Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
"Zelfs een klein beetje rauwe bloem kan u al goed ziek maken. Ik heb al zowel E. coli als salmonella gehad en kan u verzekeren: dat is behoorlijk onaangenaam." De symptomen van een besmetting met de darmbacterie zijn onder andere buikpijn, koorts, braken en - soms bloederige - diarree.
'Koekjesdeeg is niet gemaakt om rauw te eten'
"In principe moet voedsel veilig zijn, maar alleen waarvoor het is bedoeld. Koekjesdeeg is niet gemaakt om rauw te eten, net als cakebeslag." 0 procent risico op een voedselvergiftiging is er nooit. Er is één uitzondering: ingeblikt voedsel.
De verhitting van het deeg tijdens het bakproces doodt de ziekmakers voldoende af, maar rauw, onverhit deeg of beslag kan dus leiden tot ernstige buikklachten zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld oliebollenbeslag moet rijzen in een warme vochtige omgeving om dit goed te laten verlopen.
Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
De meeste mensen kunnen prima af en toe rauw ei gebruiken, al met al. Wel zijn er een paar risicogroepen voor wie het een goed idee is om er helemaal vanaf te blijven. De gevolgen van salmonella zijn voor deze groepen namelijk gevaarlijker. Kleine kinderen en zwangere vrouwen vormen de belangrijkste risicogroep.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
Op het moment dat een oliebol afkoelt, wordt-ie hard en droog. Dit is te wijten aan het zetmeel in het deeg dat het vocht opneemt, en dit proces laat zich helaas niet stoppen. Wel kunnen we het proces vertragen, en (deels) terugdraaien.
De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit raadt ons dus aan geen rauw deeg te eten. En dan hebben ze het niet alleen over koekjesdeeg, maar ook pizzadeeg, pannenkoekenmix en dergelijke. Belangrijk is dus ook om op te letten bij je kinderen als ze koekjes of pizza's aan het maken zijn.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Rauw meel. We denken er allemaal niet echt over na, maar meel is eigenlijk ook een rauw product. De meel is dus niet behandeld om bacteriën te doden en als je rauw koekjesdeeg eet, krijg je de bacteriën van het meel binnen.
Wat kun je doen als je ziek bent van salmonella? Salmonella veroorzaakt vooral diarree. Mensen met diarree moeten ervoor zorgen dat ze genoeg drinken en zout en suiker binnenkrijgen. Drink daarom thee, water bouillon en suikerzoutoplossing (ORSoral rehydration salts, verkrijgbaar bij de drogist).
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.
De producent onderschrijft het advies om geen rauw beslag te eten. Een woordvoerder geeft aan dat ze de bloem geen hittebehandeling kunnen geven voor het verpakken omdat dit onder meer de rijs-eigenschappen zou beïnvloeden.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie.
Het bakken van de oliebollen
Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Om helemaal geen enkel risico te lopen kun je ook de bloem verhitten om eventuele bacteriën daarin te doden. Schuif hiervoor een met bakpapier beklede bakplaat met bloem in de oven voor 5 minuten op 180 °C.
Glansmiddel. In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken komt de taart mooi bruin uit de oven.
Bodybuilders deden het vroeger allemaal: rauwe eieren drinken. De eiwitten zouden goed zijn voor de spieropbouw.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.