De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd. Compensatiepunten tellen dus niet mee voor de kernvakken.
De kernvakken zijn: Nederlands, Engels en wiskunde. In het profiel C&M hoef je geen wiskunde te kiezen. Als je geen wiskunde kiest, zijn de kernvakken alleen Nederlands en Engels.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Sinds 2014 is Engels, samen met Nederlands en wiskunde, officieel een kernvak in de onderbouw. Deze drie vakken krijgen om die reden meer aandacht. In de bovenbouw van het vmbo is Engels geen kernvak.
Mavo-gt, oftewel vmbo-g of vmbo-gtl, is een gemengde theoretische leerweg. Ook deze richting duurt 4 jaar en bereidt de leerlingen voor op de havo of het mbo. De leerlingen volgen in vergelijking met de mavo meestal één algemeen vormend avo-vak minder.
Wat is vmbo-kader? Vmbo-kader is voor leerlingen die het liefst kennis opdoen in de praktijk. Deze leerweg bereidt de leerling voor op de vak- en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4). Het verschil met de mavo is dat iets minder diep wordt ingegaan op de algemene vakken.
Wiskunde is op het vmbo geen verplicht examenvak. Heb je dyscalculie? Dan kun je een profiel kiezen waarin wiskunde geen verplicht examenonderdeel is. Je moet dan wel het schoolexamen rekenen maken.
De kernvakken zijn: Nederlands, Engels en wiskunde.
Er is één uitzondering op deze regel: als je als Havo CM-Leerling aan de exameneisen kan voldoen zonder wiskunde, kan je wiskunde buiten beschouwing laten. Je hebt dan een extra keuzevak nodig. Op het VMBO is wiskunde geen kernvak.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Ja, op het VMBO is dit mogelijk. Voor de havo en het vwo geldt echter de 'kernvakregel', deze regel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je een 4 hebt, een 7 of hoger en voor de rest 6 of hoger, of;je 2 keer een 5 hebt, een 7 of hoger en voor de rest 6 of hoger;geen enkel eindcijfer lager dan een 4 is. Let op: ook voor de afzonderlijke keuzevakken moet je tenminste het eindcijfer 4 halen.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
Het belangrijkste verschil tussen basis- en kaderberoepsgericht is het niveau. De lessen op kaderniveau zijn moeilijker. Met de basisberoepsgerichte leerweg kun je na de middelbare naar niveau 2 van het mbo. De kaderberoepsgerichte leerweg geeft je toegang tot niveau 3 of 4 van het mbo.
Het belangrijkste verschil tussen vmbo-basis en -kader is het niveau waarop de lesstof wordt aangeboden. Met vmbo-basis kun je naar niveau 2 van het mbo.Met vmbo-kader kun je naar niveau 3 of 4 van het mbo. In het tweede jaar ga je naar een klas die het beste aansluit bij jouw niveau.
Per 1 augustus 2020 kunnen vmbo'ers en havisten doorstromen naar havo of vwo. Dit is geregeld in een nieuwe wet en een besluit doorstroomrecht. Vmbo'ers die zijn geslaagd voor hun eindexamen vmbo-gl of -tl met een extra vak, moeten worden toegelaten tot de havo.
Op het vmbo doe je in totaal in 6 vakken (GL en TL) of in 5 vakken (Basis en Kader) eindexamen (CE of CSPE). Het vmbo duurt in principe vier jaar. Als je je vmbo hebt afgerond, kun je rechtstreeks door naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of kun je doorstromen naar het havo.
VMBO-kader is het niveau boven VMBO-basis en biedt ook een brede basisvorming, maar met een iets hoger theoretisch gehalte. Naast praktijkgerichte vakken zijn er ook meer theoretische vakken.
De school kan ervoor kiezen om maximaal twee profielmodulen van een ander profiel als keuzevak in te zetten. Bbl- en kbl-leerlingen kiezen een profielvak (set van vier modulen) en vier keuzevakken (vier modulen). Gl-leerlingen kiezen een profielvak en doen daarvan twee profielmodulen en twee keuzevakken (twee modulen).
Omdat je na de kaderberoepsgerichte leerweg vrijwel alle mbo 3-opleidingen en mbo 4-opleidingen kunt volgen, heb je veel keuze. Zo kun je kiezen voor een studie in techniek, zorg, industrie, design, marketing, sales, retail en nog veel meer. Welke keuze je maakt, hangt vooral af van je eigen voorkeur.
Verschillen tussen leerwegen
Leerlingen die de gemengde leerweg volgen krijgen in het eindexamenjaar vier uur per week een beroepsgericht programma. Terwijl leerlingen die de basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg volgen, twaalf uur per week een beroepsgericht programma krijgen in het examenjaar.
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het laagste niveau. Een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur. De meeste mbo-opleidingen worden aangeboden door Regionale Opleidingscentra (ROC's).