Asbestvezels zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen: de spiraalvormige of serpentijnachtige, waaronder chrysotiel (ofwel witte asbest) de rechte of amfiboolachtige, waaronder crocidoliet (blauwe asbest), amosiet (bruine asbest), anthophylliet (geel), tremoliet (grijs) en actinoliet (groen)
Alle golfplaten zijn namelijk ingedeeld aan de hand van een codering, welke zich vaak aan de rand van de plaat bevindt. Kom je een van de volgende afkortingen tegen, dan heb je te maken met asbest golfplaten en is het zaak deze te vervangen: AT (Asbestos Technology) CAF (Compressed Asbestos Fibres)
Blauw asbest is het meest gevaarlijke
Wit asbest is iets minder gevaarlijk doordat de vezels vaker kunnen worden afgebroken en minder schade in een lichaam kunnen berokkenen.
De meeste typen asbest in Nederland zijn wit asbest (chrysotiel), blauw asbest (crocidoliet) en bruin asbest (amosiet). In de meeste asbesthoudende producten zit wit asbest, vaak vermengd met andere typen asbest.
Wit asbest is ook het minst schadelijk, wit asbest is te herkennen aan de gekrulde vezel. Daarnaast werd in Nederland ongeveer 10 procent bruin asbest gebruikt, deze soort is heel gevaarlijk omdat de vezel naaldvormig en heel dun is.
Asbest bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De vezelachtige structuur is te zien op breukvlakken en bij beschadigingen van asbestmateriaal (pas op dat u asbestvezels niet inademt). Asbest is vaak wit tot lichtgrijs. Golfplaten als dakbedekking zijn vaak grijs, zwart of roodachtig van kleur.
De meest gebruikte asbestsoort, ruim 90% was chrysotiel/wit asbest. Verder is er amosiet/bruin asbest en crocidoliet/blauw asbest gebruikt.
Er zit een lange tijd tussen het inademen van asbestvezels en het krijgen van kanker, gemiddeld ongeveer 40 jaar. Hierdoor neemt het aantal mensen met kanker door asbest nog steeds toe. Iemand die zijn hele werkzame leven veel asbestvezels inademt, loopt een groot risico op kanker door asbest.
Asbest is alleen gevaarlijk als het wordt gefragmenteerd en de vezels in de lucht terechtkomen in de vorm van asbeststof. Als deze vezels worden ingeademd, kunnen ze ernstige aandoeningen veroorzaken.
Klachten zijn: moe zijn, afvallen en moeilijk ademen. U krijgt onderzoeken, zoals een CT-scan. U wordt niet meer beter van asbestkanker. Met behandelingen kunt u langer leven of minder klachten krijgen.
Omdat asbest golfplaten sinds 1994 verboden zijn, moet het dak al bijna 30 jaar oud zijn om asbest te kunnen bevatten. Vaak zijn asbesthoudende golfplaten ook sterk verweerd en hebben last van mos- en algengroei. De golfplaten met asbest kunnen zowel rood als zwart/ grijs zijn.
Bruine asbest is na witte asbest de meest toegepaste soort in Nederland. Tien procent van alle toepassingen van asbest is met de bruine soort gedaan. Zo werd bruine asbest voorheen toegepast in golfplaten, afzuigkappen, brandbestendige kleding, enzovoorts. De wetenschappelijke benaming luidt: amosiet.
Crocidoliet. Het mineraal crocidoliet is de gevaarlijkste, donkerblauwe vorm van asbest en wordt ook wel blauwe asbest genoemd. Het is een vorm van het amfibole mineraal riebeckiet. Het vertegenwoordigt maar zo'n 4% van alle verwerkte asbest.
Asbest vooral gebruikt vanaf Tweede Wereldoorlog tot 1993
Asbest werd op grote schaal en in veel toepassingen gebruikt vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1993. De kans is groot dat een gebouw uit deze periode asbest bevat. Asbest had een aantal voordelen.
U kunt door een erkend en geaccrediteerd laboratorium (zoals Eurofins) laten vaststellen of een product of materiaal asbest bevat. Eurofins heeft een gespecialiseerd en gekwalificeerd laboratorium die door de RvA (Raad voor Accreditatie) is geaccrediteerd voor asbestanalyses.
De kans dat je na een éénmalige blootstelling ziek wordt, is heel klein. De kans om kanker te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die iemand inademt tijdens zijn leven.
Hoe snel kun je ziek worden van asbest? Hoe snel je ziek wordt van asbest, merk je pas na jaren. De incubatietijd ligt tussen de 20 en 30 jaar. Het kan soms dus wel tientallen jaren duren voordat long-, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan door het inademen van losse asbestvezels.
Hierdoor kunnen er klachten ontstaan van kortademigheid, pijn en/of verstopping van de darmen. Ook gewichtsverlies en vermoeidheid kunnen optreden. Mesothelioom is helaas niet te genezen. Wel kan geprobeerd worden de ziekte te remmen met medicijnen.
Antwoord. Niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt daardoor kanker. De kans om kanker te krijgen door asbest ligt aan de hoeveelheid asbestvezels die iemand heeft ingeademd. Dit is weer afhankelijk van de hoeveelheid asbestvezels in de lucht en de duur dat iemand deze lucht heeft ingeademd.
Oude onderdaken of daken met golfplaten of kunstleien kunnen asbest bevatten. Naarmate een asbest dak ouder wordt en verweert, vergoot het risico dat schadelijke asbestvezels in de omgeving terecht komen. Dat is schadelijk voor het milieu en de gezondheid.
Wat als u in contact bent geweest met asbest? Bent u kortstondig in aanraking gekomen met asbestvezels, dan hoeft u zich niet druk te maken. De kans op gezondheidsproblemen is dan heel erg laag. Zorgen moet u zich maken als u langdurig bent blootgesteld aan asbest.
Tijgeroog bevat vezels van Crocidoliet (blauw asbest) Hoewel asbest gevaarlijk klinkt (zeker voor intiem gebruik), kan dat geen kwaad voor het gebruik als yoni ei. De kleine hoeveelheid asbestvezels zijn namelijk ingesloten en gebonden in glas en komen niet zomaar vrij.
Een particulier mag platen waarin de vezels niet meer hechtgebonden zijn niet verwijderen. In deze gevallen mag alleen een gecertificeerd bedrijf de asbestplaten verwijderen. Een asbestinventarisatiebureau kan bepalen of vezels hechtgebonden zijn.
Bij de verwijdering van asbest door een particulier gelden speciale voorwaarden. Zo mag een particulier zelf maximaal 35 m2 hechtgebonden geschroefd plaatmateriaal (zoals golfplaten) verwijderen.
Heb je een ouder huis, of sta je op het punt een ouder huis te kopen, dan is er kans dat er zich ergens asbest bevindt. Het is onder het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid jouw verantwoordelijkheid om dit voor 2024 te (laten) verwijderen.