Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Een traditionele Finse sauna is bedoeld om in je nakie heen te gaan." Volgens Borkus is badkleding in de sauna onhygiënisch. "In de sauna ga je transpireren. Je lichaam scheidt afvalstoffen door je huid af. Als je badkleding aanhebt, dan trekt dat vuil in de stof en blijft het tegen je lichaam geplakt.
Het dragen van badkleding in de sauna heeft nadelige gevolgen voor de afkoeling van je lijf en de bloedtoevoer naar verschillende lichaamsdelen. Afkoeling van je lichaam, na de sauna, is belangrijk. De stof van de badkleding verhindert goede afkoeling van je lichaam en is derhalve niet wenselijk.
Wat moet je aan? In de meeste sauna's kan je een badjas en badslippers huren, maar je kunt het natuurlijk ook zelf meenemen. Zorg dan voor een grote badhanddoek waar je op kunt liggen, twee kleinere handdoeken om jezelf mee af te drogen en badslippers.
In principe ben je alleen naakt als je de sauna in gaat (als je geen handdoek omslaat), onder de douche staat of in één van de baden zit. Daarnaast heb je over het algemeen bijna altijd je badjas aan. Sterker nog, op sommige plekken zoals het restaurant is het helemaal niet toegestaan om zonder badjas rond te lopen.
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
Een sessie is het zitten in de saunacabine voor 8 tot 20 minuten achter elkaar. Als je 1 keer in de week gebruik maakt van de sauna, kun je gerust 3 sessies doen. Tussen de sessies door is het wel van belang om een frisse neus te halen, genoeg te drinken en af te koelen.
We vallen gelijk met de deur in huis: in de sauna of spa kun je het beste een katoenen badjas dragen. Echte saunabadjassen zijn dan ook gemaakt van 100% katoen. Katoen heeft mooie eigenschappen die tijdens een dagje wellness uitstekend van pas komen. Zo is deze stof bijvoorbeeld heel luchtdoorlatend.
Er zijn verschillende soorten katoen; wafel-katoen, velours-katoen (kort geschoren badstof), bamboe-katoen & badstof-katoen. Alle soorten katoenen badjassen zijn dus geschikt als saunabadjas.
In het algemeen bestaat er geen bezwaar tegen saunabezoek als u ongesteld bent. Regelmatig saunabezoek kan zelfs een goede uitwerking hebben op een te zwakke bloeding en de doorbloeding van de baarmoeder verbeteren.
Voor een ideaal dagje wellness raden wij aan om het volgende mee te nemen: 1 badlaken, groot genoeg waar je helemaal op kan liggen. 1 of 2 extra handdoeken, een badjas en slippers. Badkleding (alleen als je op badkledingdag komt)
Ook tijdens de badkledingdagen hanteren sauna's overigens vaak een dresscode. In de meeste wellnesscentra mogen zowel dames als heren er namelijk enkel nauwsluitende badkleding dragen. Een strakke zwembroek, badpak of bikini heeft dus de voorkeur.
Alleen bij Blue Wellness Stadspark en BLUE Wellness Trivium kun je op vrijdagochtend genieten van de wellness met badkleding.
Op een badkledingdag hou je in alle faciliteiten badkleding aan. In de restaurants, de loungeruimtes, de relaxruimtes, het paviljoen en op de terrassen is het dragen van een badjas over de badkleding verplicht.
Een Witte badjas capuchon is dus de ideale sauna-badjas, deze badjassen vallen om je lijf alsof het zachte handdoeken zijn. De katoenen stof ademt ook, dus je lichaamswarmte kan zich goed een weg naar buiten vinden. Je zult je dus zeker het prettigst voelen in een badjas van badstof.
Veel mensen kiezen voor een comfortabele badjas gemaakt van badstof of fleece; een ultrazachte stof die heerlijk aanvoelt aan je huid. Dergelijke badjassen zijn perfect voor in huis of in je hotelkamer en extra lekker in de koude seizoenen.
Een badjas van wafelkatoen is licht, luchtig en heel geschikt voor dergelijke doeleinden. Katoen neemt ook nog eens heel veel vocht op. Heb je een heel gevoelige huid of huidproblemen? Ga dan voor een badjas van bamboe katoen!
De wafel badjas is een licht geweven stof, die soepel om je heen valt. Daarbij neemt hij uitstekend vocht op, dus na het douchen of badderen kun je hem zonder problemen direct aantrekken. Ten derde is het de ideale badjas om mee te nemen in je vakantie koffer. Je kunt hem opvouwen tot een klein pakketje.
In de uitverkoop kun je makkelijk een badjas scoren voor twee tientjes, maar we verkopen ook exemplaren die ruim over de honderd euro kosten. Wat een badjas kost hangt af van verschillende factoren. We leggen je graag uit waarom de ene badjas een stuk prijziger is dan de andere.
Houd de maat aan die je normaal gesproken ook draagt, tenzij je de badjas graag wat ruimer draagt.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
De hamamdoek (ook wel pestemal of fouta genoemd) komt van oorsprong uit Turkije. Met name in de badhuizen (de hamams) of sauna 's worden de hammamdoeken gebruikt als omslagdoek en/of droogdoek. De hamamdoeken die Hamamdoek.nl verkoopt worden gemaakt van het beste katoen.
Een (groot) strandlaken koop je (online) bij Decathlon. We hebben grote en kleine strandlakens in één kleur of met print van ons surfmerk Olaian. Onze strandlakens kunnen door kinderen en volwassenen gebruikt worden.