Dolfijnen leven in groepen, omdat de vijanden van de dolfijnen de orka en de haai zijn. Om de haaien en de orka`s weg te jagen leven ze dus in groepen. Ze worden ook wel kuddes genoemd.
De belangrijkste natuurlijke vijanden van dolfijnen en bruinvissen zijn de wat grotere haaiensoorten, walvissen en in sommige gebieden ook de orka.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Wat eten dolfijnen in gevangenschap? Cetacea in gevangenschap krijgen een gevarieerd aanbod van verschillende soorten vis en inktvis. Welke vis per park wordt gevoerd kan natuurlijk variëren, maar een aantal algemene soorten zijn makreel, wijting, haring, sprot, capelin (lodde) en pijlinktvis.
Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis. Tussen de diverse soorten zitten behoorlijke verschillen: orka's pakken bijvoorbeeld veel grotere prooien (onder andere zeeroofdieren) dan de gewone dolfijn, die hoofdzakelijk van vis leeft.
Dolfijnen leven onder water. Ze lijken op vissen, maar zijn dat niet. Wist je dat een dolfijn zelfs kan verdrinken?
Ze herkenden dus welke plas van familie was. Dolfijnen plassen en poepen zelf natuurlijk ook gewoon in het water waar ze zwemmen. Het is dus niet zielig voor de dieren. En ze vinden het ook helemaal niet vies.
Een dolfijn heeft 4 magen. De eerste maag is de kropmaag (hierin kan hij eten opslaan). Daarna komt het eten in de gewone maag, waarin het eten verteert wordt. Daarna heeft een dolfijn nog 2 magen die het voedsel nog verder verteren.
54 jaar is een hele mooie leeftijd voor een dolfijn." "De oudste dolfijn ooit in een dierenpark was 61. Nelly heette het dier. Zij leefde in Florida, in de Verenigde Staten.
Een dolfijn heeft 4 magen. 1 daarvan is voor het bewaren van eten, hij gebruikt hem als hij veel vis binnen krijgt. Een dolfijn eet vis, garnalen, inktvis of schelpdieren. Een tuimelaar eet wel 8 kilo per dag, maar een vrouwtje die een babydolfijn heeft eet wel meer.
Maar dolfijnen zijn en blijven wilde dieren, die regelmatig mensen verwonden met beten, snijwonden en gebroken botten. Dat doen ze niet expres, het zijn gewoon grote en sterke wilde dieren die niet geschikt zijn voor de omgang met mensen.
Dolfijnen slapen nooit echt. Dolfijnen kunnen niet zo lang onderwater. Ze moeten aan de oppervlakte blijven om adem te halen.
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.
Dolfijnen leven in groepen, omdat de vijanden van de dolfijnen de orka en de haai zijn. Om de haaien en de orka`s weg te jagen leven ze dus in groepen.
Een dolfijn kan zich niet verslikken, omdat hij een aparte slokdarm en een aparte luchtpijp heeft. Een dolfijn heeft 4 magen: een krompmaag, hierin bewaart hij zijn voedsel als er bijvoorbeeld een hele schol vissen langskomt, een echte maag en nog 2 kleine magen. Dolfijnen slapen anders dan andere zoogdieren.
In het Engels noemen ze orka's ook wel 'killerwhale' en een andere naam voor orka is zwaardwalvis. Toch behoren orka's tot de familie van dolfijnen. Het is eigenlijk de grootste dolfijnensoort op aarde.
Ze kunnen onder water niet ademhalen, dus moeten ze af en toe met hun kop boven water komen. Dolfijnen worden gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar oud. In de Zwarte Zee worden ze gemiddeld een stuk minder oud: 22 jaar.
De levensduur van de bekendste dolfijn, de tuimelaar (Tursiops truncatus), wordt in het wild gemiddeld geschat op maximum 20 jaar. In gevangenschap is er echter ooit een dolfijn wel 48 jaar oud geworden, maar dit is natuurlijk een uitzondering.
Hoe oud worden ze? Vrouwen worden meer dan 57 jaar oud en mannen over het algemeen niet ouder dan 48 jaar.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien! Tijdens de geboorte komt de staart eerst naar buiten, zodat het kalf niet verdrinkt.
Dolfijnen hebben 3 soorten vinnen. Hun staartvin helpt bij het snelle zwemmen en hoge springen. Hun rugvin zorgt ervoor dat ze stabiel in het water liggen, zonder 'omtuimelen' zeg maar. En met hun twee borstvinnen kunnen ze sturen.
De cloaca komt bij verschillende dieren voor: vogels, reptielen en amfibieën. Er zijn enkele enkele zoogdieren en vissen met een cloaca: haaien en roggen. De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten.
Het grootste dier wat ooit geleefd heeft, de blauwe vinvis. Alles is enorm aan deze kolos en als hij een grote boodschap moet doen, doet hij dat… nou ja, ook groots.
Ja, dolfijnen kunnen mensen heel goed horen praten. Zelfs met een glaswand ertussen! Dolfijnen in het Dolfinarium bijvoorbeeld reageren op handgebaren van mensen en hun stemgeluid. 's Morgens horen ze al wanneer de verzorgers eraan komen om hen wakker te maken.