€ 9,37 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Airomir, Ventolin, Salamol Steri-Neb en als het merkloze Salbutamol. Het is te verkrijgen in inhalatiepoeder, inhalatievloeistof, inhalatiespray (aerosol).
Goed om te weten. De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid.
Overleg altijd eerst met de arts hoelang je salbutamol mag gebruiken. Voor de uiterste houdbaarheidsdatum kijk je op de verpakking van het geneesmiddel. Je ziet meestal een maand en een jaar. Het middel is te gebruiken tot de laatste dag van die maand van dat jaar.
Neem contact op met uw huisarts in een van deze situaties: Uw klachten verminderen niet. U heeft problemen met de medicijnen, bijvoorbeeld om ze regelmatig in te nemen of bij het gebruik van de puffer. U heeft vaker dan 2 keer per week een luchtwegverwijder nodig.
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
Na gebruik van een poederinhalator uw mond spoelen. U voorkomt hiermee gaatjes (tandcariës).
Bij het gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers) bestaat de kans op heesheid en het krijgen van een schimmel in de mond. Daarom wordt geadviseerd om na het inhaleren met een masker/kapje, het gezicht te wassen en de mond te spoelen. Bij het gebruik van een mondstuk adviseren wij de mond te spoelen.
Luchtwegbeschermers om te inhaleren
Deze middelen werken ontstekingsremmend en beschermen de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Hierdoor zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid verminderen. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide en fluticason.
De ontstekingsremmers en luchtwegverwijders bij astma geven bij goed gebruik nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat je ze inhaleert met een puffer. Het is belangrijk dat je een puffer op de juiste manier gebruikt. Dit juiste gebruik verschilt per puffer (lees hier meer).
Er zijn kortwerkende luchtwegverwijders zoals salbutamol (Ventolin®, Salbutamol Cyclocaps®, Airomir®), terbutaline (Bricanyl®) en fenoterol (Berotec®, fenoterol+ipratropium = Berodual®,).
De Duitse online apotheek Arzneiprivat uit Emmerich maakt deel uit van de Sonnen-Apotheke en bestaat uit een team van 23 gemotiveerde medewerkers die persoonlijk zorg dragen voor de aflevering van uw bestelling.
3 Hoe controleren of de inhalator bijna leeg is? Je controleert dit het best door het spuitbusje uit de plastic houder te nemen en in een bakje water te leggen. Hoe minder dosissen het spuitbusje bevat, hoe meer lucht erin zit en hoe meer het zal stijgen.
- Adem 10 keer rustig in en uit door de voorzetkamer. - Het inhaleren dient binnen 20 seconden klaar te zijn, vanaf het moment dat het wolkje medicijnen in de voorzetkamer spuit. Daarna slaat het medicijn neer in de voorzetkamer. Bij voorkeur één wolkje per keer inhaleren.
Er zijn in Nederland twee langwerkende luchtwegverwijders op de markt, namelijk salmeterol (Serevent®) en formoterol (Oxis® of Foradil®). Voor de onderhoudsbehandeling van astma lijken deze middelen gelijkwaardig te zijn.
Verschillende merken van kortwerkende luchtwegverwijders zijn Salbutamol, Ventolin, Airomir, Bricanyl. Dit medicijn voorkomt en vermindert ontstekingen in de luchtwegen. Ook vermindert het prikkelbaarheid van de luchtwegen. De ontstekingsremmende werking voorkomt voor een belangrijk deel beschadiging van de luchtwegen.
Salbutamol Sandoz is bestemd voor gebruik bij volwassenen, jongeren en kinderen van 4 tot 11 jaar.
Tips bij acute bronchitis
Drink voldoende, vooral als je koorts hebt. Water en thee zijn goede keuzes.
In dit artikel worden enkele geneesmiddelen waarbij benauwdheid vaak als bijwerking is gemeld besproken: nitrofurantöıne, cholesterolsyntheseremmers, be`tablokkers, acetylsalicylzuur en NSAID's, ACE-remmers en amiodaron.