Groen is een hele gezonde groente, deze kleur wordt ook veel gegeten. De frisse kleur wijst op allerlei nuttige en belangrijke voedingstoffen. De belangrijkste kleurstof is chlorofyl.
Waarom moet je groenten in diverse kleuren eten? Open Close. De ene groentesoort bevat al meer of minder mineralen en vitaminen dan de andere. Een kleurrijk gevuld bord doet je dus niet alleen likkebaarden, het zorgt er ook voor dat je een waaier aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Ze verhogen het energieniveau, reinigen het bloed en bevatten een hoog gehalte aan kalium voor extra vitaliteit. Daarnaast bevatten veel rode groenten, zoals tomaten, lycopeen. Het werkt als antioxidant en kan mogelijk beschermen tegen prostaatkanker en tegen hart en vaatziekten.
Oranje fruit: sinaasappel, mango, abrikoos, perzik, papaja. Oranje groenten: wortelen, pompoen, zoete aardappel, oranje paprika.
Zomerfruit is er in alle kleuren van de regenboog. Die natuurlijke kleurstoffen maken fruit niet alleen onweerstaanbaar, maar ook heel erg gezond. Groen fruit zoals kiwi's en groene appels zitten vol gezonde stoffen waar je bloedvaten wel bij varen.
Groen voor de bloedvaten: kiwi's en groene appels zitten vol gezonde stoffen waar je bloedvaten wel bij varen, zoals de antioxidant quercitine. Oranje voor de ogen: nectarines, abrikozen, perziken, sinaasappels en mandarijnen kleuren zo mooi oranje door een gezond stofje: bètacaroteen.
De bloemen zijn eenslachtig en geel tot wit van kleur. De vruchten, die afhankelijk van de soort kunnen variëren in gewicht van 1 tot 50 kg, bevatten vochtig, zoet vruchtvlees. In het vruchtvlees, dat meestal rood is, maar ook wit, roze, geel of oranje van kleur kan zijn, zitten de pitten.
Bladgroenten zijn groenten waarbij het blad van de plant wordt gegeten. Denk maar aan spinazie, boerenkool, waterkers en sla bijvoorbeeld. Bijna alle bladgroenten zijn groen. Witlof is echter een uitzondering, deze bladgroente is niet groen omdat ze in het donker gekweekt wordt.
Witte groenten als bloemkool, prei, witte asperges en champignons stikken van de allicine. Allicine wordt terecht 'natuurlijke probiotica' genoemd, doordat dit stofje een positieve werking heeft op schadelijke bacteriën.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Veel groenten (en fruit) eten betekent een lager risico op hartziekten, verschillende soorten kanker, en diabetes type 2. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol. Dat komt door de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het zijn bronnen van foliumzuur, ijzer, kalium, calcium en nog zo veel meer.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Het klopt dat er bij het snijden en schillen van groente en fruit wat vitamine C verloren gaat. Als de producten echter zuurstofarm verpakt worden, blijft dit verlies beperkt, meldt de website van het Voedingscentrum. Zuurstofgevoelige vitamines blijven zo veel beter behouden.
Het is belangrijk om diverse soorten bladgroenten te eten in een evenwichtige combinatie met andere groenten en fruit. Elke dag een bord spinazie of boerenkool is geen goed idee. Door hun hoge gehalte vitamine K kunnen ze de werking van bloedverdunners tegengaan.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten.
Watermeloen kan gebruikt worden als natuurlijk Viagra voor een betere erectie. Dat blijkt uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers onder 122 mannen met een erectiestoornis, waarbij lage bloedwaarden van citrulline en arginine werden gevonden.
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl. Af en toe (of regelmatig) wat meer fruit eten is in mijn ogen totaal geen probleem.