Naast dat een rieten dak een warme, natuurlijke uitstraling heeft is het ook een energiebesparende dakbedekking vorm.Riet heeft namelijk een goede isolerende werking. Oftewel in de winter blijft de warmte goed binnen en in de zomer blijft het koel in huis.
Voordelen: Kan goed geïsoleerd worden, wat voor lagere energiekosten zorgt. Hogere brandveiligheid, wat leidt tot een lagere verzekeringspremie. Binnenkant is dicht, waardoor zich binnenshuis geen tocht of stof vormt.
Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Dit betekent dat zij niet waterdicht is. Hemelwater kan het rietpakket binnendringen maar door een juiste hellingshoek kan het water voldoende snel afgevoerd worden voordat dit schadelijke gevolgen heeft voor het riet.
Dit is een gesloten dakconstructie waarbij het riet op een dichte ondergrond wordt aangebracht. Hierdoor werkt het rieten dak net zo isolerend als dakpannen en dooft brand sneller door gebrek aan zuurstof.
Als u aan het overwegen bent om uw dakpannen te laten vervangen voor een rieten dak dan kunt u er van uit gaan dat dit er niet goedkoper op gaat worden. Een rieten dak is duurder dan een pannendak aanleggen.
De nadelen van een rieten kap: Heeft meer onderhoud nodig dan andere vormen van dakbedekking; Riet is kwetsbaar voor brand; Een rieten dak is duurder in aanschaf en onderhoud.
Omdat bij het rietendak het water beter verspreid van het dak komt druppelen dan bij een pannendak(in tijd en plaats), wordt bij riet de waterafvoer van oudsher op maaiveldniveau geregeld. Dit is vaak een simpeler en goedkoper systeem dan het aanleggen van regengoten direct onder het dak.
De onderconstructie
De rieten dakbedekking moet aangebracht worden op een stevige onderconstructie bestaande uit een sporen (of gordingen) kap. Op de sporen worden de rietlatten bevestigd. Allereerst komt bij de traditioneel open constructie op de rietlatten een laag spreiriet van 2 a 3 cm. of rietmatten.
De gemiddelde warmteweerstand van een rieten dak zonder aanvullende thermische isolatie over een periode van 30 jaar bedraagt 4,2 m²K/W. Wordt een hogere isolatiewaarde verlangd bij een bestaande kap dan kan aanvullend geïsoleerd worden.
Om te voorkomen dat vogels het riet langs de nok lostrekken wordt daar soms een strook fijnmazig kopergaas of gegalvaniseerd dan wel geplastificeerd kuikengaas over het riet heen gespannen.
Zonnepanelen kunnen zowel op een nieuw als op een bestaand rieten dak goed toegepast worden. In een nieuw te dekken dak is het aanbrengen van zonnepanelen uiteraard eenvoudiger en minder tijdrovend. De laatste jaren is er een flinke opmars geweest in de toepassing van zonnepanelen en collectoren.
Regelmatig preventief onderhoud is altijd verstandig. Rieten daken hebben gemiddeld om de twee jaar een nieuwe coating nodig. Om de vier jaar lopen rietdekkers het dak na op schade en slijtplekken. Elke acht jaar gaat de rietdekker het complete dak uitvoerig inspecteren.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
Warm in de winter, koel in de zomer
De isolatiewaarde is dan ook veel beter dan bij een pannendak. Daarnaast reflecteert een rieten dak de warmte beter, waardoor u in de zomer een koel huis heeft en het in de winter juist lekker warm blijft.
Een rieten dak wordt in Nederland al eeuwenlang toegepast, vroeger was het goedkoop en praktisch, nu is het een duurzame dakconstructie met hoge isolatiewaarden in het hogere segment. Riet wordt algemeen hoog gewaardeerd, geeft meerwaarde aan de woning en is geliefd bij velen.
Riet heeft door zijn holle stengel een goede isolerende en warmte reflecterende werking. Het brengt dus koelte in de zomer en warmte in de winter en past daarmee prima in de tendens om zuinig om te springen met energie. Een rieten dak past dan ook goed bij energiezuinige huizen.
Traditioneel rieten dak isoleren
De eerste stap (indien dit nog niet is gedaan) is het tochtdicht maken van het dak. Vervolgens wordt er multifoil of een meerlaagse isolatiefolie aangebracht. Het belangrijkste is dat deze folie over een damp remmende werking beschikt.
De isolatiewaarde van het riet, gemiddeld Rriet = 4,0 m2K/W, zou dus volgens de Vakfederatie Rietdekkers het best aangevuld kunnen worden met een onderconstructie van Rc = 3,5 of 4 m2K/W.
Over het algemeen geldt dat des te steiler het dak van uw woning, is des te langer het riet ook meegaat. Bij een hellingshoek van 25 graden, gaat een rieten dak circa 2 tot 10 jaar mee. Bij een hellingshoek van 50 jaar is de levensduur van datzelfde riet al snel meer dan 30 jaar.
Het rieten dak is een oer-Hollands product. Het riet uit de rietgebieden in de kop van Overijssel en het begin van Friesland is het meest geschikt als dakbedekking. In deze gebieden wordt het riet speciaal voor rietbedekking gekweekt en op een aparte manier gesneden.
Voor de ideale dikte van een rieten dak hanteert de Vakfederatie Rietdekkers een dikte van circa 30 cm (met een uitloop naar 25 centimeter aan de bovenzijde nok van het rieten dak) Deze gemiddelde dikte is afhankelijk van de dakhelling en lengte van het dak.
Van een rieten dak naar dakpannen
Mocht u een rieten dak hebben en u overweegt om uw dak te laten vervangen door een pannendak zult u ook eerst naar de gemeente moeten stappen voor het aanvragen van een vergunning. Voor deze vergunning moet er worden gekeken naar de draagconstructie van het huis.
In Nederland is het aantal rietdekkers al jarenlang stabiel, met de laatste jaren zelfs een kleine toename in aantal. Nederland kent ongeveer 325 rietdekbedrijven met in totaal 750 medewerkers. De hele rietbranche biedt aan ongeveer 1500 man werk.
Ongeveer een kwart van het riet dat hier wordt gebruikt is afkomstig uit Nederland. Enkele landen waar we riet vandaan importeren zijn o.a. Hongarije en Oostenrijk. Streken met een gematigd klimaat bieden over het algemeen riet dat het beste geschikt is om een dak te bedekken.