Om het voedsel te verteren wordt wel gezegd dat er na het eten extra bloed richting de darmen gaat.Hierdoor gaat er minder bloed richting de hersenen, waardoor er een slaperig gevoel optreedt.
"In sommige voedingsmiddelen, zoals brood, zitten veel koolhydraten. Koolhydraten, maar ook vetten, zorgen voor meer glucose in je bloed. Om glucose af te breken, moet je lichaam insuline aanmaken. Daardoor verandert je bloedsuikerspiegel, waardoor een uitgeput gevoel ontstaat."
Het spijsverteringsstelsel moet het voedsel verteren. En zaken als vitamines en mineralen eruit halen, die je lichaam broodnodig heeft. Daarbij hebben de organen in kwestie even wat meer bloed nodig, waardoor er tijdelijk wat minder bloed beschikbaar is voor je brein en bijvoorbeeld je spieren.
Wanneer je eet, worden koolhydraten vanuit je voeding omgezet in bloedsuiker (glucose) zodat je spieren en je hersenen vervolgens gebruik kunnen maken van deze brandstof. Idealiter gebeurt het vrijgeven van deze glucose geleidelijk, zodat je de uren na je maaltijd kunt profiteren van stabiele en langdurige energie.
Je lichaam neemt de voedingsstoffen uit je eten namelijk beter op als je rechtop zit. Ga je liggen kun je last krijgen van brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Dus tenzij je zittend slaapt – even wachten met in slaap vallen na het eten.
Even uitbuiken
Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is.
Een veel voorkomende vorm van uitputting is door het eten van te veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven op korte termijn wel directe energie, op langere termijn putten ze het lichaam echter uit en zorgen ze voor vermoeidheidsklachten.
Om het voedsel te verteren wordt wel gezegd dat er na het eten extra bloed richting de darmen gaat. Hierdoor gaat er minder bloed richting de hersenen, waardoor er een slaperig gevoel optreedt.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Als het tijd is om te luchen kies dan iets lichts. Eten kan er namelijk voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Daarvan krijg je inkakkers.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Tips om je after-lunch dip te vermijden? Beweging in de frisse lucht. Door te bewegen zorg je ervoor dat de energie niet gelijk opgeslagen wordt, maar gebruikt wordt voor beweging. Door buiten te bewegen zorg je ook nog eens voor extra zuurstof, wat de verbranding extra bevordert.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Niet langer dan 8 uur slaap
Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Bij een lage bloeddruk na het eten, wordt de bloeddruk in het lichaam niet goed gereguleerd. Deze tijdelijke bloeddrukdaling komt vooral voor bij oudere mensen. Verschillende factoren kunnen meespelen bij het ontstaan van een lage bloeddruk na het eten. Na het eten gaat er meer bloed naar de bloedvaten in de buik.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.