Bijna alle voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. De tulp echter niet, omdat die gevoelig is voor ziekten. De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Tijdens haar groei tot tulpenbloem heeft ze de tulpenbol helemaal leeg gezogen om zo mooi mogelijk als bloem voor de dag te komen. Als u deze oude vellen weg peutert komt er een mooie glimmende nieuwe bol tevoorschijn. Dit is de bloembol die na de bloei bij u in de tuin of pot is gegroeid.
Uitgebloeide bollen in potten
Dan kun je simpelweg de potten uit het zicht zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de bollen met kluit en al uit je mooie potten te halen, om ze in een plastic pot op een andere plek te laten afsterven. Op die manier kun je andere planten in je mooie pot zetten.
Hoe fijn is het als je daar meerdere jaren van kunt genieten. Sommige voorjaarsbollen, zoals narcissen en krokusjes, kun je in de grond laten zitten, maar de meeste zomerbollen en -knollen zoals dahlia's en gladiolen zijn vorstgevoelig en overleven het meestal niet als je ze in de grond laat zitten.
In het najaar, van september tot december, plant u voorjaarsbloeiende bloembollen. In het voorjaar, vanaf maart tot mei, plant u zomerbloeiende bloembollen.
Vaak is het helemaal geen probleem om ook in december nog je laatste bloembollen te planten. Tulpen kan je zelfs nog in januari planten. Wel moet je er rekening mee houden dat ze wat later zullen bloeien.
Wanneer je al je bollen in de doos hebt gelegd, kun je deze het beste koel, droog en donker bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije garage, kelder of bijkeuken. Je kunt dus ieder jaar genieten van dezelfde bloembollen, zolang je de bloembollen met zorg bewaart!
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
bewaar ze in een kartonnen doos (of gaasbak), laag voor laag met tussen iedere laag een krant of in droge turfmolm; bewaar de doos op een droge en koele plek zoals de kelder of schuur; plant de bloembollen in het najaar/voorjaar op een andere plaats in de tuin om uitputting van de grond te voorkomen.
Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien.
4 Bloempjes
De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium 'Globemaster', staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol.
De knollen van gladiolen kunnen in het nieuwe jaar namelijk weer prima in de grond gezet worden. Als je dit wilt doen, is het wel belangrijk dat je de knollen op tijd uit de grond haalt en opbergt.
Wanneer bloembollen planten? Bollen worden geplant in de bollenplanttijd. Voor voorjaarsbloeiende bollen is dit september t/m half december. In de regel geldt dat hoe eerder ze geplant worden, hoe beter de bol aan zal slaan!
Tulpenbollen planten is een makkelijke manier om je borders en potten in april en mei van alle denkbare kleuren te voorzien. Maar plant deze bloembollen voor de grootste kans op succes wel op het juiste moment!
Bloembollen-op-pot hebben behoefte aan voldoende water, dus geef ze 1 tot 2 keer per week wat water. Let erop dat je ze niet op een te warme plek in huis neerzet, want dat beperkt de bloeiduur.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn: de bollen zijn te lang bewaard, de bollen zijn in een te vochtige omgeving bewaard, de bollen zijn in een te warme omgeving bewaard, de bollen zijn niet op tijd geplant, de bollen zijn niet goed verzorgd etc.
Zijn bloembollen winterhard? De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten. Het jaar erop komen ze weer terug. De meeste zomerbloeiende bloembollen zijn wel vorstgevoelig en moet je dus rooien en op een droge, koele en vorstvrije plek bewaren.
Bewaar uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos
Doe tussen elke laag bollen een krant en bewaar de doos op een droge en koele plek. Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten. De meeste van de voorjaarsbloeiers uit een bol plant je in september.
Waarom moeten bollen gepeld worden? Op de bol zitten oude plantresten en babybolletjes. De babybolletjes moeten van de grote bol afgehaald worden, omdat ze te klein zijn om te verkopen. Zij worden weer in de grond gestopt om nog verder te groeien.
Voorbeelden van meerjarige bloembollen zijn Oosterse anemonen (Anemone blanda), sneeuwroem (Chionodoxa), boshyacinten (Hyacinthoides) en buishyacinten (Puschkinia). De derde soort zijn verwilderingsbollen.
Bloembollen moeten geplant worden vanaf de eerste koude. Bloembollen hebben deze koudeperiode nodig om het biochemische proces op gang te brengen dat hen doet bloeien. Ze moeten zeker al zes weken in de grond zitten vooraleer het begint te vriezen. Zo kunnen ze al een solide wortelstructuur ontwikkelen.
In maart vindt de echte kleurboost in de tuin plaats. Kleurrijke bloembollen als anemonen (Anemone), alpenviolen (Cyclaam), blauwe druifjes (Muscari), narcissen (Narcissus), knikkend vogelmelk (Ornithogalum nutans) en oosterse sterhyacint (Scilla siberica) bloeien je tegemoet.