Eén fles per soort is net voldoende om iedereen iets minder dan half glas te laten proeven. Dan bedragen de kosten van deze proeverij (inclusief een half uur voorbereiding) 8 x € 15,- + 3 x € 55 = € 285,- incl.BTW.Voor 12 mensen is dit dan € 23,75 per persoon.
Hoe lang duurt een wijnproeverij? Een wijnproeverij duurt ongeveer 2 uur, afhankelijk van het aantal deelnemers en het thema van de degustatie.
Normaal gesproken zou je ongeveer 1 fles per 10 tot 12 personen rekenen. Om het voor jezelf behapbaar (en binnen budget) te houden: koop 2 flessen en varieer met hapjes. Zo heb je iedere keer een andere smaakbeleving met dezelfde wijn. Zo wordt je wijnproeverij eigenlijk meer een wijn spijs-proeverij.
Hapjes voor een gezellige borrelplank
Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Wat kost een whiskyproeverij? Juist door de vele mogelijkheden en door factoren als online, reisafstand, grootte van de groep, etc. is het lastig om hier concrete prijzen te noemen. In grote lijnen: reken bij een gemiddelde whiskyproeverij en minimaal 20 deelnemers op zo'n 40 euro per persoon.
Vier of vijf verschillende whisky's is een mooi aantal voor een proeverij. En bied je gasten dan geen hele glazen aan, maar maximaal 1 of 2 slokjes per whisky. Om de selectie van die vier of vijf whisky's iets gemakkelijker te maken, kun je een bepaald thema kiezen.
Wat kost een High Wine? Omdat er alcohol genuttigd wordt, liggen de tarieven voor een High Wine wel een stuk hoger dan die voor een High-Tea. U kunt denken aan prijzen tussen de 25 euro en de 45 euro per persoon voor een High Wine die ongeveer 2,5 tot 3 uur zal duren.
Tijdens het wijnproeven wordt de wijn in een glas geschonken. De kleur van de wijn wordt beoordeeld, evenals de geur. Vervolgens neemt de proever een slok en laat die in de mond ronddraaien. Ten slotte wordt de wijn uitgespuugd in een kwispedoor.
Wat kun je verwachten? Een High Wine wordt meestal gedaan aan het einde van de middag, rond borreltijd. Het verschilt erg per locatie wat je krijgt. Meestal krijg je bij het arrangement drie rondes met verschillende borrelhapjes en een glas wijn die erbij aansluit.
Veel wijnboeren uit de Moezelregio nodigen u uit voor een proeverij. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij: Weingut Kerpen in Bernkastel-Kues met zijn uitstekende Blauschiefer Riesling en de Riesling Classic. Geniet u hier in de zomer ook van zelfgemaakt gebak en hartige lekkernijen in de taverne “Riesling Café”.
De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is. Met andere woorden: je controleert of de wijn 'op dronk' is en geen kurk bevat. Indien de wijn bedorven is of mankementen heeft, wordt de fles vervangen.
Mocht je ook bubbels hebben, dan is het perfect (en feestelijk) om daar mee te beginnen! Wat nog goed is om mee te geven is dat je tussen het proeven door wat water kunt drinken en wat brood of toast kunt eten. Hierdoor neutraliseer je de smaak in je mond en ben je klaar voor de volgende smaakervaring.
Door het walsen komen de aroma's vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma's. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.
Prijs High Tea
Volwassenen: € 23 p.p. Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 12,50 p.p. Vooraf reserveren is noodzakelijk, de high tea is mogelijk vanaf 2 volwassenen.
Een nootachtige kaas zoals een Gruyere of een oude Cheddar zal een smoky whisky aanvullen. Serveer een sterkere kaas, zoals een stinkkaas met een pittiger whiskydrankje. Probeer bijvoorbeeld een zachte, romigere Brie-kaas of misschien een Camembert.
In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
Dit zijn “stenen” (in de vorm van ijsblokjes) die je kunt koelen en hergebruiken. De whisky stenen zorgen ervoor dat je whisky niet verwatert, waardoor de originele smaak van je whisky behouden blijft.