De jaloerse persoon herhaalt voortdurend datgene wat de ander zou moeten doen, waardoor de ander ook echt gaat geloven dat dit is wat hij of zij zou moeten doen. Op langere termijn is dit ziekmakend, op korte termijn maakt het de omgeving onvoorspelbaar.
Bij jaloezie heb je last van gevoelens van afgunst, angst en wantrouwen. Je kunt bij jaloezie zelfs last krijgen van lichamelijke symptomen zoals spierspanning, rillingen en duizeligheid. Bij pathologische of ziekelijke jaloezie lijd je aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig.
Jaloezie voedt zich met jouw eigen onzekerheid of negatieve zelfbeeld. Als je niet positief denkt over jezelf of niet in jezelf vertrouwt, ervaar je dat anderen beter, mooier, slimmer, zekerder zijn dan jij. Dit kan dan het gevoel van angst, en daarmee jaloezie oproepen.
Mensen die jaloers zijn, zijn vaak zelf onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen. Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen. Verder zijn er nog een aantal andere factoren die jaloezie versterken: emotionele instabiliteit.
Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
Jaloezie komt voort uit onzekerheden en is gerelateerd aan afgunst. Het richt zich meestal op de overtuiging dat anderen meer krijgen dan jij. Als je jaloers wordt ontstaat er een mix van emoties die kunnen bestaan uit verdriet, onzekerheid, boosheid, bezorgdheid, hulpeloosheid en afkeer.
Van ziekelijke jaloezie spreken we als iemand voortdurend flink jaloers is terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie verschuilt zich nogal eens achter andere problemen, zoals een depressie of andere relatieproblemen. Daardoor krijgt het probleem jammer genoeg niet altijd de aandacht die het verdient.
Geef jaloezie de ruimte: emoties wegdrukken is nooit goed, ze zijn er niet voor niets. Het werkt beter om bewust stil te staan bij je gevoel. Hierdoor krijgt de emotie die je voelt ruimte en kan het ook weer wegebben als het ervaren is. Zo voorkom je dat je met opgekropte gevoelens zit en uithaalt naar de ander.
Als jaloezie zó diep zit, zal je partner je nooit kunnen geruststellen. Je bent immers niet bereid ook maar iets te geloven. Herken je dit? Dan moet je er iets aan doen, want dit soort jaloezie kan een relatie kapot maken!
De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling. Jaloezie uiten is dan ook geen teken van een slecht karakter. Kinderen uiten jaloezie bijvoorbeeld door boosheid, de aandacht opeisen, spullen van anderen afpakken en huilen als iemand aan hun spullen komt.
Iemand benijden en daarbij wat jaloerse gevoelens ontwikkelen voelt soms wat onprettig, maar kan erg nuttig zijn. Onderzoekers van een Duitse universiteit vinden uit dat mensen die aangeven dat andermans successen hen motiveren om harder te werken, ook daadwerkelijk beter worden in wat zij doen.
Op het moment dat iemand zich gaat gedragen naar het gevoel van afgunst richting een ander, spreken we van jaloers gedrag. Het claimen van aandacht is hierbij een voorbeeld. Het proberen af te nemen van bezit of het willen innemen van de positie van de ander kan ook gezien worden als jaloers gedrag.
Jaloersheidswaan is een vorm van waanstoornis.Kenmerkend voor de stoornis is een overheersende en ongegronde jaloezie en/of de overtuiging dat de partner ontrouw is. De aandoening wordt ook wel het Othello-syndroom genoemd naar het gelijknamige toneelstuk.
omdat het een emotie is en een narcist heeft een gebrek aan het begrijpen van emotie … ze zijn praktisch jaloers op alle mensen die zelfinzicht hebben. Vooral op empathische mensen. daarnaast is het ook niet meer of minder dan " de enige in je leven zijn " .
Gewone jaloezie kun je zelf proberen te overwinnen, hoewel omgaan met jaloezie heel lastig kan zijn. Je kunt de jaloezie proberen te negeren of te gebruiken om verder te komen. Draai de rollen eens om en vraag jezelf af waarom je soms groen ziet van jaloezie. Maak je doelstelling van datgene waar je jaloers over bent.
Afgunst is een emotie die ontstaat wanneer je beseft dat een ander iets bezit wat door de omgeving gewaardeerd wordt, maar wat jij niet bezit. Dat wringt, jij wil dat ook. Bijvoorbeeld wanneer een collega succes heeft en jij niet.
Jaloezie is een lichamelijke emotie waardoor je dit ook letterlijk kunt voelen. Afgunst is eigenlijk de overtreffende trap van jaloezie. Het verschil met jaloezie is dat je bij afgunst het de ander niet gunt om in het bezit te zijn van datgene waar je jaloers op bent. Eigenlijk gaat het dus bij afgunst om misgunnen.
Zijn jaloezieën verduisterend? Over het algemeen zijn horizontale jaloezieën niet geheel verduisterend. Wil je een slaapkamer helemaal verduisteren? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een verduisterend gordijn.
Afgunst lijkt een beetje op jaloezie. Wanneer je jaloers bent, ben je bang dat je een ander gaat verliezen aan iemand anders. Afgunst is de pijn die we voelen wanneer het goed gaat met iemand anders. Je misgunt de ander het geluk Dit gevoel kan je hebben voor een persoon, maar ook voor meerdere personen.
Door jaloezie bij hun partner te creëren, bereiken ze iets dat ze nodig hebben: hen onzeker maken. De hoop is dat dit wantrouwen ervoor zorgt dat hun partner zich meer op hen richt, en dat is waar ze van houden. Degenen die last hebben van narcistische jaloezie, proberen dus vaak jaloezie bij hun partner te creëren.
Laat alle controle los en vertrouw op je partner tot het tegendeel bewezen is. Bespreek je jaloerse gedrag in je relatie met je partner en leg uit hoe en wanneer het de kop op steekt. Geef aan dat je het ook niet wilt, maar dat je gewoon bang bent om gekwetst te worden.
Jaloezie wordt vaak gezien als een slechte eigenschap, maar wie beter tussen de regels doorleest, weet dat jaloezie niet per se verkeerd hoeft te zijn. Jaloeziegevoelens zijn onvermijdelijk en horen nu eenmaal bij ons complexe gevoelsleven. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets positiefs uit voort kan komen.