Mannen wonen van oudsher langer thuis dan vrouwen, maar het verschil wordt de laatste jaren kleiner: Tussen 2003 en 2023 steeg het percentage mannen van tussen de 18 en 30 die thuis wonen met 4 procentpunt naar 51 procent. Maar bij vrouwen steeg dat cijfer nog harder, namelijk van 31 naar 40 procent.
In Nederland wonen 2.289.762 mensen van 30 tot 40 jaar. Daarvan wonen er 112.129 thuis bij papa en mama. Dat is zo'n 5%. Dat betekent dat één op de twintig volwassen mannen en vrouwen in de leeftijd 30-39 jaar nog (of weer) bij zijn vader en/of moeder woont.
De meeste jongeren in Nederland verlaten het ouderlijk huis voor hun 30e. Gemiddeld gaan jongeren rond hun 24e het huis uit. Maar de gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger, vooral doordat jongeren steeds moeilijker woonruimte kunnen vinden op de krappe woningmarkt.
Steeds meer jongvolwassenen van tussen de 18 en 30 jaar oud blijven bij hun ouders wonen. Begin dit jaar woonde 46 procent van deze groep nog thuis, 20 jaar geleden was dat 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
De verhouding tussen mannen en vrouwen in 2021 is in de totale bevolking vrijwel in evenwicht: er zijn 49,7% mannen en 50,3% vrouwen. Er bestaan echter wel verschillen tussen leeftijdsgroepen. Op jonge leeftijd zijn er meer mannen dan vrouwen, doordat er iets meer jongetjes geboren worden (51,3%).
Steeds meer jongeren blijven langer thuis wonen en dat is slecht voor hun mentale gezondheid. Steeds vaker blijven jongeren noodgedwongen thuiswonen, omdat ze geen passende woning kunnen vinden door het woningtekort. En dat heeft allerlei zorgwekkende gevolgen.
Gemiddeld wonen er 2,12 mensen in een Nederlands huishouden, in 1963 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,52. Door deze zogenaamde 'huishoudensverdunning' is het aantal huishoudens veel sneller gegroeid dan de bevolking.
Jongeren ontwikkelen zo een eigen identiteit, met eigen normen en waarden en een eigen mening.Eigen woonruimte kan deze ontwikkeling naar zelfstandigheid stimuleren. Jongeren staan dan immers echt op eigen benen. Ze leren voor zichzelf te zorgen, en kunnen hun autonomie en zelfstandigheid verder ontwikkelen.
Afhankelijk van je leeftijd kunnen ouders hun kinderen wel of niet uit huis plaatsen. Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen.
De werkende man is ongeveer twee uur en 28 minuten per week bezig met het huishouden, dit tegenover vier uur en 40 minuten van een vrouw. Per dag is een man 27 minuten bezig met koken, afruimen en afwassen, terwijl een vrouw daar gemiddeld 54 minuten per dag aan kwijt is.
60% van de Nederlandse huishoudens woont in een koophuis. Dit betreft vooral personen met midden- of hogere inkomens. Sinds 2009 is dit aandeel, na decennialange groei, niet meer toegenomen. Meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft een koophuis waarop een lening rust.
Nederlanders wonen vooral op grote voet door het type woning. Nederland beschikt over het één na laagste percentage inwoners dat een flat bewoont (20,8 procent) en het hoogste percentage rijtjeshuisbewoners (58).
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Op 1 januari 2022 telde Nederland 8 745 468 mannen en 8 845 204 vrouwen.
De gemiddelde levensverwachting voor mannen in Nederland in de periode 2018-2021 is 80,0 jaar.Voor vrouwen is het gemiddelde 83,2 jaar in de periode 2018-2021.
Van de 4870 inwoners is 53,2 procent man. Die zitten vooral op West-Terschelling. Nou wonen daar sowieso de meeste mensen op het eiland, maar dus vooral mannen. En dat komt waarschijnlijk door de Maritieme Academie: "Hier op de zeevaartschool zitten vooral mannen.
Mannen hebben namelijk van nature veel betere fysieke kenmerken dan vrouwen, want ze hebben gemiddeld 61 procent meer spiermassa. Vooral in het bovenlichaam is het verschil opvallend: mannen hebben 75 procent meer spiermassa in hun armen en hun bovenlichaam is 90 procent sterker dan dat van vrouwen.
Mannen en vrouwen met een lengte boven de + 2 SD-lijn noemen we groot.
Over het algemeen kookt 14% van de mannen vooral in het weekend en 5% van de vrouwen.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per week 21 uur aan huishoudelijke taken besteden. Dat is gemiddeld 3 uur per dag. Het grootste deel van de tijd gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen.
De doorsnee man in Nederland verdient 7,4 procent meer dan de doorsnee vrouw. Twee jaar geleden was dat verschil nog 5 procent en dat was toen een daling ten opzichte van twee jaar daarvoor. Dat het verschil nu is toegenomen komt doordat mannen er sinds 2021 gemiddeld meer op vooruit zijn gegaan dan vrouwen.