Door je gezicht dagelijks te exfoliëren, kun je de dode huidcellen sneller verwijderen. Hierdoor wordt je huid egaler en krijgt je huid weer een frisse uitstraling. Het exfoliëren van de huid kan verstopte poriën als het ware 'ontstoppen', waardoor grove poriën minder zichtbaar lijken.
Een exfoliant zal je helpen je huid een frissere uitstraling geven. Een exfoliant met glycolzuur helpt inderdaad ook bij een drogere huid en is zeer geschikt bij de door de zon beschadigde huid. Als je een hele gevoelige huid hebt, adviseer ik je een product op basis van salicylzuur te gebruiken.
Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Als je dode huidcellen op milde wijze verwijdert, kun je daarmee verstopte poriën en puistjes tegengaan, rimpels minder diep maken en zelfs met een droge huid afrekenen.
Wanneer je een normaal huidtype hebt, wordt aangeraden ongeveer drie keer per week je huid te exfoliëren. Wanneer je een gevoelige of geïrriteerde huid hebt kun je dit beter opschalen naar vier tot vijf keer per week. Heb je last van (zware) acne? Dan kun je het beste elke dag exfoliëren.
Je huid is geïrriteerd en voelt prikkerig of branderig aan. De huid kan er iets rood uit zien of een beetje schilferig aanvoelen. Ook als je huid trekkerig aanvoelt kun je te veel geexfolieerd gebruikt hebben. Je huid voelt droger aan dan voor het gebruik van de exfoliant.
Breng een dag- of nachtcrème aan om je huid te hydrateren. Gebruik overdag altijd een product met minimaal SPF 30, omdat je huid na het exfoliëren gevoeliger is voor de schadelijke invloeden van de zon.
De bekendste exfolianten zijn AHA's, BHA's en PHA's, waarvan de eerste twee vooral favoriet zijn. Wij gaan het hebben over de tweede van het rijtje, de BHA, die bekend staat als salicylzuur en geschikt is voor de vette, gevoelige en rosacea-gevoelige huid én helpt tegen puistjes en mee-eters.
Een exfoliant zorgt ervoor dat je dode huidcellen gemakkelijker loslaten. Hierdoor wordt een frisse, meer stralende huid zichtbaar. Vaak zie je dit meteen duidelijk in de eerste weken na het starten met de Exfoliant. Wil je dit effect graag behouden, dan is het goed om regelmatig te blijven exfoliëren.
Exfoliëren kun je op een aantal manieren doen: mechanisch (dat wordt ook wel fysiek genoemd), enzymatisch of chemisch. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen (fysiek) van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin.Dit product is beter bekend als 'scrub'.
Exfoliëren is een zachtere manier om dode huidcellen te verwijderen. Het wordt ook wel peeling genoemd, want in tegenstelling tot scrubben, schraap je de oude huidcellen niet van je huid, maar worden deze losgemaakt.
Het exfoliëren van de huid kan verstopte poriën als het ware 'ontstoppen', waardoor grove poriën minder zichtbaar lijken. Het exfoliëren van je gezicht doe je met een product dat één van de werkzame stoffen salicylzuur (BHA), melkzuur (AHA) of glycolzuur (AHA) bevat.
Waarom is exfoliëren belangrijk? Bij exfoliëren worden verhoornde (dode) huidcellen van de huid verwijderd. Het is net zo belangrijk als het dagelijkse reiniging, hydrateren en beschermen tegen de zon, om ervoor te zorgen dat je huid gezond blijft. Als je je huid niet scrubt, kan het er dof, ruw en droog uitzien.
Na het gebruik van een reiniging en een exfoliant gebruik je altijd een lotion / toner. Een lotion helpt bij het in balans houden van de PH-waarde van je huid en het zorgt ervoor dat deze gehydrateerd blijft. Ook zorgt een toner ervoor dat de producten die nog volgen beter worden opgenomen door de huid.
Breng na het gebruik van een exfoliant altijd een dag- of nachtcrème aan. Gebruik je de exfoliant in de ochtend? Dan is het belangrijk om daarna te smeren met een crème die minstens SPF 30 bevat. Door het exfoliëren wordt je huid gevoeliger voor uv-straling, je verwijdert immers het bovenste laagje van je huid.
Exfoliëren kan op twee manieren: met een fysieke exfoliant of met een chemische exfoliant. Een scrub is een voorbeeld van een fysieke variant. Met een korrel verwijder je dode huidcellen van de huid.
Kokosolie, aloë vera, abrikozenpitten(olie), vitamine E, vitamine A, amandelolie, bijenwas, jojoba-olie en teunisbloemolie kunnen allemaal een positief effect hebben op de huid, afhankelijk van je huidtype. Het is dan ook niet makkelijk om natuurlijke huidverzorging te vinden die goed werkt voor jou.
Breng de exfoliant in het begin om de dag aan en kijk hoe je huid daarop reageert. Zodra je huid eraan gewend is, kun je de exfoliant tot twee keer per dag gebruiken. Aan de slag!
De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet. De cellen hopen zich op en zorgen voor kleine bultjes op de huid. Tot slot kunnen dode huidcellen de poriën verstoppen.
De voordelen van een gezichtsscrub
Een goede scrub zal de opeenhoping van dode huidcellen verwijderen, waarbij celvernieuwing gestimuleerd wordt en je op den duur een stralendere huid krijgt. Nog een voordeel: dagcrèmes en serums kunnen hierdoor dieper in je huid dringen, waardoor ze een stuk beter gaan werken.
Exfoliëren is nagenoeg voor elk huidtype mogelijk, mits je dit met beleid doet en de juiste keuze maakt voor het exfoliërende ingrediënt. Er zijn namelijk verschillende ingrediënten die een exfoliërende werking hebben. De meest bekende zijn glycolzuur, melkzuur, salicylzuur en retinol / vitamine A-zuur.
hoe lang duurt een huidcyclus? Het duurt gemiddeld 28 dagen voor je huid zich vernieuwd heeft. Geef je nieuwe skincare producten daarom altijd minimaal een maand de tijd.
Een peeling is dan ook vele malen effectiever voor een stralende huid dan een scrub. Omdat een peeling een intensieve, maar ook risicovolle behandeling is, adviseren wij om dit door een huidspecialist te laten doen. Hierdoor voorkom je schade aan de huid en ben je verzekerd van het gewenste resultaat.
Bij een gevoelige huid is de exfoliant met salicylzuur altijd de beste keuze. Bouw het gebruik echt rustig op, bijvoorbeeld eerst 2 tot 3 keer per week.Gaat dat goed?Dan kun je de exfoliant uiteindelijk elke dag gebruiken.
Niet doen: conventionele retinol en vitamine C
Helaas gaan vitamine C en retinol ook niet samen. Het combineren van de twee kan leiden tot roodheid, irritatie en vervellen. Bovendien kan deze mix je huid gevoelig maken voor de zon.