Een zonnesteek of hitteberoerte volgt op warmtestuwing. Hierbij treden drie verschijnselen op: een lichaamstemperatuur hoger dan 41°C, bewustzijnsstoornissen en de afwezigheid van zweet. Iemand met deze klachten heeft direct medische zorg nodig.
Indien de huid van het slachtoffer warm, rood en gestuwd is, is er sprake van hittestuwing. De zweetproductie kan verminderd of normaal zijn.
Laat het slachtoffer liggen en start met koelen. Dit kun je doen met coldpacks in de nek, oksels, liezen en knieën. Laat iemand (isotone) sportdrank drinken die niet te koud is, en laat iemand eventueel iets eten. Koel en stretch verkrampte spier(en).
U zult zich gauw vermoeid voelen als u oververhit bent. U kunt klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, en de neiging tot flauwvallen ervaren. Ook kunnen spierkrampen in de benen en armen voorkomen. Als u oververhit bent kan het ook zijn dat u extra veel transpireert.
Welke symptomen horen er bij oververhit zijn? Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt.Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren.Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen.
Als je bloedvatenstelsel niet meer kan voldoen aan de behoefte van je lichaam door dehydratie, ontstaat er warmtestuwing. Door zweten heeft het lichaam te maken met vochtverlies dat het bloedvolume naar beneden haalt. Bij warmtestuwing zorgt het lichaam niet meer voor voldoende warmteafgifte.
Hoelang een zonnesteek duurt, hangt af van de ernst van de klachten. Bij een lichte en gewone zonnesteek voel je de klachten een dag later nog steeds.Meestal nemen de symptomen pas na enkele dagen af.Soms duurt een zonnesteek langer dan enkele dagen.
Bij zeer warme omgevingstemperaturen kunnen zich een aantal plotse probleemsituaties voordoen. We denken aan uitdroging, zwelling door warmte (warmte-oedeem), warmtekrampen, uitputting door hitte, hitteslag of zelfs hitteberoerte. Hitte kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.
Als de warmte in het lichaam niet voldoende afgevoerd kan worden raakt het lichaam oververhit. Oververhitting leidt tot vocht- en/of zoutverlies; daardoor ontstaat uitputting. Symptomen van oververhitting en uitdroging zijn: minder plassen en donkergele urine.
'Binnen tien dagen zijn de meeste lichamen gewend aan hogere temperaturen en kunnen we er goed in functioneren.Sommige mensen hebben maar vijf dagen nodig. ' Dit betekent dat we tijdens een hittegolf, zoals ie nu voorspeld wordt, langzaam maar zeker wennen aan de warmte om ons heen.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.
Vocht. Ook vochtverlies speelt een grote rol bij duizeligheid door warmte. Als het warm is, ga je meer zweet en verlies je meer vocht. Je hebt dus meer vocht dan normaal nodig, wat je kunt binnenkrijgen door genoeg te drinken.
Wordt er meer warmte geproduceerd dan er wordt afgevoerd dan is er sprake van warmteopslag of 'warmtestuwing'. Warmtestuwing is niet uitsluitend afhankelijk van de omgevingstemperatuur maar kan ook optreden als het dragen van thermisch isolerende kleding noodzakelijk is.
Als je stress hebt, dan krijg je meer adrenaline in je bloed.Je doorbloeding verhoogt en daardoor stijgt je temperatuur. Je krijgt het warmer. Om die warmte weer kwijt te raken gaan je bloedvaten wijd open.
Een hitteshock is namelijk het gevolg van oververhitting van het lichaam, als het paardenlichaam zichzelf niet genoeg kan afkoelen door zweten, of het zweten is niet afdoende. Een hitteshock veroorzaakt ook vaak uitputting: door het vele zweten verliest het paard veel vocht en essentiële mineralen (zouten).
Bij hyperthermie wordt een tumor een uur lang verwarmd, tot 40 à 43°C. Dit gebeurt met microgolfstraling. De straling en hoge temperatuur maken de kankercellen kapot of dood. Voor je gezonde cellen is hyperthermie niet schadelijk.
Hitte kan zorgen voor vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid.En bij mensen met hart- en vaatziekten neemt de kans op een hartaanval of een beroerte toe. Wanneer de buitentemperatuur te hoog wordt heeft het lichaam meer moeite om hitte af te voeren en dreigt oververhitting.
Slecht tegen warmte kunnen zit in je genen
Hoe goed je temperatuurregulatie werkt en wanneer je lichaam in actie komt tegen de hitte, hangt onder andere af van je genen, je hormoonhuishouding, je gedrag en hoe fit je bent. Mensen met overgewicht koelen bijvoorbeeld minder makkelijk af dankzij hun isolerende vet.
Beperk lichamelijke inspanning 's middags. Zo voorkomt u uitdroging en oververhitting van uw lichaam. Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Sluit de gordijnen en gebruik ventilatoren. Een airconditioner is ook een optie, maar wanneer het gaat om hoofdpijn te voorkomen zijn ventilatoren beter. Zoals gezegd heeft je lichaam in de zomer veel vocht nodig. Ga je een flinke wandeling maken met je heuptas of heuptasje dames neem dan voldoende water mee.