De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden. Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden.
Cadzand en Nieuwvliet is bekend om zijn haaientanden. Deze zijn hier met het blote oog, gewoon langs het strand te vinden. Ze zijn de vorige eeuw vrijgekomen door het verschuiven van de aardlagen en door de februari-storm van 1953.
Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om de stranden langs de Westerschelde en de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen heen. Zeestromingen woelen hier fossielen uit afzettingen voor de kust los en deponeren ze vervolgens op het strand.
Op het strand van Knokke-Heist aan de Belgische kust zijn fossiele haaientanden en roggentanden te vinden op het strand. Deze vindplaats grenst aan de Nederlandse vindplaats Cadzand.
Deze tanden worden gezocht. De meeste exemplaren zijn klein, amper 1 centimeter groot. Grotere exemplaren zijn meer gezocht en brengen wel eens 4 à 5 euro op. Maar meest gezocht zijn de echt hele grote haaientanden, van de Megalodon, die wel 16 centimeter lang kunnen zijn en soms voor meer dan 30 euro worden verkocht.
In Cadzand in Zeeland worden regelmatig tanden van megalodons gevonden. Uit de Westerschelde brengen vissers regelmatig megalodontanden in hun netten naar boven. Andere belangrijke vindplaatsen zijn Brunssum in Zuid-Limburg en het Twentekanaal in de Achterhoek.
Als je haaientanden nadert, ben je niet verplicht te stoppen, maar let op dat er geen ander verkeer aanwezig is. Dan alleen mag je doorrijden. De haaientanden komen vooral in straten waar er verkeerslichten zijn. In geval de verkeerslichten uitvallen moet er dus naar de haaientanden gekeken worden.
In Antwerpen liggen de haaientanden vlak onder het wegdek (alleen weet bijna niemand dat) Bij het vinden van haaientanden denk je in Zeeland natuurlijk aan Cadzand. Maar: vergeet de Vlaamse stad Antwerpen niet. In Antwerpen liggen ze vlak onder het oppervlak, zelfs middenin de stad.
Fossielen zijn meestal diep onder de grond verstopt en komen pas naar boven als de bovengrond verdwijnt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het wegzuigen van zand of bij opgravingen. Fossielen vinden in Nederland is het makkelijkst aan het strand. Voor het behouden van de kust wordt namelijk zand gespoten.
Volgens Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, is de op Texel gevonden tand afkomstig uit de bovenkaak van een witte haai, Carcharodon carcharias. Haaientanden worden zelden gevonden in het noordelijke deel van Nederland.
In het algemeen kun je zeggen dat recente haaientanden wit van kleur zijn. Fossiele haaientanden hebben vaak de kleur aangenomen van het sedimentgesteente waar ze in gezeten hebben. Ze zijn meestal grijs tot zwart of beige tot bruin van kleur.
Een goede manier om te weten waar het geschikt soort gesteente aan te treffen is, is het consulteren van geologische kaarten. In de onderdelen Stratigrafie en Sedimenten kan je meer lezen. Daarnaast moet je natuurlijk in staat zijn een fossiel te herkennen in het veld.
De oudst bekende haaientanden behoren toe aan soorten die ongeveer 450 miljoen jaar geleden leefden terwijl in het Noordzeebekken de meest voorkomende haaientanden uit het Eoceen en het Oligoceen dateren en een ouderdom tussen 40 miljoen en 65 miljoen jaar hebben.
1. Fossiele schelpen laten geen, of sterk verminderd, licht door in verge- lijking met recente schelpen, wanneer men ze voor een felle lichtbron houdt (zoals een bureaulamp). 2. Fossiele schelpen hebben minder kleur, of zijn juist sterk verkleurd in vergelijking met recente schelpen.
Op de akkers rondom Cap Blanc Nez bij Escalles zijn sponzen en zee-egels te vinden. Op het strand (naar rechts het strand op bij Escalles) zijn op het strand ook deze fossielen en ammonieten te vinden. Cap Blanc Nez is ook vanuit Sangatte te bereiken over het strand. Kom niet te dicht bij de klif!
Onbeperkt parkeren geldt op de Leeuwerikenlaan, Stijn Albregtstraat, Kanaalweg, Vlamingpolderweg, parking Van Grol (Zwartepolderweg) en parking Radartoren (Zwartepolderweg).
De kustplaats Cadzand bestaat eigenlijk uit twee dorpen: Cadzand-Bad en Cadzand-Dorp. Het dorp ligt meer landinwaarts, in de uitgestrekte polder van West-Zeeuws-Vlaanderen. De kustplaats Cadzand-Bad is, samen met Domburg, de enige Nederlandse badplaats die het predicaat Heilzame Zeebadplaats mag voeren.
Wil je eens wat anders dan Domburg of Knokke? Dan is Cadzand misschien een goede optie. Cadzand ligt op 20 minuten rijden van Knokke en een uurtje verder dan Domburg. Het is een zoals de boekjes zeggen “mondaine badplaats” met veel mooie restaurants, stranden, natuurgebieden en leuke dingen om te doen met de kids.
Ammonieten leefden in vrijwel alle wereldzeeën. Daarom kun je ze nu in veel landen vinden. In Duitsland, Frankrijk en Engeland kom je ze al tegen.
Veel mensen weten het niet maar haaientanden hebben ook een wettelijke betekenis: de bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Haaientanden worden ook wel eens voorrangsdriehoeken op de weg genoemd.
Voorrangsregels. Voorrangsregels gelden voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers. Voetgangers vallen niet in de categorie bestuurders, maar wel in de categorie verkeer en verkeersdeelnemers. De voorrangsweg wordt aangegeven door haaientanden en/of door voorrangsborden.
Voorrangsregels bij militaire colonne
Doorkruisen van een militaire colonne mag nooit, ook niet als je de militaire colonne op een voorrangsweg tegenkomt. Als deze de voorrangsweg aan het oversteken is, moet jij wachten, ondanks dat je volgens de normale verkeersregels voorrang hebt.
De megalodon domineerde de gematigde zeeën van de wereld vrijwel zonder vijanden; de haai kon een lengte bereiken van 18 meter en zijn bek tot twee meter opensperren.
In films wordt voortdurend de gedachte levend gehouden dat dit achttien meter lange monster nog altijd ergens in de inktzwarte diepte huist, maar de megalodon is wel degelijk uitgestorven.