De Bond tegen vloeken is een Nederlandse christelijke organisatie die zich inzet voor respectvol taalgebruik zonder scheld- en vloekwoorden. De organisatie stelt niet alleen het vloeken, maar ook andere grove taal, zoals schuttingtaal en verwensingen, aan de kaak.
Bij vloeken en schelden werkt negeren meestal goed. Je kunt eventueel ook een woord corrigeren en je kind een ander (onschuldig) vloekwoord aanleren, zoals chips in plaats van shit.
Als ze vloekten of scholden, konden ze langer tegen de pijn." Als je vloekt, komt er adrenaline vrij en dat zorgt ervoor dat je met pijn kunt omgaan. Vloeken is dus een verbale respons op pijn, frustratie of alles wat er mis gaat in het leven. Het heeft volgens Van der Meulen zelfs een speciaal plekje in ons brein.
Vloeken is het misbruiken van de naam van God of van Jezus. Vloeken gebeurt vanuit verbazing, frustratie of verontwaardiging. Ook zonder Gods naam te noemen kan iemand God lasteren. Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam, spreken we van godslastering of blasfemie.
Oorspronkelijk gaat het bij vloeken om het misbruiken van woorden uit de godsdienst, zoals godverdomme. Bij schelden gaat het om beledigende of kwetsende woorden, oftewel: woorden waarmee je iemand anders pijn doet. Tegenwoordig worden deze termen vaak door elkaar gebruikt om grof taalgebruik te benoemen.
Portugezen vloeken het meest, Serviërs zijn wel creatiever.
In Nederland wordt veel gescholden met 'kanker'. Volgens de Bond tegen Vloeken is het zelfs het meestgebruikte scheldwoord in ons land. "Jongeren begrijpen dat het pijn doet, maar het is zo'n lekker woord."
Het is verboden in het openbaar de naam van God vloekende te gebruiken. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor zover gedachten of gevoelens worden geopenbaard zoals bedoeld in artikel 7 van de Grondwet, dan wel de artikelen 137c, 137e, 147 of 429bis van het Wetboek van Strafrecht van toepassing zijn.
Belediging is een misdrijf dat strafbaar is gesteld in artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht. Het is een handeling waarbij iemand opzettelijk in zijn goede naam wordt aangetast, en dit kan op verschillende manieren plaatsvinden.
Scheldwoorden kunnen onder andere gevormd worden door een combinatie van de volgende onderwerpen: bevolkingsgroepen en/of nationaliteiten, ziekten, geslachtsdelen, diersoorten, verstandelijke beperkingen, uiterlijk, ideologie of seksuele oriëntatie. Dit kan ook via samenstellingen gebeuren.
Edelman was eerste slachtoffer
Volgens de media werd de edelman George Herbert, die een paar maanden na zijn bezoek aan de grafkamer overleed, het eerste slachtoffer van de vloek van Toetanchamon. In de tien jaar daarna overleden zes mensen die aan de opgraving hadden meegewerkt.
Schelden tegen je kind heeft niet alleen emotionele impact, maar ook fysieke; veelvuldig gebruik van scheld- en vloekwoorden beïnvloedt de ontwikkeling van het brein van jonge kinderen. Dat komt omdat negatieve informatie sneller wordt verwerkt dan positieve.
Waarom vloeken kinderen en jongeren eigenlijk? Om dezelfde redenen waarom jij ook weleens vloekt: om je te ontladen. Dit kan bij boosheid, van schrik, bij angst, pijn, frustratie, bewondering, teleurstelling, maar ook bij blijdschap en verbazing.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Ook blijkt schelden voor onze persoonlijke relaties een krachtig middel. Het helpt onze identiteit te beheren, intimiteit en vertrouwen te tonen en de aandacht en dominantie over andere mensen te vergroten. Vloeken draagt zelfs bij om een band met iemand te krijgen, concluderen de onderzoekers.
In Nederland wordt veel gescholden met 'kanker'. Volgens de Bond tegen Vloeken is het zelfs het meestgebruikte scheldwoord in ons land.
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Opzettelijk veranderde vloek waarvan het uitspreken opluchtend werkt, maar die als gevolg van de onschuldige formulering zijn magische kracht verloren heeft, veelvuldig gebruikt in het rederijkerstoneel en het 17de-eeuwse kluchtige drama, bijv.
Het oudste scheldwoord is shit, dat werd al gebruikt door de oude Germanen!
In het derde van de tien geboden uit de Bijbel (Exodus 20:7) wordt misbruik van Gods naam verboden. Vanwege de heiligheid van God is het voor gelovigen heel ernstig wanneer God naar beneden gehaald wordt. Dit is zeker ook het geval als Zijn naam als stopwoord gebruikt wordt.