afhangen of faisanderen: Vlees en met name wild moet na het moment van slachten nog een tijd rusten (rijpen) alvorens het kan verwerkt worden. Bij het langdurig laten afhangen van wild (het laten besterven van wild) spreekt men ook wel van faisanderen of 'adellijk' laten worden van wild.
Als u zelf het wild of gevogelte geschoten heeft moet u altijd het vlees laten afhangen (of besterven). Dit doet u door het wild of gevogelte 'op zijn kop te hangen'. Wild vlees is te stug om meteen te verwerken. Het moet rijpen, oftewel besterven.
Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
Besterven ("adellijk laten worden") is het verkrijgen van mals vlees door middel van het afbreken van het collageen met enzymen.
Reacties. Besterven van vlees is het smakelijk en mals laten worden van (meestal) rundvlees of wild en het vooral het werk van enzymen in de spiervezels. Die zetten na het sterven eiwitten om in andere smaakvolle componenten. Doordat eiwitstructuren en bindweefsel afbreken, wordt het vlees malser.
Zodra je stopt met de verhitting is het verstandig om vlees even wat tijd te geven, om het te laten rusten. Het vleesvocht en de eiwitten 'ontspannen' weer en verbinden zich beter, zodat er minder vleesvocht verloren gaat. Als er veel vleesvocht verloren gaat wordt het vlees taaier.
Vlees is niet meteen goed
Het perfecte stukje wild is niet van een net afgeschoten dier zegt Renier Enzerink van de Jagersvereniging. Het vlees moet je wel een week laten hangen (besterven). Jager Jutten legt ook uit dat een haas zeker een paar dagen moet hangen, drie dagen minimaal.
Ingevroren wild kan 9 maanden in de diepvries worden bewaard.
Bij wet-aging, oftewel nat rijpen, wordt het vlees vacuüm verpakt en in een koelcel met een temperatuur tussen de 0 – 2 ℃ gelegd of gehangen. Tijdens wet-aging wordt het vlees steeds malser en krijgt het een vollere smaak dan vers vlees. De rijpingsperiode kan vier weken bedragen.
Meestal betekent adellijk 'van adel, te maken hebbend met de adel', maar het heeft nog een betekenis. In de combinatie adellijk wild betekent het 'langere tijd bewaard, nét niet rot'. Adellijk wild is dus niet meteen nadat het is geschoten bereid, maar eerst enige tijd bewaard.
Er zitten veel B-vitamines, eiwitten en zink in het vlees, dit levert een positieve bijdrage aan het immuunsysteem. Het eten van wild vlees past dus goed in een gezonde leefstijl. Ook voor mensen met hart- en vaatziekten en mensen met een hoge bloeddruk is het eten van wild vlees gezond.
Over het algemeen is alles wat rent, vliegt of zwemt meestal goed om te eten. Deze dieren krijgen geen antibiotica en worden niet gevaccineerd. Verder bevat wild veel ijzer, eiwitten, zink en vitamine B. Dit is ook goed voor je immuunsysteem.
Ontweiden = van het verouderde (Ge)weide, ofwel in-ge-wand: - Het wild van ingewand ontdoen. - Omdat de ingewanden veel bacteriën bevatten die het bederf bevorderen, moet dit snel gedaan worden. - Na het ontweiden wordt de huid eraf gehaald of het dier geplukt.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Vleessoorten. Vlees van runderen, kalveren en lammeren (schapen) die met graan zijn gevoerd (grain-fed) zouden het meest geschikt zijn voor de Drye Aged rijping. Bovendien hebben 'luxe runderen', zoals de Black Angus, Hollandse MRIJ runderen, Ierse runderen en Wagyu runderen hiervoor de beste eigenschappen.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Leg in twee stukken touw een lus en trek deze vast rond de achterlopers van het haas, boven het gewricht halverwege. Bevestig de stukken touw aan de spijkers, het haas hangt op ongeveer borsthoogte. Zorg dat de touwtjes even lang zijn. Zet een bak onder het haas om het slachtafval in op te vangen.
Natuurlijk wild, ongekend smaakvol
De smaak van wild laat zich het beste omschrijven als 'anders'. Je proeft gewoon dat de beesten in de vrije natuur hebben geleefd. En veel in beweging waren. Zo is het vlees beter doorbloed, donkerder van kleur en voller van smaak.
Door het vlees strak in alufolie te wikkelen gaart het veel te snel door en het mooie krokante korstje van het bakken wordt zacht.
Nee, want dan gaan de vleessappen verloren. Deze zorgen er juist voor dat het vlees sappig blijft. U kunt vlees in de pan keren met keren met behulp van twee houten spatels of lepels.
10 minuten is het minimum. Folie erover, niet te strak, maar wat losser zodat het vlees niet wordt afgesloten en je vlees lekker sappig blijft.