Steun tijdens de opvoedingSteun uit je omgeving bij het opvoeden en het ouderschap is belangrijk. Dit helpt je om een goede ouder te zijn. Als je merkt dat jouw directe omgeving niet voldoende steun kan bieden, is het belangrijk dat je andere hulp zoekt. Praat dan met je huisarts.
Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.
Positieve invloed op hersens
Een moeder die van je houdt en je beschermt en verzorgt, is belangrijk voor de hersenen van kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat moeders die minder verzorgend zijn, kinderen grootbrengen die ongezonder en gestrester zijn.
De rol van een 'goede' moeder
Bekeken vanuit de natuur, zou je kunnen zeggen dat een goede moeder een moeder is die er in slaagt haar kinderen tot de volwassenheid te brengen. Een punt waarop de kinderen voor zichzelf kunnen zorgen en geen moeder meer nodig hebben om te overleven.
Een overheersende moeder kan proberen het leven van haar kind tot in detail te beheren, bepalen wat ze moeten doen, wat ze moeten dragen en met wie ze tijd moeten doorbrengen. Dit type moeder kan ook kritisch en veroordelend zijn, voortdurend fouten vinden in de keuzes en prestaties van haar kinderen.
Vanwege de belangen van de andere ouder, maar zeker ook vanwege de belangen van het kind die voorop moeten worden gesteld. Het verliezen van contact kan traumatische effecten hebben. Het onttrekken aan het ouderlijk gezag is reeds strafbaar volgens artikel 279 van het wetboek van strafrecht.
Rechten van vaders bij omgangsregelingen
Recht op omgang met je kind is dan ook een wettelijk recht van vaders. Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien.
Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Volgens artikel 205 van ons burgerlijk wetboek blijven kinderen, ook indien zij gehuwd zijn, levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en eventuele grootouders. Ook schoonzonen en schoondochters zijn in principe onderhoudsplichtig ten aanzien van hun behoeftige schoonouders.
Het komt voor dat je het ouderschapsplan om goede redenen wil wijzigen, terwijl je ex-partner dat niet wil. Heb je alles geprobeerd om de afspraken uit jullie ouderschapsplan samen te wijzigen, maar zonder succes? Dan kan je nog maar één ding doen. Samen met je advocaat dien je dan een verzoek in bij de rechter.
U kan aangifte doen als sprake is van een strafbaar feit. Als een ouder een kind bewust onttrekt aan het gezag van de andere ouder, dan is dat een strafbaar feit volgens artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht. Om een melding of aangifte te doen kunt u bellen met 0900-8844.
Mocht de alimentatieplichtige ouder zijn of haar verplichtingen niet nakomen, dan kan het kind zich wenden tot het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen).
Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.
Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.
Afwezigheid. Als een vader fysiek of emotioneel afwezig is, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verlatenheid en een gebrek aan veiligheid en geborgenheid. Van een fysieke afwezige vader kan bijvoorbeeld sprake zijn als de ouder er niet meer is, omdat hij is overleden of omdat hij het gezin heeft verlaten.
Ouderverstoting kenmerken
Het saboteren van afgesproken/opgelegde omgang. Kinderen regelmatig weghouden tijdens omgangsmomenten. Valse beschuldigingen uiten over de andere ouder. De kinderen volledig willen controleren.
Feitelijk is de enige mogelijkheid die je hebt om oudervervreemding aan te tonen, door een dossier op te bouwen van onwil of inactie van de andere ouder om het contact tussen je kind en jou te bevorderen.
Wanneer een zaak voor de rechter komt waarbij oudervervreemding, ouderverstoting, ouderonthechting of ouderafwijzing wordt gesteld, dan laat de rechter meestal de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek doen.
Slechte moeders zijn moeders die niet voor hun kinderen zorgen. Die kinderen geen liefde geven, gezond en goed te eten, een bed om in te slapen, kleren om aan te trekken. Moeders die er niet voor zorgen dat kinderen de dingen krijgen die ze nodig hebben om prettig en gelukkig op te kunnen groeien.
Een dominant persoon is vaak streberig; ze willen altijd de beste zijn en zien alles dan ook als een wedstrijd. Ze zijn verbaal sterk en kunnen andere mensen snel overrompelen. Weerstand kent een dominant persoon bijna niet. Ze hebben dan ook niet in de gaten dat ze erg onaardig overkomen en egocentrisch zijn.
In een gezonde moeder-dochterrelatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Er wordt op een liefdevolle manier, met respect met elkaar omgegaan.