De meest gebruikte kruiden bij vis zijn bieslook, dille, citroenpeper, peper en het op deze pagina beschreven kruidenmengsel, welke je ook als kant en klare kruidenmix in de buurtsuper kunt kopen. Maar zelfgemaakt smaakt altijd lekkerder!
Kabeljauw heeft een zachte smaak. Daardoor is de vis goed te combineren met verschillende soorten kruiden. Groene kruiden, als munt, peterselie, koriander en dille vormen een mooie combinatie. Ook smaken als ui, knoflook, peper of oregano passen goed bij de vissoort.
Breng de zalm op smaak.
Strooi zout en peper op beide zijden van de zalm. Naar smaak kun je andere kruiden toevoegen, zoals peterselie, dille, dragon en knoflook. Giet olijfolie of witte wijn over de zalm en voeg er andere smaken aan toe die je lekker vindt, zoals bijvoorbeeld bruine suiker, citroen of boter.
Bestrooi de vis met (zee)zout en peper. Leg op elk stuk vis een blokje boter en een paar takjes tijm. Vouw het bakpapier aan de bovenkant bij elkaar en leg de pakketjes op de bakplaat.
Kruid de vis met zout, peper, olie, citroen en kruiden.
Gebruik je favoriete verse kruiden, zoals peterselie, rozemarijn of oregano.
Diepgevroren kabeljauwstukken zijn veelal buik- en zijfilet en volstaan met een gemiddelde baktijd van 4 tot 6 minuten. Wanneer je bevroren kabeljauw koopt kan je deze in de magnetron ontdooien, pas alleen op dat de randen niet voorgaren en het midden ijs blijft.
Maak een marinade van olijfolie, verse fijngesneden peterselie, citroensap, fijngesneden knoflook, een beetje tomatenpuree, oregano, zout en zwarte peper. Houd ook wat peterselie achter voor de garnering op het bord.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Het vlees van de pangasius heeft een neutrale smaak, een stevige structuur en heel fijn: geen graatjes. Om die reden combineert pangasius goed met andere producten en is hij heel geschikt voor kinderen of mensen die niet zo dol zijn op vis met een sterke smaak. De variant met witte visvlees is het beste van kwaliteit.
Prik er met een vork in. Beweeg je vork lichtjes heen en weer: valt de vis mooi uit elkaar, dan is hij gaar. Heeft de vis een bruin korstje, maar is hij vanbinnen nog niet gaar? Leg wat aluminiumfolie over de ovenschotel en laat nog enkele minuten verder garen.
Do. Laat de vis op een langzaam tempo ontdooien in koud water of in de koelkast. De koude temperatuur van het water zorgt ervoor dat de vis snel kan ontdooien. Na ongeveer een uurtje is de vis klaar en ready to go!
Tijm (Thymus vulgaris) Tijm is het klassieke kruidenmiddel tegen hoest, bronchitis en slijmvliesontstekingen. Het lost slijm op, houdt ziekteverwekkende kiemen tegen en heeft een ontstekingsremmende werking. Als natuurlijk wapen tegen verkoudheden is dit kruid dan ook een van de belangrijkste medicinale planten.
De smaak van kabeljauw is fijn en daardoor eindeloos te combineren. Kabeljauw kan worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Combineer kabeljauw met aubergine, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, koolrabi, prei, schorseneren, shiitake, paksoi, pompoen, tomaten, witlof, wortelen.
De voornaamste oorzaak: de wereld zit zo'n beetje aan de top van de productie, schijft Quartz. De voorraad wilde zalm is erg beperkt, waardoor twee derde van de geconsumeerde zalm tegenwoordig gekweekt is. En de vraag neemt gestaag toe, vooral uit China.
Koud gerookte zalm wordt meestal gegeten als voorgerecht of hapje. Je kunt het bijvoorbeeld tussen wraps doen, of serveren op een broodje of toastje. Het wordt meestal niet als hoofdgerecht gegeten, omdat je het niet kunt opwarmen. Maar je kunt koud gerookte zalm wel gebruiken in warme gerechten.
Zalm is een erg gezonde eiwitbron. Het zit bomvol omega 3 en levert belangrijke mineralen. Deze stoffen kunnen onder andere bijdragen aan een gezond hart, het beschermen van je lichaamscellen, een slank lichaam en sterke botten en spieren.