Nutella werd in 1949 door de Italiaanse chocolatier Pietro Ferrero bedacht. In de oorlog had Ferrero veel moeite om aan de sterk gerantsoeneerde cacao en chocola te komen. Hij ontwikkelde daarom een mengsel van hazelnoten, suiker, olie en cacao dat hij in harde blokken als beleg verkocht.
Intussen perfectioneerde Michele Ferrero de receptuur voor de hazelnootpasta. De echte doorbraak kwam in 1964 toen de naam van Supercrema werd veranderd in de internationaal klinkende naam Nutella - het Engelse woord voor noot, gecombineerd met het Italiaanse voor zoet - dat een wereldmerk werd.
Chocoladepasta werd uitgevonden in 1946 en in 1948 op de markt gebracht door Brinkers onder de merknaam Choba. Chocoladepasta wordt in een aantal smaken/varianten op de markt gebracht: pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en hazelnoot.
De hazelnoten die in Nutella® worden gebruikt, zijn afkomstig van hazelnootboomgaarden die vooral in mediterrane klimaten voorkomen. Onze hazelnoten komen uit verschillende delen van de wereld en de drie belangrijkste bronnen zijn Turkije, Italië, Chili en de Verenigde Staten.
Fabrikanten en leveranciers maken het supermarkten moeilijk buitenlandse producten te verkopen. Ze zien immers liever dat de Nederlandse consument de - meestal hogere - prijs betaalt voor zijn potje Nutella. Het maakt voedsel extra duur in deze toch al dure tijden.
Na de Tweede Wereldoorlog was cacao uiterst schaars. Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
De Italiaanse miljardairsfamilie Ferrero beloont zichzelf opnieuw met een fors dividend. Het gros ging naar sterke man Giovanni Ferrero. 2022 was een uitdagend jaar voor Ferrero International (bekend van Nutella), met niet alleen de hoge inflatie, maar ook de uitbraak van salmonella in de fabriek in Aarlen.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren.Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Je hebt het dus eigenlijk niet nodig en eet het best met mate. Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur.
Waarschijnlijk de eerste beschaving die chocolade dronk. De Maya's noemden de cacaoboom de 'cacahuaquchtl'-boom en zij noemden hun chocoladedrankje 'xocoatl', dat 'bitter water' betekende omdat het niet gezoet was.
Xocoatl of Chocolatl was een drank op basis van cacaobonen die de Azteken dronken. Deze drank werd vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment.
Behalve Kinder Surprise en aanverwante producten als Kinder Bueno maakt Ferrero ook Nutella (het oerproduct van de groep) en de pralines van Ferrero Rocher, Raffaello en Mon Chéri. Ook de Tic Tac-pepermuntjes maken deel uit van de groep.
De hazelnoot is altijd al het kenmerkende ingrediënt van Nutella® geweest. In de periode na de Tweede Wereldoorlog kwam de bedenker van Nutella® op het briljante idee om de heerlijke hazelnoot, typisch voor de Italiaanse regio Langhe, te combineren met cacao, een ingrediënt dat in die tijd moeilijk te verkrijgen was.
Waar komt het vandaan? Wereldwijd kopen we gemiddeld 80% bietsuiker en 20% geraffineerde rietsuiker in. In Europa kopen we vooral bieten van Europese producenten, terwijl ons suikerriet vooral afkomstig is uit Brazilië, India, Mexico en Australië.
Chocolade voor
Het verhaal van Kinder begint in 1968, in het hart van het kleine stadje Alba, Italië. Hier zou een oprecht idee uitbloeien tot het Kinder dat we vandaag de dag kennen.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
Met een vermogen van 40 miljard de rijkste Italiaan ter wereld, toch woont 'Nutella'-man Giovanni Ferrero in België: “Immer discreet en praktisch nooit te spotten in het straatbeeld” En of Giovanni Ferrero een mooie surprise in zijn Kinderei vond.
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
"Om choco op een verstandige manier te eten raden we een portie van 15 gram aan, ongeveer een koffielepel." Voedingsdeskundige Patrick Mullie en diëtiste Sanne Mouha bevestigen dat de hoeveelheid suiker en vet in het product indrukwekkend zijn. "Maar vooral in de dosis zit het gif," waarschuwt Mullie.
Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat.
De hazelnoot is altijd al het kenmerkende ingrediënt van Nutella® geweest. In de periode na de Tweede Wereldoorlog kwam de bedenker van Nutella® op het briljante idee om de heerlijke hazelnoot, typisch voor de Italiaanse regio Langhe, te combineren met cacao, een ingrediënt dat in die tijd moeilijk te verkrijgen was.
De melk in Nutella® wordt alleen geleverd door geselecteerde en betrouwbare melkproducenten met wie wij een hoogwaardige, langdurige relatie hebben. Net als bij andere chocoladeproducten en zoetwaren is het gebruik van melkpoeder in Nutella® gebaseerd op technologische doeleinden.