Onkruid, stengels en stronken verwijderen Niet-houtachtige wildgroei kan je het beste aanpakken met een bosmaaier met een mes. Snijd alles tot op een hoogte van ongeveer 15 cm en snijd het daarna stapsgewijs af indien nodig. Gebruik de hakselaar om het plantenafval te versnipperen.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
De meeste effectieve manier voor het verwijderen van onkruid tussen tegels is nog altijd om dit met de hand te doen. Trek regelmatig opkomend onkruid met de hand weg, of maak gebruik van een speciale onkruidbezem of onkruidborstel.
De effecten zijn dan vergelijkbaar met het gebruik van glyfosaat (een voor niet-commercieel gebruik verboden middel). Concreet houdt dit in dat als je klein en jong onkruid met kokend water overgiet, je ongeveer een jaar vrij moet zijn van onkruid tussen je tegels.
Met heet water is met een lage behandelfrequentie het beste resultaat bereikt. Slechts 4 behandelingen per jaar (t.o.v. 8 behandelingen bij hetelucht / branden) .
De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant.
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
Enkele seconden verhitten van het onkruid is genoeg, je hoeft de plantjes niet tot de grond toe weg te branden. Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit.Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af.
Hozelock Green Power – Beste elektrische onkruidverwijderaar. De Hozelock Green Power is de beste elektrische onkruidverwijderaar die je kunt kopen en met het apparaat verwijder je onkruid binnen een handomdraai.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Een grote misvatting in de strijd tegen onkruid is om azijn, chloor of zout te gebruiken. “Doe dat niet. Zout maakt onbedoeld ook andere planten stuk. Zout onttrekt water juist uit de plant.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Het klopt dat planten verleppen, vergelen en verdwijnen na gebruik van schoonmaakazijn, maar de wortels zullen grotendeels ongeschonden blijven. Wanneer het zichtbare topje van de plant weg is, zal in een kwestie van tijd een nieuw topje opkomen. Wanneer je het toch vaak genoeg doet, zal het onkruid niet meer opkomen.
Dit zout is bestemd om te voeren aan dieren of te gebruiken in productie van voeders maar is ook ideaal om onkruid te bestrijden. 2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij. Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!).
Veel onkruiden leven maar één jaar of minder: zolang je ze niet in zaad laat komen, houd je ze onder controle. De nieuwe natuurlijke onkruidbestrijders, op basis van azijnzuur en pelargonzuur, doden het onkruid bovengronds.
Onkruid kan heel nuttig zijn. Als je zelf compost maakt, kun je het onkruid goed gebruiken. Er zitten vaak veel voedingsstoffen uit de bodem in het onkruid, door het te composteren blijven ze in de tuin (wet van de teruggave of law of return). Als het onkruid veel zaden bevat, heb je een hete composthoop nodig.
Volgens de zouthandelaar zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door het hele jaar door te strooien. ,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood. Veel geld hoeft het niet te kosten, want strooiwagens hebben ze al.'' Maar waarom doen gemeenten dat dan niet?
Baking soda in de tuin
Tegen onkruid en groene aanslag: Strooi het witte poeder tussen de tegels om onkruid te doden en voorkomen. Je kunt met baking soda opgelost in water ook makkelijk groene aanslag van tegels of tuinmeubels verwijderen.
Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag. Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Het ideale moment om onkruid te bestrijden op oprit, paden,… is op een droge voormiddag wanneer het onkruid niet vochtig is. Ook dient de temperatuur boven de 15°C om een optimaal effect te bekomen. Het is daarom aangewezen om tussen maart en oktober te behandelen tegen onkruid.
Met de Kärcher-onkruidlansen WR 20 of WR 50 en een warmwater hogedrukreiniger kunt u onkruid zonder pesticiden verwijderen. Alleen met warm water, dus goed voor het milieu en de behandelde oppervlakken.
Het zout tegen onkruid bestaat echter voor het grootste gedeelte uit grof steenzout. Dit specifieke zout lost langzaam op. En dat is nu juist de bedoeling! De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras.