De Jersey giant is het grootste kippenras ter wereld. Het werd omstreeks 1870 in New Jersey (VS) ontwikkeld voor zowel het vlees als de eieren. De eerste vogels waren uitzonderlijk zwaar en de hanen werden vaak gekapoeneerd (gecastreerd) waardoor ze een verbazingwekkende 9 kilo gingen wegen!
Een haan is ongeveer 4 kilogram, en een hen ongeveer 3,5 kilogram.
Hun uitgangspunten: groot, groter, grootst. Zoals de bijnaam Giants (= reuzen) al zegt: het zijn enorm grote hoenders met een gewicht van 5 kg en meer bij de hanen en 4kg en meer bij de hennen. Voor zover valt na te gaan, is de Jersey Giant het grootste kippenras ter wereld.
Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras. Van alle kippenrassen in deze wereld is Ayam Cemani de duurste en de meest unieke. Het eerste wat je opvalt is het geheel zwarte lichaam van de vogel. Alles, van zijn veren tot zijn ogen, is zwart - maar daar blijft het niet bij.
De Sussex heeft een enkele middelgrote kam, levendige, roodbruine ogen en roze-witte poten. Het gewicht van de haan varieert tussen 3,5 tot 4 kg en van de hen van 3 tot 3,5 kg. Het ras is erkend in de kleurslagen roodporselein, wit zwartcolumbia, buff zwartcolumbia, rood zwartcolumbia, bruin en wit.
Wil je graag veel verse eieren, dan ga je uiteraard best voor legkippen. Die leggen gemiddeld tot 180 eieren per jaar. Je kan uiteraard ook kiezen voor sierkippen. Die hebben meestal een zeer opvallende vedertooi en zien er écht speciaal uit.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
Legkippen zijn kippen die specifiek geselecteerd en gefokt worden voor het leggen van eieren. Wat betreft vleesmassa valt het echt tegen. Bijkomend nadeel is dat als je kippen niet legproductief meer zijn ze meestal ook 1.5 a 2 jaar oud zijn en je dus ook ouder en taaier (vezeliger) vlees zal krijgen.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Ondanks het formaat van deze kippen afwijkt van de gemiddelde kip doen de eitje van een Brahma kip dit niet. De eieren van een Brahma kip zijn van gemiddelde grootte met een gewicht van ongeveer 53 gram, hiernaast leggen ze een gemiddeld aantal eieren per jaar van ongeveer 150 stuks.
Oorsprong: De Serama kip komt oorspronkelijk uit Maleisië. Kenmerken: Serama's zijn de kleinste kipjes ter wereld, vaak worden ze naast een frisdrank blikje gezet om te laten zien hoe klein ze zijn.
Dominante hanen kraaien met een toonhoogte van 950 Hz en de ondergeschikte hanen kraaien bij een toonhoogte van 900 Hz. Het Duitse Dierweten- schappelijk Instituut in Mariensee vond een toonhoogte die veel hoger lag, namelijk rond 1700 Hz.
Van vleeskippen eten we zowel de hennen als de hanen. In de reguliere pluimveehouderij worden die binnen zes weken geslacht en op die leeftijd is er geen smaak- verschil tussen haan of hen. We eten dus nog wel hanen, maar weten dat niet.
Nooit vechten met de haan (herinner het feit dat je hem daarmee bevestigt in zijn idee dat jij een concurrent/ bedreiging bent), een haan is over het algemeen niet heel gevaarlijk, ja hij kan wat schade aanrichten maar het gaat niet om gevechten om leven en dood (zouden wij dan nog het gevecht aan gaan? -> kijk naar ...
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Reacties. Kaas bevat veel zouten, geef je kippen liever geen kaas, waarom zou je?
Orpington kippen zijn rustige en tamme kippen die niet hoog kunnen vliegen. Het zijn grote Engelse kippen die oorspronkelijk gefokt werden voor zowel legkip als vleeskip.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Door een ei lang te koken ontstaat er zwavelwaterstof in het eiwit. Die stof gaat een reactie aan met het ijzer in het eigeel. Het resultaat: op de overgang tussen eiwit en eigeel ontstaat een dun laagje groenige ijzersulfide. Het ziet er niet lekker uit, maar is verder niet schadelijk.
Een groenblauwe ring of waas rond de eidooier komt regelmatig voor bij hardgekookte eieren. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een teken dat je het ei te lang hebt laten koken. Laat je het helemaal doorkoken dan wordt zelfs de hele dooier blauwgroen.