De dalai lama is de belangrijkste lama en de geestelijk en politiek leider van het Tibetaans boeddhisme. De functie wordt doorgegeven via reïncarnatie. Tibetanen herkennen de nieuwe dalai lama in een jong kind en leiden hem dan op.
2. Wie is Gautama Boeddha? Gautama Boeddha was de stichter van het boeddhisme. Hij werd geboren in 563 voor Christus in het woud van Lumbini.
vrij is van het leven in samsara.
Vandaag is het precies 80 jaar geleden dat de 4-jarige Lhamo Thondup in Tibet werd ingehuldigd als 14e dalai lama, de politieke en religieuze leider van de Tibetanen.
Gautama Boeddha wordt ook wel de Sakjamoeni (sakyamuni) Boeddha genoemd en werd geboren als Siddhartha Gautama. De naam Siddhartha betekent: wiens doel is volbracht of van wie elke wens vervuld is. Vaak wordt hij kortweg (de) Boeddha genoemd.
Boeddhisten zijn vegetarier. Het doden en eten van vlees is in strijd met de eerste leefregel. Ook past het eten van vlees niet in het concept van Karuna. bieslook.
Met een dikbuik of happy boeddha tuinbeeld haal je de vrolijkheid naar je toe. Daarnaast brengt deze boeddha ook voorspoed, succes en geluk met zich mee. De happy boeddha komt van origine uit China. Daar is hij ook wel bekend als Pu-Tai-Ho-Shang, terwijl de Japanners de dikbuik boeddha liever Hotei noemen.
het woord dalai, Mongools voor oceaan. het woord lama, Tibetaans voor goeroe of leraar.
Waarom is de Dalai Lama zo bekend? De Dalai Lama is niet alleen een religieuze leider voor boeddhisten. Hij strijdt ook voor de vrijheid van Tibet. Daarvoor reist hij de hele wereld over.
De Maya Devi tempel in Lumbini in Nepal wordt al lange tijd beschouwd als de geboorteplaats van de Siddhartha Gautama, later beter bekend als Boeddha.
Geluk is in het boeddhisme het zichzelf gelukkig of tevreden voelen, waarbij er geen lijden of ongelukkigheid aanwezig is. Geluk in het boeddhisme houdt ook in dat je vrede hebt met hoe het leven zich in het hier en nu presenteert.
Boeddha wordt niet als (een) god beschouwd. Het boeddhisme kent wel goden, maar die zijn in de meeste stromingen niet zo belangrijk. Over het ontstaan van de aarde zegt de religie niets, er bestaat in het boeddhisme immers geen begin en geen eind.
Het boeddhisme staat gelijk aan eenvoud. Door hun hoofd te scheren, geven monniken en nonnen zichzelf meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn. Ook symboliseert een geschoren hoofd het idee van meer aandacht voor innerlijke verandering dan uiterlijke verschijning.
„Oranje is de kleur van de wereldverzaking en verlichting. Het is de kleur die aangeeft dat je de Veda's, de hindoeïstische heilige geschriften, bestudeert”, legt Dhananjaya das Adhikary (61) uit.
Hoewel die trend al een paar jaar bestaat, is een Boeddhabeeld nog steeds geen gewone aankoop, zoals een elektrische heggenschaar of een barbecue. Want heggenscharen en barbecues kunnen ongelukken veroorzaken, maar Boeddhabeelden kunnen ongeluk brengen.
De grondlegger van het boeddhisme wordt geboren als prins Siddharta Gautama in het huidige Nepal. Hij wordt monnik en bereikt verlichting door 49 dagen te mediteren onder een boom. Lang, lang geleden wordt er in het huidige Nepal, een prinsje geboren: Siddharta Gautama.
De Dalai Lama is de geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Via boeken en lezingen verspreidt hij wijsheden uit het boeddhisme.
Een tulku is binnen het Tibetaans boeddhisme een reïncarnatie van een verlichte lama. In boeddhistische filosofie wordt de terugkeer van de tulku naar het menselijk leven gemotiveerd uit mededogen om gelovigen te leiden op het pad naar verlichting.
Tibet (Tibetaans: བོད་, Chinees: 西藏) is een gebied en een voormalige zelfstandige staat in China (Azië) dat grenst aan India, Bhutan, Myanmar en Nepal. De traditionele hoofdstad van Tibet is Lhasa. Een aantal grote steden in Tibet zijn: Shigatse, Gyantse, Chamdo en Nagchu.
Tibetaans boeddhisme is de vorm van boeddhisme die aan het einde van de 7e eeuw in Tibet ontstond en zich daarna gaandeweg ontwikkelde. Het heeft zijn wortels vooral in India, met name in het Mahayana-boeddhisme en het Vajrayana. Daarnaast onderging het nog andere invloeden.
In Europa en andere westerse landen wordt de Lachende Boeddha gezien als Gautama Siddhartha, de oorspronkelijke Boeddha uit India.
Boeddha vastte en deed aan zelfkastijding, waardoor hij zeer mager werd en verzwakte. Zijn slanke postuur behield Boeddha de rest van zijn leven maar uithongering en zelfkastijding werkten uitiendelijk niet voor hem om de spirituele verlichting te bereiken.
Boeddha begint een ander leven
Toen hij 29 jaar was besloot hij te ontsnappen uit het paleis om de wereld te verkennen. Zijn leven veranderde hierdoor totaal. Bij verschillende gelegenheden zag hij een zieke man, een oude man, een dode man en een heilige man. Zij worden de Vier Hemelse Boodschappers genoemd.