Een hond kan niet praten. Hij maakt met zijn lijf duidelijk wat hij bedoelt en hoe hij zich voelt. Het is handig als jij weet wat hij daarmee wil zeggen. Dan kun je hem begrijpen.
Een hond kan nooit leren praten. Tenminste, niet wanneer het op het vormen van woorden aankomt. De hond heeft namelijk niet het geschikte stemapparaat. Wel kan een hond op een andere manier leren praten en met mensen communiceren.
Communicatiemiddelen. Het onderlinge contact van honden vindt voornamelijk plaats via lichaamshoudingen, stand van de staart, de oren en de mimiek. De stand van de staart en oren is, in samenspel met de totale houding van het lichaam van belang voor onderlinge hiërarchie van elkaar ontmoetende of samenlevende honden.
Veel liever draait een hond ons tijdens een begroeting zijn billen toe voor wat in mooi Engels de 'hip nudge' wordt genoemd, oftewel het'heupduwtje'. Dat is niet zoals wij vaak denken opdringerig of onbeschoft, maar in de hondentaal juist onderdeel van een vriendelijk begroetingsritueel.
Honden spreken hun eigen taal. Een klein deel daarvan is vocaal zoals piepen, grommen, blaffen en huilen, maar een veel groter deel gebeurt non-verbaal. Oftewel, via lichaamstaal. Deze lichaamstaal moeten wij mensen leren lezen en begrijpen willen we een goede band op kunnen bouwen met onze hond.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Een hond die niet mee kan op vakantie, sterft absoluut niet van verdriet. ,,Als je hem achterlaat in een pension of bij de oppas en de deur achter je dichttrekt, is het beestje je al vergeten voor je in de wagen gestapt bent'', zegt dierendokter Rob Lückerath.
Hoe werkt praten met dieren? Onbewust zenden wij beelden naar onze dieren en dat gebeurt ook andersom. Je dier kan je bewust door middel van het zenden van plaatjes, geuren of gevoelens iets duidelijk aan je willen maken. Bij mij als dierentolk worden die plaatjes (beelden) omgezet in woorden, beelden of gevoelens.
Honden kennen ongeveer evenveel woorden als een driejarige kleuter. Heel slimme honden kunnen tot wel duizend woorden of meer onthouden. Zo blijkt uit een Hongaars onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Science.
Honden hebben hun eigen taal. Deze lijkt niet op onze gesproken taal, maar het is toch echt taal. Onderling kunnen honden elkaar heel goed duidelijk maken wat ze willen en bedoelen. Dit doen ze door middel van hun lichaam.
Praatknoppen Dog buttons – Leer je hond praten met knoppen!
Je kunt per praatknop je stem opnemen, bijvoorbeeld: “wandelen”, “snoepje”, “auto”, “spelen”. Je leert de hond wat deze woorden betekenen. Elke praatknop heeft zijn eigen kleur zodat de hond dit leert herkennen.
Of je kunt hem leren een aantal tellen je hand aan te blijven raken met zijn neus. Je vouwt een handdoek open en je verstopt er een snoepje in. Vervolgens rol je de handdoek iets op en verstop je er weer een snoepje in. Dit doe je zo vijf of zes keer.
Leer elkaar kennen en respecteren
Bestudeer het doen en laten van je hond. Elke dag opnieuw je hond observeren, zet je ergens op de grond, een paar meter uit de buurt van je hond en laat hem gewoon rustig zijn eigen ding doen. Alleen kijken en zwijgen is voldoende.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Net als mensen dromen huisdieren over dingen die ze overdag meemaken om hun dag te verwerken. Het is ook heel aannemelijk dat jouw hond of kat over jou droomt, over je gezicht en geur. Maar bijvoorbeeld ook hoe ze je kunnen irriteren of blij maken.
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt. Honden zijn geweldige vrienden die met je meeleven en waarmee je een sterke band kunt vormen.
Of ze kijken, hangt ook af van hoe goed je beeldscherm is. Honden zien beweging veel beter dan wij. Het beeld op een ouderwets tv-scherm wordt 50 keer per seconde ververst (50 Hz). Onze ogen zijn niet gevoelig genoeg om dat beeld te zien flikkeren, maar honden zien dat wel.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Die herkennen zichzelf ook in een spiegel. Honden hebben echter geen zelfbewustzijn. Een hond ziet in de spiegel een andere hond en blaft soms tegen zijn spiegelbeeld. Maar meestal reageert een hond niet eens op zijn spiegelbeeld.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Ook als er geen sprake is van oogcontact tussen honden, maar jouw hond z'n blik fixeert op een ander – zelfs als deze het oogcontact niet beantwoordt – geeft aan dat hij klaar is om de confrontatie aan te gaan, zodra de ander daar ook maar de minste aanleiding toe geeft.
Als een hond rustig en ontspannen is, is de oogvorm normaal. Ogen die groter zijn dan verwacht, vertellen je dat de hond angstig is of zich bedreigd voelt. Maar de ogen van een agressieve hond zijn ook vaak groter dan normaal. Probeer uit zijn lichaamstaal op te maken hoe hij zich voelt.