Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Beste bewaarmethode voor vlees
Of je kunt het invriezen. Vlees uit een geopende verpakking is in de koelkast nog twee dagen houdbaar en in de vriezer is het drie maanden houdbaar. Hierbij is het wel van belang dat de koelkast een temperatuur heeft van 4C en de vriezer -18C of kouder is.
Om het vlees te ontdooien kun je het beste het vlees een dag of paar dagen van tevoren uit de vriezer halen en op een bord in de koelkast te leggen. Wil je sneller? Leg de vacuümverpakking in warm water. Zodra vlees uit de vacuümverpakking komt, heeft het een half uur nodig om te herstellen.
Vacuüm bewaren en invriezen
Dankzij de vacuümtechniek ontstaan er geen vriesplekken of ijskristallen zodat u nagenoeg geen kwaliteitsverlies heeft. Uw eten bewaart langer zonder dat het uitdroogt of taai wordt. Vlees en vis kunnen zo bijvoorbeeld wel een jaar of langer bewaard worden in de diepvries.
Vacuüm verpakken van vlees. Vacuum verpakken van vlees is de beste manier om vlees langdurig te bewaren, met behoud van kleur en smaak en zonder kans op vriesbrand plekken. De vacuumverpakking geeft een professionele en hygienische uitstraling aan het verpakte vlees.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Je kunt het vlees bereiden om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt blijft het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. In de diepvries is bereid vlees en vis zeker nog drie maanden goed te bewaren.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen. Het kan dan nog wel gegeten worden. Alleen is de structuur van het vlees anders, het kan erg droog zijn.
Welk doel heeft vacuüm verpakken? Door de lucht weg te nemen, is het verval proces aanzienlijk vertraagd. Een ander bijkomend voordeel van vacuüm verpakken is dat het voorkomt dat het voedsel bevriest. Er treed namelijk vriesbrand op wanneer er vocht uit het voedsel komt wat dan bevriest.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder 'denatureren' vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt. Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden.
Zolang de THT-datum op de verpakking nog niet verstreken is en de verpakking nog dicht is, kun je kipfilet invriezen. Tenminste, zolang deze nog niet eerder is ingevroren! De temperatuur in de diepvries mag niet hoger zijn dan -18°C. Je kunt kipfilet dan tot wel negen maanden bewaren!
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
In de vriezer
Maximale bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: 3 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
200 gram salami of 10 plakken ontbijtspek krijg je nu eenmaal niet op in je eentje binnen een termijn van een paar dagen. Maar wat voor pakweg gehakt en kip kan, kan net zo goed voor fijnere vleeswaren. Vries je vleesbeleg in plakjes of kleinere porties in en je moet veel minder weggooien.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.