Aan zee is het 's zomers dikwijls koeler dan in het binnenland. Dat heeft te maken met de nabijheid van de zee, die als een enorm warmtereservoir maar heel langzaam warmte opneemt en afgeeft. Het zorgt voor de fameuze zeebries. Rivieren en kanalen zijn te klein in het landschap om voor een verkoelend effect te zorgen.
Aan de kust is het overdag koeler en 's nachts warmer. Dit komt door de invloed van de zee.Overdag zorgt de wind, die van zee komt voor verkoeling, en 's avonds voor verwarming.
Dit zie je terug in de neerslagverdeling: de kuststrook is vooral in het voorjaar en het eerste deel van de zomer droger dan het binnenland. In de herfst en winter is het water voor de kust warmer dan het continent én de luchttemperatuur vlak boven het zeewater zelf.
De klimaten op aarde worden voor een belangrijk deel bepaald door de zeestromen. Dat komt doordat zeestromen warmte verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Ze brengen koud water van het noorden naar het zuiden, en warm water van de tropen naar de polen. De hoeveelheid water die ze verplaatsen is gigantisch.
Op een zomerse dag wordt het land sneller warm en heter dan het water. Maar 's nachts koelt land ook weer sneller af. Dat komt doordat zonnestralen maar een paar centimeter in de aarde kunnen doordringen en alleen het bóvenste laagje verwarmen.
Indische Oceaan – 7.187 meter
De Indische Oceaan is de warmste van de oceanen: vlak bij de evenaar kan de watertemperatuur oplopen tot wel 28 graden Celcius.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Een duik in zee brengt op zulke momenten echt verkoeling, maar het water voelt niet gelijk als een ijsbad zoals in het voorjaar. De zeewatertemperatuur ligt eind juli en in augustus namelijk tussen 19 en 22 graden en dat is ideaal. Een groot nadeel is dat het op dit soort dagen ontzettend druk wordt aan de kust.
De temperatuur van de Noordzee schommelt nogal door de maanden heen. Het zeewater van de Noordzee is in de winter zo'n 5 graden.Maar in de zomer 20 graden.In warme zomers kan dit zelfs 22 of 23 graden worden.
De maxima schommelen rond 14 graden. Er waait een zwakke zuidoostenwind die krimpt naar het oosten en matig wordt. De golfhoogte langs de kust schommelt tussen 30 en 50 cm. De temperatuur van het strandwater bedraagt 15 graden.
Spanje, met de Canarische Eilanden en een prachtige zuidkust, is ongetwijfeld de beste plek in Europa om in januari te reizen voor buitenactiviteiten, cultuur en strandplezier. Spanje is het warmste land van Europa in januari, met temperaturen op de Canarische Eilanden die de hele maand oplopen tot 22°C.
Kijk je naar de grondtemperatuur, dan staat het record van heetste plek op aarde op naam van de Dasht-e Lut-woestijn in het noordoosten van Iran en de Sonorawoestijn in Mexico. In beide gebieden zijn met satellieten temperaturen tot wel 80 graden Celsius gemeten.
Gambia in december: 32°C ☀️
Met jaarrond gemiddelde temperaturen tussen de 21 en 27 graden, maakt dat Gambia in december de perfecte winterzonbestemming!
1| Cordoba. Cordoba ligt midden in Andalusië. Deze regio in Zuid-Spanje staat bekend om zijn hoge temperaturen. Het is mede om deze reden dat de sinaasappels zo goed gedijen in de regio rondom Cordoba.
Leuk om te weten is waarom de Nederlandse kust ten opzichte van het binnenland meer zonuren heeft. Dat heeft te maken met het klimaat. De combinatie van wind en het relatief koude oppervlakte van de Noordzee zorgen er namelijk voor dat er aan de kust minder snel stapelwolken ontstaan.
De Zuidpool (Antarctica) is het koudste gebied op aarde. De ijslaag is er op sommige plaatsen 2 kilometer dik! Rond Antarctica ligt een oceaan die in de wintermaanden dichtvriest.
Het zeewater is met 23-26 graden comfortabel warm.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Volgens de richtlijnen van de GGD kan iemand in erg koud water van vier graden al na drie tot vijf minuten last krijgen van spierstijfheid waardoor het zwemmen moeilijk wordt. Ook het denkwerk neemt af, waardoor het moeilijk wordt de situatie goed in te schatten.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Koud zeewater
De temperatuur komt op de meeste plaatsen uit op zo'n 20 graden. Vlak aan zee wordt het 16 graden.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.