Iedereen kan roodvonk krijgen. Roodvonk komt het meeste voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar oud.
Besmetting vindt voornamelijk plaats door middel van besmette druppeltjes vocht die roodvonkpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Patiënten zijn besmettelijk vanaf het begin van de eerste klachten tot na het vervellen van de huid. Er bestaat geen vaccinatie tegen roodvonk.
Roodvonk is besmettelijk en bevindt zich in de neus en keel van de zieke persoon. Het kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten.Het kan zich ook verspreiden via de handen, als die aan het vervellen zijn.
Vroeger was roodvonk een ernstige ziekte die vaak voorkwam. Vandaag is de aandoening eerder zeldzaam en kent ze een minder ernstig beloop. Ze komt voor bij kinderen van drie tot zes jaar, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen.
Roodvonk is een kinderziekte: het komt vooral voor bij kinderen tussen 3 en 8 jaar. Uw kind heeft koorts, keelpijn en ruwe plekjes op de huid. Geef uw kind regelmatig een slokje koud water.
De klachten duren meestal 7 tot 10 dagen.
Bij oudere kinderen en volwassenen is er vaak een prodromaal symptomencomplex dat enkele dagen voor de huiduitslag begint: algemene malaise, lichte verhoging, gevoelige opgezette lymfklieren achter het oor, mediaan achter in de nek en ter hoogte van de aanhechting van de nekspieren aan het achterhoofdsbeen.
Als uw kind roodvonk heeft gehad, kan het de ziekte nog een keer krijgen. Dan zijn de klachten minder erg dan de eerste keer.
Roodvonk begint met keelpijn, snel hoger wordende koorts (in sommige gevallen tot 40 ºC); minder eetlust; pijnlijke klieren in de hals; witte tong; overgeven en buikpijn. Na twee dagen ontstaat op de borst van je kind een rode uitslag die er ruw uitziet.
Het is een typische kinderziekte. Roodvonk komt namelijk bijna alleen maar voor bij kinderen tussen de drie en de acht jaar. Kinderen boven de acht jaar en volwassenen kunnen ook roodvonk krijgen maar dit is zeer zeldzaam. Roodvonk behoort tot de zogenaamde "vlekjesziekten" en is onschuldig.
Is roodvonk gevaarlijk? Vooral voor kinderen met een verminderde weerstand, hartafwijkingen, afwijkingen in het keel-, neus- en oorgebied én kinderen met het syndroom van Down kan roodvonk gevaarlijk zijn. Voor hen kun je (indien besmetting op de loer ligt) antibiotica vragen aan de huisarts.
Roodvonk gaat meestal vanzelf over. De klachten duren 7 tot 10 dagen. Soms besluit een arts toch medicijnen tegen roodvonk te geven.
Als je kind roodvonk heeft en zich goed voelt, kan het gewoon naar school of de kinderopvang. Roodvonk is al besmettelijk voordat je weet dat je het hebt.
Maar deze herkomst is schijn: in werkelijkheid is roodvonk een verbastering van 'roodhond', de oorspronkelijke vorm van rodehond. 'Roodhond' is al in 1567 aangetroffen, en 'roodvont', een tussenvorm tussen 'roodhond' en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven.
Roodvonk is een kinderziekte waarbij een uitslag over het hele lichaam verschijnt, bestaande uit kleine rode vlekjes en bultjes. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, de zogenaamde bèta-hemolytische streptokok (Streptococcus pyogenes).
Misselijkheid, hoofdpijn, soms koude rillingen, een snelle hartslag en overgeven: van roodvonk is je kind echt naar. Je kind heeft plotseling hoge koorts (boven de 39º C). De klieren in de hals zijn pijnlijk en opgezwollen.
Bij roodvonk en krentenbaard treden huidklachten zoals bultjes, vlekjes en blaasjes op. Pneumokokkenziekte kan gepaard gaan met pijn bij het ademhalen en kortademigheid. Invasieve infecties zijn ernstiger van aard en kunnen leiden tot bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking of het afsterven van weefsel.
Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij roodvonk. Voorbeelden zijn feneticilline en fenoxymethylpenicilline.
Symptomen van de ziekte van Kawasaki
De ziekte is zeldzaam en lijkt op het eerste gezicht op een virale aandoening of roodvonk. Deze symptomen kunnen duiden op de ziekte van Kawasaki: Aanhoudende koorts. Rode uitslag (lijkt vaak op roodvonk of mazelen).
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv.het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Kenmerkend voor roodvonk is de “aardbeientong”. Kort na de besmetting wordt de tong wit van kleur met rode papillen (zie foto) Na 3 dagen is de tong felrood en gezwollen. Op de 3e of 4e dag van de besmetting wordt de gelaatshuid felrood. Alleen de huid rondom de mond blijft normaal van kleur.
Van de vaccinatie kan je geen rodehond krijgen. Het zorgt er juist voor dat je na vaccinatie geen rodehond meer kunt krijgen.
Ziekteverschijnselen rodehond
Rodehond begint vaak met wat algemene ziekteverschijnselen zoals lichte koorts, moeheid, neusverkoudheid en lichte oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag. De uitslag zit vooral achter de oren, in het gezicht en in de nek.
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.