Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de essentiële voorwaarden die je als werknemer nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om afspraken over je salaris, werktijden en vakantiedagen.
De meest bekende arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsduur, salaris en vakantiedagen. U spreekt deze voorwaarden af met uw werkgever en laat deze vastleggen in een arbeidsovereenkomst. Vaak staan er ook arbeidsvoorwaarden in een cao. Bovendien staan in sommige wetten regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
Wat betekent secundaire arbeidsvoorwaarden? Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die een werkgever met de werknemer afspreekt die bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden komen. Dit kunnen verschillende zaken zijn. Denk aan een pensioenregeling, auto van de zaak of opleidingsmogelijkheden.
Is vakantiegeld een secundaire arbeidsvoorwaarde? Ja, vakantiegeld wordt beschouwd als een secundaire arbeidsvoorwaarde.
De bedienden ontvangen deze jaarlijkse extra vergoeding boven op hun enkel vakantiegeld bij het opnemen van hun hoofdvakantie. Bedienden ontvangen het enkel en dubbel vakantiegeld van hun werkgever. Voor de loonkosten van bedienden moet je dus rekening houden met het dubbel vakantiegeld.
Bedenk wat je aan secundaire arbeidsvoorwaarden wilt.
Ook over je secundaire arbeidsvoorwaarden kun je onderhandelen. Hierbij moet je je afvragen wat je belangrijk vindt: een dertiende maand, winstdeling, een auto van de zaak, een aantal vakantiedagen of misschien wil je een opleiding op kosten van de werkgever volgen?
In een arbeidscontract staan de afspraken die gemaakt zijn tussen een werknemer en werkgever, zoals de ingangsdatum van het contract, de duur van de overeenkomst, de functie van de werknemer, de arbeidsduur, het salaris en de van toepassing zijnde cao.
Hoeveel hoger tegenbod salaris? Het is gebruikelijk om een tegenbod van zo'n 10 tot 20% bovenop het voorstel te doen.
Pensioen is één van de arbeidsvoorwaarden. In grote bedrijfstakken is de inhoud van de pensioenregeling geregeld in de cao. ls de cao bindend verklaard, dan is de werkgever verplicht de pensioenregeling die in de cao staat, aan te bieden.
Je mag afspraken alleen wijzigen met instemming van de werknemer. Let wel op dat jullie wijziging niet in strijd is met de wet of de geldende cao.
De primaire arbeidsvoorwaarden vormen de basis van de werkrelatie tussen een werknemer en een werkgever. Ze omvatten de fundamentele aspecten van het arbeidscontract, zoals het salaris, de werktijden en de vakantiedagen van de werknemer.
Onder primaire arbeidsvoorwaarden valt het loon dat op afgesproken tijden op je rekening wordt gestort en het aantal uren dat je werkt. Ook de wettelijk verplichte vakantietoeslag (minimaal 8%) hoort hier bij.
Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je jouw arbeidsvoorwaarden met je toekomstige werkgever. Denk aan zaken als werktijden en -dagen, salaris, vrije dagen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals scholing of een auto van de zaak. Het arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijk gesprek.
Bedank de recruiter voor de kans, en geef aan dat het een moeilijke beslissing was. Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt.
Houd je overtuiging vast en reageer met: “Ik begrijp waarom je mijn salaris-indicatie graag zou willen hebben. En ik geloof dat mijn huidige salaris irrelevant is voor het salaris van de functie die ik bij jullie kan vervullen, simpelweg omdat deze positie net even anders is dan wat ik momenteel doe.
hoe onderhandel je over je salaris? Laat tijdens het onderhandelingsgesprek over je salaris je werkgever altijd het eerste bod doen. Accepteer nooit het eerste bod. Geef als tegenbod het hoogste salaris dat je met redelijke argumentatie kan onderbouwen.
Hoe moet je tellen? Werkte je tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023 minstens 65 dagen als interim in het stelsel van 5 dagen per week of minstens 494 uur? Dan zal je eind 2024 recht op een eindejaarspremie hebben! Die bedraagt 8,33% van je brutoloon.
Heb ik ook recht op een eindejaarspremie? Als interimmer heb je, net als de meerderheid van de werknemers uit de privé- en openbare sector, recht op een eindejaarspremie.
Vakantiegeld voor bediende: 92% van je bruto maandloon
Dan wordt jouw loon gewoon doorbetaald. Dit is jouw enkel vakantiegeld. Daarbovenop krijg je ook dubbel vakantiegeld dat 92% van je bruto maandloon bedraagt. Met dit extraatje kan je dan jouw vakantie-uitgaven dekken.