Voor amateursporters is water eigenlijk de enige noodzakelijke sportdrank. Pas wanneer je lange en intensieve trainingen plant van meer dan een uur, kan het nuttig zijn om een rehydraterende sportdrank of dorstlesser te gebruiken. Die bevatten een beperkte hoeveelheid koolhydraten en mineralen.
Isotone sportdrank en ORS worden in het bloed beter opgenomen dan water of andere drank. Voorbeelden zijn Aquarius, AA drink iso, AH sportdrank isotoon, groente en tomatensap. Let op dat u isotone drank neemt. Veel sportdranken zijn namelijk ook hypertoon en kunnen klachten verergeren.
De beste sportdrank en tevens de beste isotone sportdrank is volgens ons de Amacx Isotonic Energy Drink. Deze isotone sportdrank levert maar liefst 639 KJ energie per 40 gram poeder op 500 ml water. Deze drink lijkt op zijn broertje, de Amacx Isotonic Sport Drink.
Een eenvoudige manier om je bidon met water of sportdrank te 'upgraden' met de electrolyten magnesium, natrium, kalium, chloride en calcium. Hiermee ondersteunt deze drank het energieniveau, de energiestofwisseling en draagt deze bij tot een goede elektrolytenbalans (magnesium).
Een hypertone drank heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Een hypertone drank blijft langer in de maag en wordt dus minder snel opgenomen dan bijvoorbeeld de hypotone en Isotone Sportdrink.
Aquarius Sport Isotonic is bedoeld voor tijdens het sporten. Tijdens het sporten verlies je vocht en zout door het zweten en gebruik je suikers als energie. Een isotone drank vult aan wat jij verliest tijdens het sporten, er zitten snelle suikers (dextrose) in, de juiste hoeveelheid mineralen(natrium) en vocht (water).
Het is belangrijk om dat moment te voorkomen en tijdens het sporten je energievoorraad op peil te houden door meer koolhydraten op te nemen via AA Drink Iso-lemon of AA Drink Isotone. Ze bevatten veel vocht en koolhydraten en zullen je sportprestaties aanzienlijk verbeteren.
Wat is isotone sportdrank? Ze bevatten 20 tot 88 gram snelle koolhydraten per liter en tussen de 460 en 1150 mg Natrium per liter. Ze hebben dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht, wat betekent dat ze ongeveer hetzelfde aantal deeltjes (koolhydraten en zouten) bevatten per 100 ml.
ISOTOON (AA isotone, Aquarius en Isostar)
Dit wordt een isotone drank genoemd. Met andere woorden een isotone drank wordt eerder in het bloed opgenomen dan water. Isotone dranken vallen onder de categorie sportdranken.
Aquarius Blue Ice Isotonic met isotone formule bevat koolhydraten en mineralen die je lichaam snel opneemt, wat je een energieboost geeft. Deze rehydraterende dorstlesser met aardbei en ananas smaak is de ideale drink tijdens langdurig sporten!
In kokoswater zit per 100 ml 3 gram aan suiker. Dus als je per 100ml slechts één theelepel zoetmiddel zoals kokossuiker of palmsuiker eraan toevoegt, heb je een 100% natuurlijke isotone sportdrank dat rijk is aan mineralen, zonder gekke additieven en E-nummers.
Deze isotone Hydrate & Perform drank van Isostar bevat de nodige elektrolyten om je lichaam goed te verzorgen tijdens de inspanning. De elektrolyten zorgen ervoor dat je lichaam makkelijk vocht op neemt en daarnaast bieden de kool hydraten de nodige energie.
In principe heb je geen speciale sportdrank nodig bij een inspanning korter dan 1 uur. Ga je langer sporter, dan kan een sportdrank een ideale uitkomst bieden om je vocht aan te vullen en je energie op peil te houden zodat je het maximale uit je training kan halen.
Extra energie is dus prima voor een duursporter, maar voor een recreatiesporter (waaronder kinderen) is de grote hoeveelheid suiker in sportdrank ongezond en onnodig. In een flesje AA-drink High Energy zitten maar liefst 263 kilocalorieën (14 suikerklontjes) en in Extran Energie 200 kilocalorieën (10 suikerklontjes).
Indien de klachten niet te ernstig zijn kan een isotone sportdrank (vb aquarius, isostar) ook al een beetje helpen, aangezien deze sneller worden opgenomen. Neem ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging.
In feite kun je ook een isotone sportdrank maken door 250ml water met 250 ml vruchtensap te mengen en hieraan 1⁄2 theelepel zout toe te voegen. Echter, vanwege het hoge fructosegehalte in vruchtensap kan dit voor darmklachten zorgen tijdens het sporten.
Het beste is dan om een isotone sportdrank te gebruiken. Deze bevat naast vocht ook koolhydraten en mineralen die je verliest door transpiratie. Doordat de concentratie van deze sportdrank ongeveer gelijk is aan die van het bloed, wordt de drank gemakkelijk opgenomen in het lichaam.
Aquarius Sport isotonic Blue Ice is een isotone sportdrank met een verfrissende en dorstlessende vruchtensmaak en toegevoegd vitamine B6.
500 ml (kleine bidon) isotone sportdrank. Begin meteen met aanvullen: 30-60 gram koolhydraten per uur, plus 2/3 ml per kg lichaamsgewicht elke 20 minuten. Zowel eiwitten als koolhydraten zijn nu erg belangrijk. Ook moet er voldoende vocht ingenomen worden.
In een blikje Red Bull zit ongeveer 28 gram suiker. Door de grote hoeveelheid suiker gaat je lever extra suiker in je bloedbaan pompen, wat na ongeveer één uur voor een 'suikercrash' kan zorgen. Je kan je hierdoor suf gaan voelen en waardoor je eigenlijk geen zin meer hebt om een inspanning te leveren.
Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten sportdranken: isotone, hypertone en hypotone sportdranken. De onderverdeling gebeurt op basis van de osmotische waarde ervan, de verhouding opgeloste deeltjes koolhydraten in de drank ten opzichte van de opgeloste deeltjes in het bloed.
AA-Drink High Energy is een hypertone drank met een complexe suikersamenstelling. Een dergelijke samenstelling is van groot belang voor het opbouwen van de energie- (glycogeen) voorraden in de spieren.
Er zijn twee soorten energiedrankjes: de zogenaamde sportdrankjes en drankjes die bedoeld zijn voor het verbeteren van mentale prestaties. Sportdrankjes zoals AA-drink en Aquarius worden gedronken door sporters om verloren vocht aan te vullen. Drankjes om mentale prestaties te verbeteren zijn ongeschikt hiervoor.
De leeftijdsgrens voor het kopen van energiedrankjes moet omhoog van 14 naar 18 jaar.