Daarmee is India het vierde land ooit dat op de maan landt. Alleen de Verenigde Staten, Rusland en China slaagden daar eerder in. India is wel het eerste land dat erin slaagt te landen op de zuidpool van de maan. De onbemande verkenner moet daar twee weken experimenten uitvoeren.
Om 14.34 uur Nederlandse tijd kwam de onbemande maanlander van de Chandrayaan-3 aan op de zuidpool, een plek waar nooit eerder een vaartuig is geland. Door deze succesvolle missie kan India zich meten met ruimtevaartgrootmachten Verenigde Staten, China en Rusland.
De eerste succesvolle missie naar het maanoppervlak met een bemanning aan boord was de Apollo 11-missie van de Verenigde Staten.
Daarmee is India het vierde land ooit dat op de maan landt. Alleen de Verenigde Staten, Rusland en China slaagden daar eerder in. India is wel het eerste land dat erin slaagt te landen op de zuidpool van de maan.
Hoe vaak ging de mens naar de maan? In totaal zijn er 24 bemande missies naar de maan geweest, waarvan er zes met succes op het maanoppervlak zijn geland. Alle zes deze bemande missies maakten deel uit van NASA's Apollo-programma, met als laatste succesvolle landing de Apollo 17-missie in 1972.
De afstanden in de ruimte zijn enorm. Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
De eerste Russische maanmissie in bijna een halve eeuw is uitgelopen op een mislukking. Het onbemande ruimtetoestel Luna-25 stortte neer op het maanoppervlak.
Armstrong aangesteld als eerste maanwandelaar
In maart 1969 besloot NASA dat Armstrong de eerste mens op de Maan moest worden, deels omdat de leiding hem zag als iemand zonder een groot ego.
Ganymedes is de grootste maan van Jupiter en tevens de grootste maan van het hele zonnestelsel. Ze is groter dan de planeet Mercurius, maar heeft slechts half zoveel massa als die planeet.
Als de maan veraf staat, is de diameter waarmee we haar aan de hemel zien het kleinst. Als de maan het dichtst bij ons staat, is de diameter het grootst.
Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker. Maar daar blijft het niet bij. Zonder maan zijn er ook geen complete zonsverduisteringen.
Chandrayaan-3 is een onbemande maanlandermissie van het Indiase ruimteagentschap ISRO die op 14 juli 2023 is gelanceerd. Op 23 augustus 2023 landde het ruimtevaartuig bij de zuidpool van de Maan.
De gemiddelde afstand tussen de aarde en Mars is meer dan 220 miljoen kilometer en de reis neemt al snel een half jaar in beslag. Hoe de bemanning de heenreis, het verblijf en een eventuele terugreis overleeft, is nog onduidelijk.
Een retourtje maan kost voor iemand van 100 kilo ongeveer 3,6 miljoen euro. Een retourtje maan is alleen niet goedkoop. "Je betaalt voor elke kilo die vanuit de aarde gelanceerd wordt ongeveer 36.000 euro.
De Orion-raket vloog op een hoogte van ongeveer 130 kilometer achter de maan langs, met een snelheid van ongeveer 7700 kilometer per uur.
Jupiter is de grootste en zwaarste planeet van het zonnestelsel. Hij weegt 1.898.000 miljard miljard ton en is 142.984 kilometer in doorsnee. Dat is 318 keer zo zwaar als de aarde en 1300 keer zo groot!
We beginnen al meteen met een rechtzetting: de maan van de Aarde heeft wel degelijk een eigen naam: 'Maan'. Maar het feit dat het woord 'maan' ook wordt gebruikt voor andere manen – in de betekenis van de natuurlijke satelliet van een planeet – zorgt het voor verwarring met de eigennaam 'Maan'.
Het oppervlak van de jonge aarde veranderde door de inslag in één grote lavasoep. Een deel van het puin van Theia belandde op de aarde, maar een groot deel verzamelde zich in een stofwolk om de aarde.In de jaren daarna klonterde de deeltjes samen om de maan te vormen.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Een dag op de Maan duurt ongeveer een maand, namelijk 29,53 dagen. In deze tijd draait de Maan eenmaal om z'n as, ten opzichte van de Zon. Op de Maan zie je in die tijd dus eenmaal een zonsopkomst en eenmaal een zonsondergang. Hier merken we op Aarde niets van, omdat de Maan in dezelfde tijd eenmaal om de Aarde draait.
“Dus eens per omloop staat hij tegenover de zon. Het is dan vollemaan en de maan is dan de hele nacht zichtbaar. Maar een kwart omloop eerder of later staat hij veel dichter bij de zon aan de hemel. Je kunt zon en maan daardoor vaak tegelijkertijd zien.