Alopecia areata Niet alleen het hoofdhaar valt dan uit, maar ook de wimpers, wenkbrauwen en andere lichaamsbeharing. Het is niet precies duidelijk hoeveel mensen in Nederland lijden aan alopecia. Volgens de landelijke Alopecia Vereniging gaat het om zo'n 250.000 mensen (zowel mannen als vrouwen).
Ongeveer 2 van de 100 mensen krijgen ooit in hun leven last van deze ziekte. Het kan op alle leeftijden gebeuren, ook bij kinderen. Meestal gebeurt het bij (jonge) volwassenen. Mannen en vrouwen krijgen even vaak alopecia areata.
Het komt voor bij naar schatting 0,05 tot 0,1 procent van de bevolking. Mannen hebben evenveel kans om de ziekte te krijgen als vrouwen. Ook bij kinderen komt alopecia voor, soms zelfs als ze nog heel jong zijn. De eerste kale plekken kunnen op elke leeftijd beginnen, meestal vóór het veertigste jaar.
In Nederland heeft naar schatting ruim 70 procent van de mannen last van alopecia androgenetica.Bij vrouwen is dat ruim 40 procent.
In principe kan het haar altijd weer terugkomen.Het is zelfs zo dat 80% van alle gevallen spontaan binnen 6 maanden herstelt. Alopecia areata tast op zich de lichamelijke gezondheid niet aan. Men kan hiermee net zo oud worden als ieder ander.
Wat het precies is dat de auto-immuumrespons triggert, is ook nog niet bekend. Soms openbaart alopecia areata zich na veel stress, een infectie of gebruik van sommige medicijnen. Deze factoren zijn niet de oorzaak van het ontstaan van de ziekte, maar kunnen de ziekte mogelijk wel activeren.
Of spanningen en teveel stress alopecia areata kunnen uitlokken of verergeren is niet aangetoond, maar wordt soms wel zo ervaren. Velen ervaren dat alopecia areata optreedt tijdens bijzondere omstandigheden zoals vakantie, zwangerschap, het verlies van een dierbare of andere vormen van stress.
Er is momenteel geen genezing voor alopecia areata, hoewel er enkele vormen van behandeling zijn die door artsen kunnen worden voorgesteld om het haar sneller te laten hergroeien.
Haar dat op bepaalde plaatsen uitvalt, kan een symptoom zijn van een ernstige aanval van alopecia areata, waarbij extreme stress ertoe leidt dat het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt.
Onzekerheid over de oorzaak
Velen ervaren dat alopecia optreedt tijdens bijzondere omstandigheden zoals vakantie, zwangerschap, het verlies van een dierbare of andere vormen van stress.
Het verloop van alopecia areata is niet voorspelbaar. In de meeste gevallen gaan de haren vanzelf weer groeien. De tijd waarin dit gebeurt, kan enkele maanden tot jaren zijn. De nieuwe haren zijn in het begin soms wit, maar later krijgt u weer uw normale haarkleur.
Alopecia areata (AA) (pleksgewijze kaalheid) is een haaraandoening. Er ontstaan plotseling kale plekken in huidgebieden waar haren groeien. Van AA worden mensen niet ziek, maar het kan wel psychische gevolgen hebben.
De aandoening gaat bij veel mensen immers vanzelf over. Bij 70 tot 80 procent van de gevallen herstelt de haargroei zich spontaan binnen enkele maanden tot een jaar. Wetenschappers zijn overigens nog steeds op zoek naar wat alopecia areata veroorzaakt.
Welke klachten geeft alopecia areata en hoe ziet het eruit? Alopecia areata herkent u aan kale plekken met een ronde of ovale vorm die plotseling ontstaan zijn. Soms merkt u het zelf niet, maar wordt het opgemerkt door de kapper, familieleden of vrienden. Ook kunnen uw nagels er soms anders uit gaan zien.
Haarzakjes krijg je niet zomaar kapot
En zelfs bij mensen die chemotherapie ondergaan, blijven de haarzakjes intact en groeien alle uitgevallen haren gewoon weer terug.
Ketoconazol is een schimmelwerend middel dat goed werkt tegen roos en ook wetenschappelijk bewezen effectief is tegen Alopecia Androgenetica. Ketoconazol is als medicijn op doktersrecept te verkrijgen bij de apotheek, maar het is ook in de winkel te vinden.
Alopecia – beter bekend als pleksgewijze kaalheid – begint meestal met haaruitval op het hoofd, dat zich kan uitbreiden over de rest van het lichaam. Soms worden ook wimpers en wenkbrauwen aangetast. Alopecia is een soort auto-immuunziekte: het lichaam vormt stoffen die het eigen lichaam aanvallen.
Dit is normaal. Na 6-8 maanden herstelt de normale haarcyclus zich weer. Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden.
Erfelijke kaalheid kent een typisch verloop. Bij mannen begint het bij dunner wordend haar op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen begint erfelijke kaalheid bij dunner wordend haar vanaf de haarscheiding.
Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt. Het lichaam heeft vitamine D nodig om de werking van een gezond auto-immuunsysteem te handhaven. Vitamine D is ook nodig voor de haarproductie.
Alopecia areata, ook bekend als kale plekken op het hoofd, is een auto-immuunziekte die vaak haaruitval op bepaalde delen van het lichaam veroorzaakt. Hoewel de haaruitval door alopecia areata meestal niet blijvend is, bestaat er geen geneesmiddel voor deze aandoening.
Wat ook wonderen kunnen doen voor je haar is watermeloen. Hierin zitten veel biotine, een voedingstof die helpt bij het bevorderen van de haargroei en maakt je haar sterker. De vruchten appels, perziken en abrikozen zijn ook zeer geschikt voor je eigen haar omdat ze een hoge dosis biotine bevatten.
De dermatoloog is de deskundige bij uitstek om de oorzaak van haaruitval te achterhalen. De dermatoloog kan naast nauwkeurige inspectie van de hoofdhuid (al dan niet met een loep) tevens aanvullend onderzoek doen, zoals bloedonderzoek en in een enkel geval wordt zelfs een biopt uit de hoofdhuid genomen.