede thermische schil, (3) kozijnen met drievoudig glas, (4) weinig luchtinfiltratie door goede kierdichting en (5) een goede ventilatie met warmteterugwinning.
De isolatie houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen, waardoor er minder warmteverlies is. De gemiddelde kosten liggen rond de € 1.500,-. De besparing is gemiddeld zo'n € 260,- per jaar*. Een investering in vloerisolatie verdient zich dus ook terug.