Kaasvervangers worden niet als gezond beschouwd, met name door de kokosolie in het product. Gemiddeld bevat een plantaardige variant op kaas 23 gram vet per 100 gram, waarvan zo'n 21 gram verzadigd.
Plantaardige kaas is beter voor dier en milieu. Veel melkkazen bevatten ook veel verzadigd vet en/of zout. "De plantaardige varianten op basis van amandelen, cashew- en/of macadamianoten zijn matiger in verzadigd vet en daarom een gezond alternatief voor reguliere (dierlijke) kaas", aldus de bond.
Veel vegan kazen zijn gemaakt met kokosolie, wat veel verzadigd vet bevat. Te veel verzadigd vet doet het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed stijgen. Als je volledig veganistisch eet krijg je minder verzadigde vetten binnen dan vleeseters.
Wat is veganistische kaas? Veganistische kaas wordt vanzelfsprekend gemaakt zonder dierlijke ingrediënten (lees hier hoe je kunt herkennen of een product vegan is). Als plantaardige vervanging van melk wordt vaak gebruik gemaakt van cashewnoten, sesamzaad, sojabonen, kokosolie, rijst, amandelen of edelgist.
Geraspte vegan kaas die je kan smelten
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
volle melkproducten en kaas. vet vlees, vleeswaren en worst. chocolade, koek en gebak. snacks, zoutjes en kaasstengels.
De Fermentino Vegan Cheese producten worden gemaakt op basis van biologische noten, water en zout. Daar gebruiken ze cashewnoten, amandelen, en macadamianoten voor. Een basis van cashewnoten zorgt voor de meeste romigheid in de plantaardige kazen.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden. Meer Keukenmythes?
Kaas bij het ontbijt
Begin de dag met minerale zachte kazen of onze vertrouwde goudse op een cracker of heerlijk vers brood. Soms als basis op brood nog een heerlijke boeren boter het liefste rauw. Voorbeelden van zachte kazen zijn verse geiten- of schapenkazen zoals de Parthanay Blanc of een Robiola tre Latti.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Een belangrijkere vraag is: hoe beleg je als veganist je brood? Kaas, boter en vleeswaren zijn immers geen optie. Er zijn diverse plantaardige opties voor broodbeleg: hummus, 100% pindakaas, noten- of peulvruchtenpasta, groentespreads, tapenades, plakjes fruit en rauwkost.
Sinds deze week liggen er weer een hoop nieuwe vegan producten in de schappen van de Lidl. Denk aan geraspte kaas, kaas plakken, haver fraîche en vegan yoghurt. Zo ver de informatie strekt blijven deze producten voorlopig in de schappen.