Een dark mode functie zorgt ervoor dat het scherm wordt aangepast van scherp wit licht naar een donkere, moderne uitstraling. Een donker design kan in sommige situaties fijner zijn voor de ogen. Toch heeft het voornamelijk te maken met persoonlijke voorkeur.
Het is goed voor de batterij en minder vermoeiend voor je ogen. Daarmee is het beter voor je nachtrust. Ideaal als bijvoorbeeld je kinderen door telefoongebruik minder goed slapen. Door het laatste voordeel wordt de donkere modus ook wel de Night Mode genoemd.
Het effect van de donkere modus op je ogen
Uit onderzoek blijkt dat wanneer je naar je telefoonscherm kijkt, je 3,6 keer minder knippert dan dat je normaal doet. Volgens Apple zou de donkere modus beter zijn voor je ogen en beter zijn voor je concentratie.
Bij normale helderheidsniveaus, met name bij 50%, was de energiebesparing eenvoudig, slechts 8.5% van de levensduur van de batterij werd bespaard. Bij 30% helderheid en donkere modus werd slechts minder dan 5% batterijvermogen bespaard.
Conclusie. Minder fel, blauw licht in de avond is beter voor je ogen en kan je nachtrust verbeteren. Het beste is om je smartphone 2 uur voordat je gaat slapen niet meer aan te raken. Maar vind je dit lastig, dan kan je de nachtmodus op je telefoon inschakelen.
Het filter voor blauw licht past het licht van het scherm aan, zodat je ogen zich minder hoeven in te spannen. De functie vermindert de hoeveelheid blauw licht dat door het scherm wordt weergegeven. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de productie van melatonine (slaaphormoon) onderdrukt wordt.
Problemen oplossen met apps die met 'Donker thema' worden weergegeven. Als uw app een ander kleurenschema weergeeft dan verwacht, kan dit de volgende oorzaken hebben: U heeft de thema-instellingen voor uw telefoon gewijzigd. U heeft 'Batterijbesparing' ingeschakeld voor uw telefoon.
Wie al beschikking heeft tot de optie, kan deze vinden in de weergave-instellingen van Google. Er zijn drie opties: licht thema, donker thema of de instelling van het apparaat. Bij die laatste functie schakelt de zoekmachine van Google automatisch mee van licht naar donker en weer terug, als het apparaat dat ook doet.
De nachtmodus wordt automatisch ingeschakeld wanneer de camera detecteert dat er weinig omgevingslicht is. Het symbool 'Nachtmodus' bovenaan het beeldscherm wordt geel wanneer de functie actief is. Het maken van een foto in de nachtmodus kan snel gaan, maar kan ook enkele seconden duren.
Ga op je toestel naar Instellingen > Scherm > schakel Donker thema in of uit.
Dark mode aanzetten in Google
Ga naar google.nl en klik rechtsonder op Instellingen. Er opent nu een uitklapmenu. Helemaal onderaan zou de optie Donker thema: uit moeten verschijnen. Klik je daarop, dan wordt het donkere thema aangezet en verandert je witte achtergrondscherm in een donkergrijs vlak met witte tekst.
Hoe de donkere modus voor de Google-app te krijgen
Zodra de nieuwe update arriveert, gebruikt de app automatisch het standaardthema van uw besturingssysteem. Dus als uw iPhone of Android is ingesteld op een systeembrede donkere modus, wordt de Google-app donker weergegeven.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Blauw licht stimuleert fotoveroudering: veroudering door blootstelling aan licht. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken, zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak.
Neutraliseert het blauwe licht; Vermindert lichtschittering; Brengt je ogen tot rust en zorgt dat je minder knijpt met je ogen; Zorgt voor een scherper contrast.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.