Groenten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool kunnen vaak een opgeblazen gevoel verzorgen. Het ongemak van een opgeblazen gevoel kan ertoe leiden dat mensen aannemen dat deze groentesoorten meer kwaad dan goed doen. Probeer ze anders klaar te maken in plaats de intake hiervan te verminderen.
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Groene kool, rode kool, witte kool, spruitjes, broccoli... Voor sommige mensen kan het eten ervan winderigheid, een opgeblazen gevoel en/of darmkrampen veroorzaken.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Wat je wel en niet kunt eten als je PDS hebt
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Een papperige of slijmerige textuur Spruitjes voelen stevig en droog aan als ze vers zijn, maar bacteriën die bederf veroorzaken, breken de bladeren af en maken ze zachter. Als je een slijmerige film voelt of als je spruitjes zachte, tere plekken hebben , gooi ze dan weg in plaats van ze op te eten.
Symptomen van voedselvergiftiging bij het eten van rauwe spruiten zijn diarree, maagkrampen en braken . De meeste mensen krijgen deze symptomen binnen 12-72 uur na het eten van de spruiten. Symptomen zijn over het algemeen zelfbeperkend of gemakkelijk te behandelen en veroorzaken zelden levensbedreigende complicaties.
Kruisbloemige groenten
Broccoli, bloemkool, spruitjes en kool behoren tot de soorten die het moeilijkst te verteren zijn vanwege hun complexe vezels. Deze vezels neigen naar fermentatie in de darmen , wat gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaakt.
Kool kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de familie Brassicaceae/Cruciferae. Leden van deze familie zijn onder andere broccoli, spruitjes, bloemkool, mierikswortel, mosterd, radijs en raap.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Let op gasvormende voedingsmiddelen
Gasvormende voedingsmiddelen versnellen de darmwerking en kunnen een opgezette buik en extra winderigheid veroorzaken. Gasvormende producten zijn: knoflook, koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, onrijp fruit, peulvruchten, prei, radijs, scherpe kruiden, spruiten, uien.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Mensen verwarren het borrelende geluid in de maag vaak met honger, maar dat is volgens Nienke niet zo. "Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit.En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan.
Een vezelrijk dieet is goed voor de algehele gezondheid van de darmen en dikke darm. Het American Institute for Cancer Research en ACS raden aan om elke dag ten minste 30 gram vezels uit voedselbronnen te halen. Concentreer u op het opnemen van een verscheidenheid aan volkoren granen, kleurrijke vruchten en groenten, noten, zaden en bonen in uw dieet.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering.
Een prikkelbare of spastische darm komt vaak voor. De klachten van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) kunnen buikpijn zijn, een opgezette buik en last van uw darmen. Om te weten of u PDS heeft, hoeft u niet naar het ziekenhuis.