Dari is een Indo-Europese taal behorend tot de Indo-Iraanse familie. Het is een dialect van het Farsi (Perzisch).
Dari-taal, de officiële taal van Afghanistan
Dari Persian is een Perzisch dialect en is de officiële taal van Afghanistan.
Perzisch wordt voornamelijk gesproken in Iran, Afghanistan, Tadzjikistan en Oezbekistan. In Iran is de taal bekend als Farsi, in Afghanistan als Dari terwijl de variant in Tadzjikistan en Oezbekistan Tadzjieks (lokaal: Tojiki) wordt genoemd.
Afghanistan (Dari)
Het Dari (دری, Darī) of Dari-Perzisch (فارسی دری, Fārsīy e Darī), ook bekend als Oostelijk Perzisch, is de variëteit van het Perzisch die hoofdzakelijk in Afghanistan wordt gesproken (waar het een van de twee officiële talen is), door ongeveer 50% van de bevolking.
De benamingen Farsi en Dari zijn historisch gezien equivalenten, maar Dari komt voornamelijk voor in Afghanistan, naast het Pasjtoe. De variant Tadzjieks wordt hoofdzakelijk gesproken in Tadzjikistan. Het Perzisch is de officiële taal in Iran, Afghanistan (samen met het Pasjtoe) en in Tadzjikistan.
Dari betekent oorspronkelijk 'taal van het hof' en is nog steeds de taal met het hoogste prestige. Officiële documenten worden 'ge-pasjtoe-iseerd' sinds die taal in 1964 bij de grondwet de tweede nationale geworden is.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Perzisch werd geschreven in Sanskriet, na de Arabische overheersing verdween Sanskriet en wordt geschreven in het Arabisch schrift, maar de gesproken taal verschilt totaal van het Arabisch, Perzisch is een Indoeuropese taal en dus verwant aan het Nederlands.
De Perzen ook wel Perziërs genoemd (Perzisch: فارسیزبانان, of پارسیان , Pasjtoe: پارسیوان of فارسیوان) vormen een Indo-Europees volk dat hoofdzakelijk in Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan woont. Het woord Perzen is afgeleid van de Griekse naam Persis voor de streek Fars in Zuid-Iran.
Talen: Dari (Afghaans Perzisch) 77%, Pasjtoe (ook Pashto, Pashtu) 48% (officiële talen), Oezbeeks 11%, Turkmeens, Beloetsji, Pasjai, verscheidene Nuristaanse en andere talen. Er wordt ook veel Arabisch gesproken.
Het Arabisch is de officiële taal in 23 landen, in het overgrote deel van het Midden-Oosten en de Afrikaanse landen aan de Middellandse Zee.Verder valt ook de Hoorn van Afrika, met Soedan, Djibouti en Somalië onder dit gebied.
In Afghanistan is het Perzisch een officiële taal en wordt het van huis uit door ongeveer de helft van de bevolking gesproken. Daarnaast wordt het ook door de meeste mensen die onderwijs hebben genoten beheerst en functioneert het als de lingua franca tussen de verscheidene bevolkingsgroepen.
Hiërogliefen is de geschreven oudste taal ter wereld. De Egyptische taal is echter al een tijdje een dode taal. Egyptenaren spreken nu een Egyptische variant van het Arabisch.
Net als Farsi worden ook Dari en Pashto geschreven in het Arabische schrift. Dari lijkt zozeer op Farsi, de taal van Iran, dat veel Dari-sprekende Afghanen hun taal Farsi noemen. Het belangrijkste verschil tussen de twee talen is dat Farsi meer leenwoorden uit het Turks en Arabisch heeft.
Nederlands een 'mooie' taal
Van de moedertaalsprekers in Nederland is 74,9% het eens met deze stelling, van de niet-moedertaalsprekers ongeveer 60%. In Vlaanderen geeft 78% van de moedertaalsprekers aan het Nederlands een mooie taal te vinden, van de niet-moedertaalsprekers is dat 67,8%.
De 22 Arabische landen zijn: Algerije, Bahrein, de Comoren, Djibouti, Egypte, Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Somalië, Soedan, Syrië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten en Jemen.
Zij telt 22 lidstaten in Afrika en het Midden-Oosten: Algerije, Bahrein, de Comoren, Djibouti, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman, Palestina, Qatar, Saudi-Arabië, Somalië, Sudan, Syrië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Arabisch (Marokkaans) is de meest gebruikte taal van Marokko. Het Arabisch (Marokkaans) is een regionale variant van het Arabisch. Ook andere landen en gebieden hebben een eigen variant, al komen deze meer overeen met het Standaardarabisch naarmate men het Arabisch Schiereiland nadert.
De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Van de bijna 8 miljoen Zwitsers is Reto-Romaans de dominante taal van zo'n 35.000 mensen. Reto-Romaans wordt daarmee gesproken door slechts 0,5% van de Zwitserse bevolking en bijna uitsluitend in Graubünden. Hoewel er slechts 187.000 mensen wonen, is Graubünden het grootste kanton van het land.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen. Voor sappig Nederlands moet je in Suriname zijn.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.